Σε δύο μήνες οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δώσουν τις «απολυτήριες» εξετάσεις

Αμέσως μετά τις εκλογές και πάντως μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που στην ολοκλήρωσή της θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδες από αυτούς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το σύνολο των υπαλλήλων θα υποβληθεί σε γραπτό τεστ το οποίο θα περιλαμβάνει 80 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Στόχος της εξέτασης είναι να κριθεί η ικανότητα του προσωπικού για τη θέση που κατέχει.

Μεταξύ άλλων, θα βαθμολογηθούν οι σπουδές, οι ξένες γλώσσες, η επιμόρφωση, οι ικανότητες και η πείρα που διαθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το γραπτό τεστ θα αφορά το 20%-25% της συνολικής αξιολόγησης, δήλωσε, χθες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5. Ερωτηθείς εάν η αξιολόγηση αυτή θα οδηγήσει σε απολύσεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απάντησε: «Η αξιολόγηση γίνεται για να κατατάξουμε το προσωπικό σε έναν πίνακα και για να πάμε μετά σε καλύτερη αξιοποίησή του».

 

 

Τα κριτήρια

 

Ειδικότερα, τα κριτήρια δεν αφορούν πρόσληψη ή προαγωγή, αλλά αποκλειστικά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ικανότητες και οι δεξιότητες του προσωπικού θα διερευνηθούν κατά κλάδο, με την παράθεση ειδικών ερωτημάτων. Το γραπτό τεστ θα αποτελείται από 80 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, εκ των οποίων οι 40 θα αφορούν ερωτήσεις γενικών διοικητικών θεμάτων, ενώ οι άλλες 40 θα είναι ερωτήσεις εξειδικευμένες κατά κλάδο υπαλλήλων.

 

Η αξιολόγηση θα γίνει στη βάση των τυπικών προσόντων, της εμπειρίας και των αποτελεσμάτων των γραπτών εξετάσεων, από τις οποίες θα περάσουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι εντός του 2012, με πρώτο βήμα τον Ιούνιο.

 

Τα κριτήρια έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των Γάλλων εμπειρογνωμόνων που παρέχουν τεχνική βοήθεια στον τομέα της δημόσιας διοίκησης. Οι ικανότητες και οι δεξιότητες των υπαλλήλων στο Δημόσιο θα εξεταστούν κατά κλάδο, ενώ θα υποβληθούν ειδικά ερωτήματα. Κάθε τομέας αξιολόγησης θα έχει διαφορετικό δείκτη βαρύτητας.

 

Κάθε υπάλληλος θα κριθεί για τις σπουδές (πτυχία), που θα έχουν βαρύτητα ανά εκπαιδευτική κατηγορία 25%-30%, για την επιμόρφωση, με βαρύτητα 10%-15%, την εμπειρία, στην οποία θα συνυπολογίζεται και ο ιδιωτικός τομέας, με βαρύτητα 30%-35%, τη γνώση ξένων γλωσσών, με βαρύτητα 5%-10%, και τα γραπτά τεστ, τα οποία θα έχουν βαρύτητα 20%.

 

[dimokratianews.gr]