Κόβονται τα δωρεάν εισιτήρια των αναπήρων

Δεν θα δέχονται από την επόμενη Δευτέρα τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων την δωρεάν μετακίνηση ή το μειωμένο κατά 50% εισιτήριο, που δικαιούνταν τα άτομα με αναπηρία μέχρι σήμερα. Αντίστοιχη απόφαση ισχύει ήδη από χθες και για τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης, που έχουν σταματήσει να δέχονται τις δωρεάν μετακινήσεις αυτών των ατόμων στα λεωφορεία τους.

Όπως τόνισε στο «ν.Κ.» ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων Αντώνης Χατζηδάκης, «μετά από το έγγραφο, που ήρθε χθες Τετάρτη από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών, το οποίο  αναφέρει ότι από την 1η Ιουλίου θα πρέπει να εισπράττουμε εισιτήριο για τα άτομα με αναπηρία,  που μπαίνουν στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ, αποφασίσαμε ότι αυτό θα ισχύσει από την προσεχή  Δευτέρα 5 Ιουλίου. Τα άτομα, που είχαν κάρτα, που τους έδινε το δικαίωμα να μετακινούνται δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% ήταν 1.500 περίπου στο Νομό Χανίων.

Τα προηγούμενα χρόνια, για  να δοθεί το ποσό που αναλογούσε στα ΚΤΕΛ όλης της Ελλάδας, υπογραφόταν μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων Οικονομικών και υγείας και της Ομοσπονδίας μας και βάσει αυτής της  σύμβασης λαμβάναμε ως σύλλογος  ένα ποσό, το οποίο  κάλυπτε τις ανάγκες μας. Φέτος όμως το Υπουργείο Υγείας δεν δεσμεύθηκε ότι θα υπογράψει αυτά τα συμφωνητικά με τις Ομοσπονδίες των Αστικών και Υπεραστικών ΚΤΕλ και έτσι οι δύο Ομοσπονδίες  αποφάσισαν να πάρουν αυτό το μέτρο».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «επειδή είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν παράπονα από τα άτομα με αναπηρία, που μπαίνουν στα λεωφορεία, εμείς προβήκαμε σ’ ενημερώσεις στις εφημερίδες και έχουμε δώσει εντολή στους οδηγούς ότι θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζουν μ’ ευγένεια τα άτομα αυτά, εξηγώντας τους ότι η είσπραξη ολόκληρου του εισιτηρίου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην μη υπογραφή των νέων συμφωνητικών μεταφοράς, με υπαιτιότητα των αρμόδιων υπουργείων και στη μη εξόφληση των οφειλόμενων ποσών για μεταφορές του έτους 2009».

Το έγγραφο που έφθασε στο Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων από την Πανελλαδική Ομοσπονδία  Αστικών Συγκοινωνιών αναφέρει τα εξής:

“Αναφορικά με τη μη υπογραφή των συμφωνητικών του έτους 2010, τα οποία αφορούν στη δωρεάν ή με μειωμένο κατά 50% εισιτήριο των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς και τη μη εξόφληση των οφειλομένων ποσών βάσει τιμολογίων του 2009, που ήδη έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σας πληροφορούμε ότι οι Ομοσπονδίες μας με το υπ’ αριθμ. 2884/7-6-2010 έγγραφο ζήτησαν από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία την τακτοποίηση του θέματος αυτού μέχρι 30 Ιουνίου 2010, άλλως τα άτομα αυτά, μετά την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας, δηλαδή από 1-7-2010 θα καταβάλουν ολόκληρο το εισιτήριο τους κατά τη διακίνηση τους με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ.

Επειδή:

α) Σύμφωνα με τα υπ’ αριθ. Π3α/Φ.11/Γ.Π.0ικ. 105054,105058 και 105048/3-8-2009 συμφωνητικά που υπογράφησαν μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των Ομοσπονδιών των Υπεραστικών και Αστικών ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ της χώρας, προβλέπεται ότι οι συμφωνίες αυτές καλύπτουν το έτος 2009 και απορεί να παραταθούν μετά από νέα συμφωνία και των δύο μερών και

6) Η ανωτέρω προθεσμία παρήλθε άπρακτη από πλευράς Πολιτείας, παρακαλούμε με τη λήψη του παρόντος εγγράφου να δώσετε τις απαραίτητες οδηγίες στα αρμόδια όργανα σας για την είσπραξη ολόκληρου εισιτηρίου από τα άτομα αυτά (ΑμεΑ) μέχρι νεωτέρας.»

[Νέος Κύρηκας]