Έντονο παρασκήνιο για τα πετρέλαια σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη

 Μέσα στον Μάιο αναμένεται η επιλογή των εταιρειών για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών.

Ένα βήμα πριν την έναρξη σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή νότια της Κρήτης και του Ιουνίου, βρίσκεται η Ελλάδα, έπειτα από έντονο παρασκήνιο και πολύχρονες προσπάθειες.

Εδώ και 25 χρόνια γίνονταν προσπάθειες για αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων. Όμως, ο φόβος “θερμού επεισοδίου” με την Τουρκία, αποθάρρυνε την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στο θέμα αυτό είναι ραγδαίες.
Μέσα στον Μάιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Είναι πολύ πιθανόν, αυτό να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Ήδη, όπως μετέδωσε προσφάτως το ΑΜΠΕ, η αρμόδια Επιτροπή έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση των προτάσεων ενώ απέστειλε στα κόμματα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης το σχέδιο σύμβασης, που θα υπογραφεί με τις εταιρείες, οι οποίες θα επιλεγούν για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Το σχέδιο σύμβασης ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δύο πλευρών, θέματα εμπιστευτικότητας στη χρήση των δεδομένων που θα προκύψουν από τις έρευνες, ενώ καθορίζει θέματα φορολογίας και τον τρόπο διανομής των εσόδων που θα προκύψουν από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν σε έρευνες στην Ελλάδα. Ακόμη, επιβάλλει στον ή στους αναδόχους υποχρεώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων θηλαστικών και ορίζει τα ελληνικά δικαστήρια ως αρμόδια για επίλυση των διαφορών.

Το Δίκαιο που διέπει τη σύμβαση είναι, επίσης, το ελληνικό. «Σταθερή μας αρχή, είναι η διαρκής ενημέρωση των κομμάτων σε όλα τα θέματα που αφορούν τις έρευνες υδρογονανθράκων», επεσήμανε ο κ. Μανιάτης, σε δηλώσεις του προς το ΑΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Μαρτίου, υπεβλήθησαν οκτώ προσφορές από διεθνείς εταιρείες του χώρου για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών (είναι οι εταιρίες TGS – NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, DOLPHIN GEOPHYSICAL, ION GEOPHYSICAL CORPORATION, SPEC PARTNERS LTD, CG- GVERITAS, PETROLEUM GEO – SERVICES (PGS), SPECTRUM GEO LIMITED, FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS). Οι έρευνες θα γίνουν με δαπάνες των εταιρειών, χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου, το οποίο όμως θα συμμετέχει στα έσοδα από την πώληση των δεδομένων που θα προκύψουν για τα κοιτάσματα τα οποία τυχόν υπάρχουν στην υπό έρευνα περιοχή.

Το παρασκήνιο

Όλο το παρασκήνιο γύρω από το θέμα του πετρελαίου και αερίου στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται μέσα από έρευνα της εφημερίδας: “Τα Νέα” που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Τρίτης 17 Απριλίου.
Το ρεπορτάζ υπογράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μητρόπουλος.

Στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Πόσο αξίζει το πετρέλαιο και το αέριο που βρίσκονται κάτω από ελληνικό έδαφος – σε γη και θάλασσα; Κανένας δεν ξέρει. Αλλά η εκτίμηση φτάνει ώς και τα 200 δισ.! Ενώ δεν το περιμέναμε, βρεθήκαμε σε ενεργειακή γειτονιά, κρίνοντας από το τόξο αερίου που κάποιοι διαβλέπουν να εκτείνεται από την Κύπρο προς την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ανεβαίνοντας μέσα από τα νερά νότια της Κρήτης προς το Ιόνιο και την Αδριατική.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στις σεισμικές μελέτες. Για να προκηρυχθεί όμως ο σχετικός διαγωνισμός, που προσείλκυσε οκτώ «τοπ» εταιρείες, χρειάστηκαν λεπτοί χειρισμοί αφού ο σχετικός χάρτης, που καλύπτει 220.000 τετραγωνικά μίλια από το Ιόνιο έως την Κρήτη, συμπίπτει ουσιαστικά με τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ από εκείνη την πλευρά.

Η ΑΟΖ, ένα θέμα «τζιζ» με την Τουρκία, είναι κάτι που πάντα αναστατώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο δεν ξέχασε ότι η κρίση του ’87 ξεκίνησε από τα πετρέλαια του Αιγαίου.

Το πολιτικό παρασκήνιο της τελευταίας διετίας είναι, ούτως ή άλλως, πλούσιο. Ξεκινά από τις έριδες και τους ανταγωνισμούς των παπανδρεϊκών, για να εμπλέξει στην πορεία τον Βαγγέλη Βενιζέλο που «καθάρισε» δηλώνοντας ότι «οι υδρογονάνθρακες είναι δικοί μας» στη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά που ενημερώνεται τακτικά για το θέμα σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Ωστόσο είναι ο Κάρολος Παπούλιας, «βετεράνος» της κρίσης του ’87, ο οποίος ενθάρρυνε πρώτος τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη – τον «Mr Υδρογονάνθρακες» της κυβέρνησης – να προκηρύξει έρευνες στο νοτιοδυτικό τόξο των ελληνικών θαλασσών, αλλά και να ζητήσει προσφορές για τρία «οικόπεδα», γνωστά από το παρελθόν, στο Κατάκολο, στο Καλπάκι και στον Πατραϊκό.

Η άγνωστη ιστορία των εν Ελλάδι υδρογονανθράκων περνάει από το Άμπου Ντάμπι και το Ριάντ για να συνεχιστεί στο Όσλο και στην Αθήνα – αλλά ξεκινά από μια πολυκατοικία στο Χαλάνδρι, όπου βρίσκεται διπλοκλειδωμένο το απόρρητο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων».

[Χανιώτικα Νέα με πληροφορίες από τα Νέα]