Εχουν προηγούμενα με τη Γαύδο ;

Την κραυγή απόγνωσης των κατοίκων της ακριτικής Γαύδου οι οποίοι νοιώθουν εγκαταλειμμένοι , αλλά και αποφασισμένοι να αγωνιστούν προκειμένου να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το νησί τους, μεταφέρει σε κάθε αρμόδιο ο πρόεδρος της Κοινότητας Στράτος Λαμπάκης καθώς στην αιχμή της τουριστικής περιόδου προέκυψε το πρόβλημα της απαγόρευσης των δρομολογίων για τα οχηματαγωγά επιβατηγά πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ…

και με αποτέλεσμα η μεταφορά επιβατών να γίνεται μετ’εμποδίων με επιβατηγά πλοία πολύ μικρής χωρητικότητας.

Χθες βρέθηκε στα Χανιά ο πρόεδρος της Γαύδου, ο οποίος είχε σειρά επαφών εν όψει της επικειμένης συνάντησης που αναμένεται να έχει την Τετάρτη στην Αθήνα με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Λαμπάκης «…έχει αποκλειστεί το νησί και είναι απαράδεκτο οι επισκέπτες να θέλουν να έρθουν στο νησί μας και να μην υπάρχει συγκοινωνία. Αυτό που ζητάμε είναι μια παράταση στην ΑΝΕΝΔΥΚ μέχρι τέλος Οκτωβρίου, διαφορετικά η πολιτεία πρέπει να βρει άμεσα μια λύση με την επιδότηση της ενοικίασης ενός κατάλληλου σκάφους για να μην χαθεί το καλοκαίρι. Καταλαβαίνετε τις επιπτώσεις που θα έχει το νησί. Περιμένουμε και ζούμε από τον τουρισμό και για μας θα είναι πολύ βαρύ να πούμε ότι πρέπει να ξαναφύγουμε όπως το ’60…»

Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα προέκυψε με την υποχρεωτική εφαρμογή από την 1η Ιουλίου οδηγίας της ΕΕ σύμφωνα με την οποία τα ανοιχτού τύπου ferry boats της ΑΝΕΝΔΥΚ, Δασκαλογιάννης και Σαμαριά δεν μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους από 12 επιβάτες σε απόσταση μεγαλύτερη των 19 μιλίων από την ακτή, ενώ η Γαύδος είναι στα 21 μίλια. Απαγόρευση η οποία δεν ισχύει για μικρότερα σκάφη.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συγκληθεί σύσκεψη με την συμμετοχή συναρμοδίων από τα υπουργεία Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας Εμπορικής Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη με την συμμετοχή των βουλευτών των Χανίων, του Περιφερειάρχη Κρήτης , της κοινότητας Γαύδου και της ΑΝΕΝΔΥΚ. Οι λύσεις που μπορεί να υπάρξουν είναι είτε με υπουργική απόφαση να εξαιρεθεί η Γαύδος έστω μέχρι το τέλος της περιόδου, είτε να τροποποιηθεί το δρομολόγιο και να συμπεριληφθεί η Γαυδοπούλα που είναι σε απόσταση 17 μιλίων από την ακτή. Επιπλέον το κοινοτικό συμβούλιο Γαύδου που συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο παρουσία και κατοίκων του νησιού, αποφάσισε να ζητήσει ως εσχάτη λύση ακόμη και τη δρομολόγηση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου η Γαύδος να συνεχίσει να δέχεται τουρισμό και οι κάτοικοί της να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Έτσι κι αλλιώς για την επόμενη περίοδο θα είναι έτοιμο για να δρομολογηθεί το νέο πλοίο που έχει αγοράσει η ΑΝΕΝΔΥΚ και το οποίο ανταποκρίνεται στα όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή οδηγία. Στο μεταξύ η μεταφορά των επιβατών στην Γαύδο γίνεται με μικρά επιβατηγά που έχουν χωρητικότητα λίγων δεκάδων ατόμων, την στιγμή που αυτή την περίοδο είναι εκατοντάδες οι επισκέπτες στο νησί. Να σημειωθεί πως τα πλοία “Σαμαριά” και “Δασκαλογιάννης” της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας Νοτιοδυτικής Κρήτης μετέφεραν καθημερινά από 200 έως και 400 επιβάτες στην ακριτική Γαύδο. Η διακοπή των δρομολογίων μεταφράζεται σε απώλειες πολλών χιλιάδων ευρώ για τους κατοίκους του νησιού που έχουν ως μοναδική πηγή εσόδων τον τουρισμό.

[Νέος Κύρηκας]

ΣΧΟΛΙΟ

Ολα τα προβλήματα μας τα λύσαμε, κολυμπάμε στη νομιμότητα… και μας μαράνανε τα 2 μίλια παραπάνω της Γαύδου…
ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΑΙΔΩΣ !!!