Παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό πρόγραμμα “Κρήτη-Πράσινη ανάπτυξη”

Παρουσιάστηκε  στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Κρήτης από τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιο Καρούντζο, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ παρουσία Νομαρχών, Δημάρχων , φορέων και πλήθους κόσμου από όλο το νησί. Την παρουσίαση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος πραγματοποίησε η Διευθύντρια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης  κα Μπαζοπούλου.

Ο κ. Καρούντζος στην σύντομη εισαγωγή του ανέφερε:

« Η περίοδος που διανύουμε είναι από τις ποιο δύσκολες περιόδους. Πρέπει να προγραμματίσουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα και να υλοποιήσουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα. Δεν είναι μόνον η προοπτική να  εντάσσουμε έργα , είναι και να απορροφούμε χρήματα από τα συγκεκριμένα προγράμματα. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την ανάπτυξη της Μεγαλονήσου. Έρχεται να συμπληρωθεί στην δράση του ΕΣΠΑ που είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, ένα επίσης μεγάλο πρόγραμμα το οποίο ενδιαφέρεται κυρίως για την ενδοχώρα και τα προβλήματά της. Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  κα Λούκα Κατσέλη και τον υφυπουργό τον κ. Αρναουτάκη καθώς και τους Γενικούς Γραμματείς και όλο το επιτελείο  του υπουργείου γιατί πράγματι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός « Πράσινη Ανάπτυξη» πρέπει να πάρει σάρκα και οστά στην ενδοχώρα της Ελλάδας. Η Κρήτη έχει μία πρόκληση μπροστά της . Να γίνει μια οργανωμένη δουλειά , να αξιολογηθούν σοβαρά έργα, ευέλικτα, μικρά και να λύνουν προβλήματα και να έχουν και άμεση απόδοση στην κοινωνία.»

Στην συνέχεια ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων :

«Σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε το όραμα μας πράξη, για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, το όραμα και την δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου για την Πράσινη Ανάπτυξη. Πράσινη ανάπτυξη παντού στην Ελλάδα, στην Ελληνική Περιφέρεια, στην Ελληνική ύπαιθρο για να ανακόψουμε την αρνητική τροχιά της υπαίθρου, για να δώσουμε πνοή στην Ελληνική Περιφέρεια, ειδικά σήμερα που με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την Ελληνική Περιφέρεια αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Χρησιμοποιώντας κάθε οικονομικό πόρο, κάθε ευρώ με στόχο την πολλαπλασιαστικότητα του οφέλους που μπορεί να προκύψει μέσα από ολοκληρωμένες δράσεις που θα αφορούν στην :

Πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Η διαθεσιμότητα ποιοτικών βασικών υπηρεσιών συνιστά ακρογωνιαίο λίθο της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου ενώ συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Πολυκεντρική ανάπτυξη. Στην εποχή μας, η ανάπτυξη της υπαίθρου περνάει μέσα από την έννοια της πολυκεντρικής ανάπτυξης και της δημιουργίας πόλων δυναμικής οικονομικής ολοκλήρωσης και ανταγωνιστικότητας.

Ενίσχυση των δικτύων με στόχο την άρση της απομόνωσης και την δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν την εξωστρέφεια των περιοχών μας.

Πολυλειτουργικότητα της γεωργίας. Σύμφωνα με τον όρο της πολυλειτουργικότητας οι αγρότες δεν θα πρέπει να «αποζημιώνονται» μόνο για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων αλλά και για την προσφορά δημόσιων αγαθών όπως το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά. Μεριμνώντας παράλληλα για τον μετασχηματισμό των εν λόγω δημόσιων αγαθών σε οικονομική δραστηριότητα – στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης – και θέσεων απασχόλησης.»

Τόνισε  δε ότι,  ως κεντρικός στρατηγικός στόχος του προγράμματος ορίζεται : η βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη της περιοχής, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων προκειμένου η περιοχή δράσης να καταστεί ένας ελκυστικός τόπος διαβίωσης.Ο κ. Αρναουτάκης αναλύοντας τους στόχους ανέφερε:

Ο πρώτος στρατηγικός στόχος αφορά στην επίτευξη περιβαλλοντικής ισορροπίας διά μέσου της προστασίας και της ανάδειξης των περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής και στην ανάδειξη του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Δεύτερος στρατηγικός στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μέσω της βελτίωσης των υποδομών, της εξυπηρέτησης του πολίτη, της επίτευξης κοινωνικής ισορροπίας και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή παρέμβασης.

Ο τρίτος στρατηγικός στόχος αφορά στην ισόρροπη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στην αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, στην ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας αποσκοπώντας στην υπέρβαση των αρνητικών επιπτώσεων  που έχουν εμφανιστεί»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι « σήμερα από την Κρήτη κάνουμε την αρχή.   Μέσα από το ειδικό αυτό πρόγραμμα μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της περιφέρειας μας. Για να γίνει όμως αυτό είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή όλων.  Με όραμα και στοχευμένες δράσεις κυρίως από τους τοπικούς φορείς, και τους εκπροσώπους της Τοπικής αυτοδιοίκησης. Το υπουργείο μας είναι δίπλα σας. Ας σταθούμε όλοι μαζί δίπλα στον πολίτη της υπαίθρου. Εξάλλου αυτή είναι και η υποχρέωση όλων μας.»

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος ανέφερε:

«Σήμερα ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ένα πρόγραμμα που δεν είναι απλά συμπληρωματικό του ΕΣΠΑ, σε επίπεδο αναπτυξιακής προσπάθειας για το νησί μας, αλλά είναι ένα πρόγραμμα που θα καθορίσει το μέλλον, την προοπτική και την ανάπτυξη στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μεγαλονήσου. Για αυτήν λοιπόν την μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που ξεκινάει από σήμερα θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό  κα Κατσέλη, τον υφυπουργό  κ. Αρναουτάκη και όλο το επιτελείο του υπουργείου διότι πραγματικά έσκυψαν πάνω στα προβλήματα της Κρήτης, πήραν τα μηνύματα και τα υλοποίησαν πλέον σε πράξη. Με αυτή λοιπόν την προσπάθεια , είναι χρέος της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον κ. Αρναουτάκη να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες άμεσης ιεράρχησης των στόχων του Προγράμματος και άμεσης ένταξης έργων, άμεσης χρηματοδότησης και μελετητικού αντικειμένου για αυτό θα υπάρχει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με  τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Αναπτυξιακούς συνδέσμους και εταιρείες έτσι ώστε να βοηθήσουμε απ΄ όλες τις πλευρές στην υλοποίηση του Προγράμματος».

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος  Αρναουτάκης δήλωσε στην συνέχεια στους δημοσιογράφους:

«Είχαμε δηλώσει προεκλογικά ότι στόχος μας είναι η Περιφερειακή Ανάπτυξη και η Πράσινη Ανάπτυξη. Γι’ αυτό είχε άλλωστε δεσμευθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι δηλαδή ο μεγάλος στόχος και το μεγάλο όραμα είναι η ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας. Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αλλά και συγκινημένοι γιατί ξεκινούμε ένα φιλόδοξο και μεγάλο πρόγραμμα, το « ΚΡΗΤΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Με ένα προϋπολογισμό 120 εκ. ευρώ που φιλοδοξούμε να δώσει την ανάπτυξη στην ενδοχώρα που τόσο έχει ανάγκη αυτός ο τόπος. Αλλά δεν σταματούμε μόνον στην Κρήτη. Πάμε σε κάθε Ελληνική Περιφέρεια και ήδη έχομε εγκρίνει αναπτυξιακά προγράμματα ούτως ώστε μαζί με το ΕΣΠΑ και μαζί με τα προγράμματα που θα βγουν για τους νέους Δήμους αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη. Ιδιαίτερα για την Κρήτη θέλω να πω, ότι υπάρχει μια μεγάλη εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες και από τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Καρούντζο. Παράλληλα θα ήθελα να σταθώ και στη στήριξη της υπουργού, της κας Κατσέλη, η οποία είναι πάντα δίπλα μας και βλέπει το κάθε πρόγραμμα πως υλοποιείται.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δράσεις του Προγράμματος, ο κ. Αρναουτάκης απάντησε:

«Οι δράσεις θα είναι για το περιβάλλον, για την τοπική οικονομία, για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Όλες αυτές οι δράσεις εξειδικεύονται μέσα από τον κάθε στόχο του Προγράμματος, οι οποίοι δένουν μεταξύ τους, ώστε να έχουμε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.»

[2810.gr]