Ενημέρωση βιοτεχνών για το ειδικό τέλος ακινήτων σε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ

Για τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν χθες οι κάτοχοι ακινήτων βιοτεχνικής και βιομηχανικής χρήσης καθώς και ενοικιαζομένων δωματίων – διαμερισμάτων στα Χανιά κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανωσε το Επιμελητήριο Χανίων για τα μέλη του.
Η  ενημέρωση έγινε από τη νομική σύμβουλο του Επιμελητηρίου, στον 4ο όροφο του κτηρίου του ΕΒΕΧ και η είσοδος ήταν ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλοκατασκευαστών και οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΧ, κ. Γιάννης Στριλιγκάς, «σύμφωνα με τον Νόμο οι βιοτεχνικές μονάδες, τα βιομηχανικά κτήρια και οι πρωτογενείς μονάδες κτηνοτροφίας και αγροτικής παραγωγής, εξαιρούνται από τον φόρο που μπήκε στις επιχειρήσεις μας. Θέλουμε να αναγνωριστεί το αίτημα του Επιμελητηρίου το οποίο αφορά την επιμελητηριακή κατάταξη στις βιοτεχνίες έτσι ώστε να εξαιρούνται από το συγκεκριμένο “χαράτσι” το οποίο έχει επιβληθεί αδίκως για κάποιες βιοτεχνίες. Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν όσοι πλήρωσαν τον φόρο ώστε να τους επιστραφούν τα χρήματα τους και να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι οι βιοτεχνίες που έχουν βιοτεχνικό τομολόγιο δεν πρέπει να πληρώνουν “χαράτσι”».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιομηχανικού – Μεταποιητικού Τμήματος του ΕΒΕΧ, κ. Νίκος Πατεράκης, ανέφερε ότι: «σκοπός του ΕΒΕΧ είναι η ενημέρωση των μελών του καθώς πολλά από αυτά που έχουν βιοτεχνίες, δικαιούνται βιοτεχνικό ρεύμα και πληρώνουν ρεύμα γενικής χρήσης, μπορούν να απαλλαχθούν από το “χαράτσι” που πληρώνουμε στην ΔΕΗ».
Πιο αναλυτικά, στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος με υπολογισμό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 53 του ν.4021/2011, τότε:
Το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. καταβάλλεται μαζί με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλει αίτηση επιστροφής του στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του, προσκομίζοντας και τα οικεία δικαιολογητικά.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ
•Αίτηση
•Φωτοτυπία λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, είτε επισημασμένου για την εξόφληση είτε συνοδευόμενου με οποιοδήποτε αποδεικτικό εξόφλησης
•Δήλωση ακίνητου φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2011 ή 2012 αντίστοιχα ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ή
• Εκκαθαριστικό Ε.Τ.Α.Κ. έτους 2008 ή
•Συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή, ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ και επιπλέον
•Για την απαλλαγή ακινήτων που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση, ΒΕΒΑΙΩΣΗ από τη Δ.Ε.Η. ή τον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος ότι η συγκεκριμένη παροχή, κατά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012 κατά περίπτωση, αφορούσε τιμολόγιο βιομηχανικής ή γεωργικής χρήσης.
[Χ.Ν.]