Στο δημόσιο χαρακτήρα των ΚΤΕΟ επιμένει ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Ευρεία σύσκεψη σήμερα, παρουσία των εκπροσώπων των δημόσιων ΚΤΕΟ στο νησί.

Να παραμείνουν σε λειτουργία τα δημόσια ΚΤΕΟ στην Κρήτη ζήτησε, με σημερινή επικοινωνία στην ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

 

Το θέμα τέθηκε σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας παρουσία των εκπροσώπων των δημόσιων ΚΤΕΟ στο νησί, ενώ ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε την στήριξη του στο αίτημα να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας των ΚΤΕΟ. Στη συνάντηση διευθυντικά στελέχη και εκπρόσωποι των εργαζομένων παρουσίασαν τις θέσεις τους, και ο σύλλογος υπαλλήλων Περιφέρειας Κρήτης σε επιστολή τους στον Υπουργό και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας αναφέρουν για το θέμα τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί κατάργησης των δημοσίων ΚΤΕΟ και άμεσης απόλυσης των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτά, νοιώθουμε υποχρεωμένοι να προβούμε σε κάποιες σχετικές επισημάνσεις, διαμαρτυρόμενοι για την προχειρότητα με την οποία προσεγγίζεται ένα ιδιαίτερα σοβαρό και πολυδιάστατο θέμα.

-Η λειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ αποτελεί αρμοδιότητα των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, ενός θεσμού νεοσύστατου, που παρά τις διαβεβαιώσεις για την υποστήριξή του, παρατηρούμε να αποδυναμώνεται και να απαξιώνεται μέσω της κατάργησης και μεταφοράς αρμοδιοτήτων.

-Τα δημόσια ΚΤΕΟ δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό – αντιθέτως αποτελούν αξιόλογη πηγή εσόδων για το κράτος.

-Ο εξοπλισμός τους είναι σύγχρονος και πρόσφατα ανανεωμένος, αλλά δεν έχουν διαπιστευτεί λόγω καθυστέρησης έκδοσης της υπουργικής απόφασης που ορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των δημοσίων ΚΤΕΟ και η οποία ζητάμε να υπογραφεί άμεσα. Η Περιφέρεια Κρήτης με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του 2011 έχει αποφασίσει τη διαπίστευση των ΚΤΕΟ της αρμοδιότητάς της.

-Η λειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ επιβάλλεται προκειμένου να προστατευθεί η διαφάνεια και η ποιότητα των τεχνικών ελέγχων στα οχήματα και να συγκρατηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, η φύση συγκεκριμένων ελέγχων όπως πραγματογνωμοσύνες, έλεγχοι σε δημόσια οχήματα, έλεγχοι πεδίου κ.λ.π. καθιστούν αναγκαία την διεξαγωγή τους από φορείς με δημόσιο χαρακτήρα.

-Τα έσοδα από τους ελέγχους που διενεργεί κατατίθενται απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό, και η μέχρι σήμερα οικονομική πορεία τους δείχνει ότι δεν είναι επιζήμια η λειτουργία τους. Αίτημα μας είναι να περιληφθούν στα έσοδα της Περιφέρειας .

Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους πολίτες της Κρήτης ότι τα Δημόσια ΚΤΕΟ λειτουργούν  κανονικά και εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τον πλέον πρόσφορο και σωστό τρόπο, παρέχοντας ασφάλεια σε όλους τους πολίτες που  τα επισκέπτονται καθημερινά.

Τέλος, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές πως ο Σύλλογος μας θα υπερασπιστεί με όποιο μέσο διαθέτει τον δημόσιο χαρακτήρα των ΚΤΕΟ και θα αντισταθεί σε όποια προσπάθεια απαξίωσης και διάλυσης τους, καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι μια τέτοια μεθόδευση δεν συνάδει με το δημόσιο συμφέρον και υπονομεύει την οδική ασφάλεια.

Καμιά  θέση εργασίας δεν διαπραγματευόμαστε, δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει κανείς συνάδελφος μας.

Οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια σας διαβεβαιώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την παρουσία μας στον χώρο των Δημοσίων ΚΤΕΟ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι έτσι συμβάλλουμε στην οδική ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στο να αποτρέψουμε η οδική ασφάλεια να είναι αποκλειστικό εμπόρευμα στα χέρια του ασύδοτου ανταγωνισμού».

[cretalive.gr]