Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης για το κρητικό μέλι
Η προστασία και η ανάδειξη του κρητικού μελιού με την κατοχύρωση της Πιστοποιημένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αποτελεί προτεραιότητα για τον κλάδο των μελισσοκόμων του νησιού, οι οποίοι έχοντας πλέον στα χέρια τους όλα εκείνα τα επιστημονικά τεκμήρια για την ποιότητα και τη μοναδικότητα του τοπικού προϊόντος, εμφανίστηκαν έτοιμοι να καταθέσουν το σχετικό φάκελο στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι προοπτικές διεκδίκησης της Πιστοποιημένης Ονομασίας Προέλευσης του κρητικού μελιού συζητήθηκαν στη διάρκεια του 3ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Μελισσοκομίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Ρέθυμνο, όπου το πευκόμελο και το πευκοθυμαρόμελο, όπως επισημάνθηκε είναι καταρχήν τα δύο είδη μελιού που έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πιστοποιηθούν.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Ανδρέα Θρασυβούλου καθηγητή στο εργαστήριο μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου η επιστημονική εργασία που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με αντικείμενο έρευνας τα κρητικά μέλια είναι πλέον τεκμηριωμένη και η αισιοδοξία είναι διάχυτη για την έγκριση του σχετικού φακέλου. Όπως ο ίδιος ανέφερε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ίδιου του προϊόντος, η παραγωγή του αλλά και το γεωγραφικό του περιβάλλον συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές για την διαφορετικότητα του κρητικού μελιού από άλλα ομοειδή προϊόντα.
Η Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης του κρητικού μελιού θα αποτελέσει επί της ουσίας το «εισιτήριο» του προϊόντος και στις ξένες αγορές την ίδια ώρα που θα διασφαλίζει τους καταναλωτές, οι οποίοι θα γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι όντως κρητικό μέλι και διαθέτει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο κ. Θρασυβούλου αναφέρθηκε στα οφέλη του προϊόντος, όταν αυτό θα αποκτήσει Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Τα κρητικά προϊόντα διακρίνονται για την ποιότητά τους και τη φήμη τους και αυτό οφείλεται είτε στο γεωγραφικό περιβάλλον, είτε στα ενδημικά φυτά, είτε στους παραγωγούς, οι οποίοι με ιδιαίτερη αγάπη φροντίζουν την παραγωγή αυτών των προϊόντων. Χρειάζονται όμως αυτά τα προϊόντα προστασία από την λεγόμενη ελληνοποίηση -δηλαδή την εισαγωγή ξένων προϊόντων- τα οποία πωλούνται σαν κρητικά. Το μέλι που παράγεται στην Κρήτη είναι ιδιαίτερο, ιδιόμορφο όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, την ποιότητά του και χρειάζεται προστασία. Δεν είναι δυνατόν στην Αθήνα να πωλείται κρητικό μέλι που παράγεται στην Βουλγαρία.
Εδώ κα έξι περίπου χρόνια δουλεύουμε πάνω σε κρητικά μέλια, αναλύουμε τα δείγματα αυτά και έχουμε εντοπίσει την ποιότητα και την ιδιομορφία του κρητικού μελιού. Στο δεύτερο Παγκρήτιο Συνέδριο πριν ένα χρόνο στην Ιεράπετρα πήραμε ξανά δείγματα μελιού από την Κρήτη, τα οποία έχουμε αναλύσει και πλέον έχουμε την τελική απόφαση για την υποβολή του φακέλου.
Όλα τα στοιχεία τα έχουμε συγκεντρώσει και έχουμε πλέον τεκμηριωμένο το φάκελο για πιστοποίηση ΠΟΠ του κρητικού μελιού για δυο κατηγορίες το πευκοθύμαρο Κρήτης και το πευκόμελο Κρήτης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει και το θυμαρόμελο. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την έγκριση του φακέλου και την πιστοποίηση του κρητικού μελιού. Ταυτοποίηση σημαίνει προστασία, ταυτοποίηση σημαίνει ότι η κρυμμένη ποιότητα του κρητικού μελιού θα ακουστεί και θα διαφημιστεί ακόμα περισσότερα, οι καταναλωτές θα είναι σίγουροι ότι αυτό το μέλι που αγοράζουν έχει αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή θα είναι ένα συνεχές ελεγχόμενο προϊόν από τον ΟΠΕΓΕ. Οι μελισσοκόμοι που θα πωλούν ΠΟΠ θα ‘ναι πιστοποιημένοι και άρα ελεγχόμενοι και ο καταναλωτής θα έχει τη διασφάλιση ότι αυτό που αγοράζει είναι πράγματι κρητικό μέλι και έχει όλα τα χαρακτηριστικά που το προσδίδονται».
Ο καθηγητής της μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θρασυβούλου αναφέρθηκε επιπλέον και σε σειρά άλλων πλεονεκτημάτων, στα οποία υπερέχει η παραγωγή μελιού στο νησί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να καταλήξει πως όλα τα δεδομένα είναι τέτοια που δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και πως το κρητικό μέλι αξίζει να έχει μια πιστοποίηση. «Η Κρήτη έχει πολύ περισσότερα μελίσσια από όσα έχουν δεκαεπτά χώρες της Ευρώπης, η Κρήτη έχει περισσότερα μελίσσια από ότι η Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει ένα μέλι ΠΟΠ, ενώ εμείς στην Κρήτη δεν έχουμε κανένα. Η Μεγάλη Βρετανία με ένα μόνο ενδημικό φυτό, κατάφερε να έχει μέλι ΠΟΠ, ενώ εμείς στην Κρήτη έχουμε 225 διαφορετικά ενδημικά είδη και δεν έχουμε μέλι ΠΟΠ. Έχουμε τη μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσιών από όλο τον κόσμο- 33 μελίσσια ανά τ.μ. στην Κρήτη-, την ώρα που άλλες χώρες έχουν τρία και τέσσερα μελίσσια. Έχουμε τους περισσότερους επαγγελματίες και νομίζω ότι και οι στατιστικές και η ποιότητα του προϊόντος και το γεωγραφικό περιβάλλον τεκμηριώνουν πλήρως μια κατάθεση ενός φακέλου για ΠΟΠ.
Θέλαμε να είναι πλήρως τεκμηριωμένος ο φάκελος, θέλαμε να βρούμε χαρακτηριστικά τέτοια στο κρητικό μέλι που να διαφέρουν από άλλα μέλια ομοειδή που παράγονται στην υπόλοιπη Ελλάδα ή σε άλλες χώρες και νομίζω ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θρασυβούλου.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου Νίκος Μπιρλιράκης σε ότι αφορά την υποβολή του φακέλου τονίζοντας πως η μελισσοκομία στο νησί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των ελληνοποιήσεων με αρκετές ποσότητες μελιών να μένουν αδιάθετες στα ράφια των μελισσοκόμων. Χαρακτηριστικά υποστήριξε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αίσια εξέλιξη στο ζήτημα. Ο φάκελος προετοιμάζεται τα τελευταία χρόνια με επιστημονική εργασία, όπου παρακολουθούνται το πευκόμελο και το πευκοθυμαρόμελο.
Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι δύσκολα, πολλά μέλια είναι αδιάθετα στις αποθήκες των μελισσόκομων, τη στιγμή που πωλούνται πολλαπλάσια μέλια στην αγορά με την επωνυμία κρητικού μελιού -διάφορα μείγματα που εκμεταλλεύονται το όνομα του νησιού. Η μελισσοκομία στην Κρήτη θα μπορέσει να αποτελέσει μια διέξοδο και μια κινητήρια δύναμη με την προϋπόθεση ότι θα μάθουμε και εμείς να προστατεύομε πρώτοι από όλους τα προϊόντα που βγάζουμε. Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε δεν πρόκειται να έχουμε μέλλον».
Στη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στα ιστορικά στοιχεία της κρητικής μελισσοκομίας, τις μελισσοκομικές διαδρομές στην Κρήτη, την μελισσοκομική χλωρίδα του νησιού. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Ενιαίο Φορέα Μελισσοκόμων Κρήτης και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας.