Πιο φτηνή η εκμίσθωση παραλιών

Μειωμένο κατά 50% θα είναι το αντίτιμο που θα πρέπει να καταβάλουν φέτος στον Δήμο Χανίων όσοι επαγγελματίες κερδίσουν τις δημοπρασίες για την εκμίσθωση παραλίας, αν αντικαταστήσουν τις πλαστικές ομπρέλες με ψάθινες.


Αυτό γνωστοποίησε χθες ο αντιδήμαρχος Χανίων, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, στο περιθώριο ευρείας σύσκεψης που έγινε στο Δημαρχείο για το συγκεκριμένο θέμα, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής και δημοτικών παρατάξεων.
«Αμεσα δρομολογούνται οι διαδικασίες έγκρισης των χώρων δημοπράτησης -την Τετάρτη το έχουμε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο- και την Πέμπτη, στην Οικονομική Επιτροπή, θα προσδιορίσουμε τα τιμήματα, τη διαδικασία και τον χρόνο δημοπράτησης. Φέτος ο Δήμος κάνει μια τεράστια κίνηση για να μπορέσει να αναβαθμίσει αισθητικά το σύνολο των παραλιών. Η κίνηση αυτή συνίσταται στο να μπουν ψάθινες ομπρέλες με προδιαγραφές που έχει ο Δήμος, από όμορους ιδιοκτήτες ή από πολίτες που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό για τις παραλίες και το αντίτιμο που θα ισχύσει γι’ αυτούς θα είναι 50% μείωση του ποσού που αντιστοιχεί στη χρήση του χώρου για φέτος και για του χρόνου, για τους όμορους ιδιοκτήτες και μόνο για φέτος για όσους μπουν στη διαδικασία της δημοπράτησης», σημείωσε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «σε χώρους που χρησιμοποιούνται από χειμερινούς κολυμβητές θα δώσει ο Δήμος το δικαίωμα, μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό, για επιπλέον ενοικίαση, από άποψη χρόνου, του χώρου της παραλίας ή του χώρου της καντίνας, με τίμημα το οποίο θα αντιστοιχεί στο 20% της τελικής τιμής που κλείνει η καντίνα στην τελική δημοπρασία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης Παραλιών του Δήμου Χανίων, δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Φραγγεδάκης, σημείωσε ότι «φέτος υπάρχει ένα 10% οριζόντια μείωση στις ξαπλώστρες, στις καντίνες και στα θαλάσσια μέσα αναψυχής, πλην κάποιων ελαχίστων περιπτώσεων, που είχαν υψηλούς τζίρους πέρυσι. Εκεί θα ανεβάσουμε λίγο την τιμή εκκίνησης στις δημοπρασίες. Καλώ όλο τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες της εκμίσθωσης των παραλιών. Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμμετάσχει, αφού ενημερωθεί όμως πρώτα απ’ όλα για τους κανόνες που θα ισχύουν φέτος».
Ο κ. Φραγγεδάκης υπογράμμισε ότι «σε μερικές ημέρες, το συντομότερο δυνατόν, πιστεύουμε ότι θα έχουμε καταφέρει να βγάλουμε στον ‘αέρα’ τη δημοπρασία για καντίνες, θέσεις για ξαπλώστρες και θαλάσσια μέσα αναψυχής. Γίνεται προσπάθεια για μια καλύτερη διαχείριση, φέτος, των παραλιών. Υπήρχαν κάποιες ενστάσεις πέρυσι για τη διαχείριση των ομπρελών, των καντινών, των θαλάσσιων μέσω αναψυχής και φέτος προσπαθούμε να οριοθετήσουμε στα επιτρεπόμενα, νόμιμα, σημεία και στο εμβαδόν που προβλέπεται από τον νόμο τις καντίνες, τις ξαπλώστρες κ.λπ., για να υπάρχει όσο το δυνατόν ελεύθερος χώρος για τον πολίτη και τον επισκέπτη που δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τις καντίνες ή τις ξαπλώστρες που ενοικιάζονται από ιδιώτες».
Ο κ. Φραγγεδάκης τόνισε ότι «γενικότερα προσπαθούμε φέτος να διορθώσουμε πολλά πράγματα, με βάση τα προβλήματα που εντοπίσαμε πέρυσι. Πράγματα που αφορούν την καθαριότητα στις παραλίες, την ασφάλεια των λουομένων με τους ναυαγοσώστες. Αν και πέρυσι ήταν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά, είδαμε τα μικρά αδύνατα σημεία που υπήρχαν και θα τα βελτιώσουμε και αυτά. Οσον αφορά τις καντίνες και τις ξαπλώστρες θα υπάρχει οριοθέτηση πολύ αυστηρή και θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται. Η Δημοτική Αστυνομία φέτος θα είναι σε διαρκή εγρήγορση και θα περιπολεί καθημερινά τις παραλίες. Θα καταπολεμήσουμε το παραεμπόριο και γενικότερα υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο ξεκινά να υλοποιείται αμέσως μετά το Πάσχα, σε συνεργασία με τους ιδιώτες που θα έχουν πάρει καντίνες, ξαπλώστρες κ.λπ., με τους καταστηματάρχες και πάνω απ’ όλα τους πολίτες», κατέληξε ο κ. Φραγγεδάκης.

[Χανιώτικα Νέα]