Μπλόκο σε αυξήσεις μισθών από Βρυξέλλες και Τ.τ.Ε.

Την ανησυχία τους για την άνοδο των τιμών  και την ισχυρή αγοραστική δύναμη των καταναλωτών εκφράζουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της Κομισιόν, δίνοντας το σήμα για “πάγωμα” των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει προβλεφθεί και στο Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Την ώρα που  οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους, με κυρίαρχο ζήτημα την αύξηση ή μη των μισθών (που συνδέεται και με την κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει στην έκθεσή της την ανησυχία της επειδή:

αντίθετα  από ό,τι αναμενόταν, η ιδιωτική κατανάλωση ήταν πιο ισχυρή από ό, τι αναμενόταν. Μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, η ιδιωτική κατανάλωση ανέκαμψε 1,5% (σε ετήσια βάση) στο πρώτο τρίμηνο.
η άνοδος των τιμών ήταν επίσης ισχυρότερη από το αναμενόμενο (σσ: ο πληθωρισμός τον Ιούνιο άγγιξε το 6%).

Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν οι ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και να προβούν σε επιμέρους διορθωτικές παρεμβάσεις, όπου χρειαστεί, για να μην απειληθεί η τήρηση του Μνημονίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κύριος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη τόνισε πως “το Μνημόνιο έχει ψηφιστεί από το κοινοβούλιο”, έχουμε ως χώρα αποδεχθεί το “πάγωμα” και κατά συνέπεια “πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο. Κάθε άλλη συζήτηση περιττεύει”…

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε αισιόδοξος πως “θα πιάσουμε τους στόχους” χωρίς να χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα.

Έστειλε όμως και  μήνυμα προς τις εμπορικές τράπεζες στη χώρα μας να προχωρήσουν οικειοθελώς και εγκαίρως σε “φιλικές” προσυνεννοημένες συνέργιες δυνάμεων. Αν και ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο πως “δεν έχουν πρόβλημα οι τράπεζες” και τα στρες-τεστ θα δείξουν πως όλα κινούνται “ομαλά”, τόνισε πως μετά από δέκα συνεχή χρόνια κερδοφορίας, έρχονται “δέκα πιο δύσκολα επόμενα” και άρα πρέπει να πάρουν όλοι τα μέτρα τους, συνενώνοντας τις δυνάμεις τους.

[Πρώτο Θέμα]