Τιμή στον “θεματοφύλακα της κρητικής Λαϊκής Παράδοσης” από το Δήμο Χανίων

«Θεματοφύλακα της κρητικής Λαϊκής Παράδοσης» και «πνευματικό φάρο για όλους όσοι ασχολούνται με την Παράδοση και ιδιαίτερα με τη Λαογραφία» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης τον διακεκριμένο δάσκαλο και λαογράφο Σταμάτη Απ. Αποστολάκη, τον οποίο τίμησε τη Δευτέρα το βράδυ ο Δήμος Χανίων, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην -κατάμεστη από κόσμο- αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με αφορμή την πρόσφατη βράβευση τού και, επί δεκαετίες, συνεργάτη των ‘Χ.Ν.’ από την Ακαδημία Αθηνών.


Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης ανακοίνωσε ότι «ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και εκτίμησης» αποφάσισε να ορίσει τον κ. Αποστολάκη «άμισθο σύμβουλο του δημάρχου Χανίων και του αρμόδιου αντιδημάρχου σε θέματα Λαογραφίας και Παράδοσης».
«Τιμούμε έναν από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας, με σπουδαίο έργο. Η προσφορά του κ. Αποστολάκη στον τόπο μας είναι ανεκτίμητη καθώς έχει να επιδείξει τεράστια ερευνητική προσπάθεια στον τομέα της Παράδοσης, της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κρήτης. Η προσφορά του αυτή αναγνωρίστηκε και από το ανώτατο πνευματικό Ιδρυμα της χώρας μας, την Ακαδημία Αθηνών, που τον βράβευσε πρόσφατα για την πεντηκονταετή προσήλωσή του στην ανίχνευση, διάσωση, καταγραφή και παράδοση στις επόμενες γενιές της κρητικής λαϊκής κληρονομιάς», επεσήμανε στη σύντομη ομιλία του ο κ. Σκουλάκης.
Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι για τη βράβευση του κ. Αποστολάκη, από την Ακαδημία Αθηνών, «βάλαμε κι εμείς το δαχτυλάκι μας, ως Δήμος. Στις 29 Μαρτίου 2011 είχα στείλει, ως δήμαρχος Χανίων, μια επιστολή στην Ακαδημία και πρότεινα τη βράβευση του αγαπημένου μου Σταμάτη. Μας τηλεφώνησαν και μας ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία στείλαμε στις 7 Απριλίου κι έτσι φτάσαμε σε αυτό το γεγονός», υπογράμμισε ο κ. Σκουλάκης.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δάσκαλος – λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο και στην προσφορά του κ. Αποστολάκη, σημειώνοντας, μεταξύ πολλών άλλων, ότι «δεν χρωστούνε, όμως, μόνο τα ριζίτικα στον Σταμάτη. Χρωστούνε τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις και οι θρύλοι, τα αινίγματα και οι παροιμίες, οι μαντινάδες και οι ρίμες, οι μνήμες της λαϊκής μας ρίζας και οι ρίζες της συλλογικής μας μνήμης, σύμπασα η τοπική μας Ιστορία, κοντολογίς όλα τα μαλάματα του λαϊκού μας πολιτισμού, που συμπαίνουν την εθνική μας ταυτότητα. Τα μύρια όσα αυτός διέσωσε στα βιβλία του και στα κάθε λογής δημοσιεύματά του, για να τα παραδώσει πολύτιμη κληρονομιά, θυμητάρια και φυλαχτάρια για τις νεότερες γενιές. Για να ’χουνε να πορεύονται στους αιώνες».
Νωρίτερα, η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων Βιβή Χουδαλάκη αναφέρθηκε στη σχέση του κ. Αποστολάκη με τη Βιβλιοθήκη και τους εργαζόμενους σε αυτήν, σημειώνοντας ότι το τιμώμενο πρόσωπο είναι «λάτρης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Σχεδόν καθημερινός επισκέπτης, πάντα με έναν καλό λόγο για τον καθένα μας, με χιούμορ και διάθεση, ανταλλάσσει απόψεις για τα καθημερινά νέα, πληροφορίες για τρέχουσες βιβλιογραφίες, παραδίδει τα αποδελτιωμένα άρθρα γιατί, εκτός των άλλων, είναι και βοηθός μας», επεσήμανε η κα Χουδαλάκη.

Σταμάτης Αποστολάκης: «Μεγάλη η τιμή»
Οκ. Αποστολάκης ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή «για τη μεγάλη τιμή που μου επεφύλαξε», όπως είπε.
Παράλληλα, τόνισε ότι «από το 1974 μέχρι σήμερα, όποτε μου ζητήθηκε ήμουν πλάι στη Δημοτική Αρχή προσφέροντας, πάντα αφιλοκερδώς, ό,τι μπορούσα. Για 19 χρόνια διορθώναμε το ‘Λεύκωμα’ του Δήμου κι ήταν αρχικά με λινοτυπία, το οργανώσαμε δε με τον Λ. Μανωλικάκη, για λίγο, ενώ τ’ άλλα χρόνια με τον αξέχαστο Μίγρη. Για κάποια χρόνια ήμουν στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας, την τελευταία πενταετία μ’ έχετε στη Συντακτική Επιτροπή της ετήσιας περιοδικής έκδοσης του Δήμου ‘Εν Χανίοις’, δίνοντας πάντα και συνεργασία μου. Για πολλά χρόνια, ως μέλος της ΔΗΠΕΧ, ήμουν ομιλητής ή παρουσιαστής εκδηλώσεων, ιδιαίτερα σ’ εκείνες για τους εορτασμούς των επετείων της Μάχης της Κρήτης. Μετά από 38, λογαριάζω, χρόνια συνεργασίας και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία εύχομαι ολόψυχα ο Δήμος μας, να συνεχίζει τις σωστές και ωραίες πρωτοβουλίες του για τον πολιτισμό και τη λαϊκή μας κληρονομιά, που είναι και σ’ εμένα πάθος και έργο ζωής. Για όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας και για την τιμή που χαρίσατε απόψε σ’ εμένα: Χίλιες ευχαριστίες από καρδιάς, μου είναι πλουσιότατη ανταμοιβή».
Καταλήγοντας, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι «προμηθεύτηκα από αθηναϊκή δημοπρασία σπανίων βιβλίων, φωτοανάτυπο του έργου Δημ. Βουτετάκη ‘Τραγούδια Κρητικά’, Χανιά 1904 με σπάνια ηρωικά, πολεμικά ριζίτικα τραγούδια, της τάβλας, του γάμου κ.λπ., έργο Χανιώτη συλλογέα που, παραδόξως, δε σώζεται αντίτυπό του σε καμία Βιβλιοθήκη της Κρήτης. Το πολύτιμο αυτό απόκτημα προσφέρω απόψε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη μας μαζί με εκατοντάδες ιστορικοφιλολογικά αποκόμματα εφημερίδων ως ελάχιστο αντίδωρο της αποψινής τιμής στο πρόσωπό μου», κατέληξε ο κ. Αποστολάκης.

[haniotika-nea.gr]