Αποχή από τις κάλπες για τα πρόστιμα αυθαιρέτων

Γενικός ξεσηκωμός των ιδιοκτητών αυθαιρέτων στο Ηράκλειο, που απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, αν στο μεταξύ δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα πρόστιμα.

Περίπου δέκα χιλιάδες αυθαιρετούχοι από τα δυτικά προάστια καλούν όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης να συστρατευθούν…

και να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, υπολογίζεται ότι θα χαθούν περισσότερες από 75.000 ψήφοι! Τα νέα δεδομένα προκαλούν αναστάτωση σε τοπικό ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση.
Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να καθοριστεί η ημερομηνία συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα εξετάσει την πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για αναστολή καταβολής των προστίμων και αποστολής των ειδοποιητηρίων. Η συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει χθες, όμως αναβλήθηκε λόγω του Υπουργικού Συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, αναμένεται η απόφαση του Συλλόγου Οικιστών Νομού Ηρακλείου, τα μέλη του οποίου ήδη συντονίζονται με αυθαιρετούχους από τα Χανιά και άλλες περιοχής της Κρήτης, προκειμένου ο αγώνας τους να πάρει παγκρήτιο χαρακτήρα.
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Οικιστών Νομού Ηρακλείου έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο και στη διάρκειά της οι αυθαιρετούχοι θ’ αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Εν όψει της Γενικής Συνέλευσης, τα Διοικητικά Συμβούλια των Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικών Προαστίων (Αγ. Ιωάννη Χωστού, Αθανάτων, Δροσιάς, Δειλινών, Εσταυρωμένου, Λίντο, Ξηροπόταμου – Γιοφύρου, Παναγιάς και Φοινικιάς) προτείνουν «άμεση αναστολή των βεβαιώσεων προστίμων των αυθαιρέτων, σε εφαρμογή της πολιτικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και το πάγωμα καταβολής όσων έχουν ήδη παραληφθεί από ιδιοκτήτες, με κάθε νομικό ή πολιτικό κόστος, καθώς και άμεση και οριστική επίλυση του θέματος με σχετική νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, πλην εκείνων των περιπτώσεων αυθαιρέτων που εμπίπτουν στις διατάξεις περί προστασίας δασικών εκτάσεων, αρχαιολογικών ζωνών, αιγιαλού κ.τ.λ.». Ακόμη, προτείνουν στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να μην παραλάβουν τα πρόστιμα που θα τους κοινοποιηθούν.
Σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους και μέχρι να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση το θέμα των αυθαιρέτων, προτείνουν σε όλους τους οικιστές εκτός σχεδίου πόλης την καθολική αποχή από τις εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη για την ανάδειξη οργάνων τοπικής αυτοδιοίκησης. Καταλήγοντας, καλούν όλους τους τοπικούς φορείς και κυρίως τον υφυπουργό Οικονομίας, τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τη νομάρχη και το δήμαρχο να παρέμβουν ουσιαστικά αλλά και το Σύλλογο Οικιστών Ηρακλείου να υπερψηφίσει τις προτάσεις τους.
Η πρόταση του Συλλόγου Οικιστών που θα τεθεί στη Γενική Συνέλευση της 12ης Ιουλίου θα κινηθεί περίπου στο ίδιο πλαίσιο με εκείνη των Πολιτιστικών Συλλόγων των Δυτικών Προαστίων, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Μιχάλη Βλαχάκη. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δραστηριοποίηση των δέκα χιλιάδων οικιστών στις δυτικές περιοχές και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ίδιο δυναμικά θα κινηθούν και οι άλλοι οικιστές στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. «Θέλω να πιστεύω ότι και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης θα είναι στην ίδια κατεύθυνση με την πρόταση των Πολιτιστικών Συλλόγων, γιατί ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Δεν μας έχει μείνει άλλος δρόμος από εκείνον των κινητοποιήσεων, γιατί έχουμε υποστεί εμπαιγμό εδώ και πολλά χρόνια» τόνισε ο κ. Βλαχάκης.
Τα αυθαίρετα στους Δήμους Ηρακλείου, Γαζίου και Νέας Αλικαρνασσού είναι περισσότερα από 35.000 και αντίστοιχος είναι ο αριθμός των οικογενειών που ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι τα υπέρογκα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν τώρα, ακόμα και τριάντα χρόνια από την ανέγερση του ακινήτου.

[2810.gr-Τ’όλμη]