Στις Λέσχες γευματίζουν οι φοιτητές

Ραγδαία αύξηση προσέλευσης για σίτιση στις λέσχες του Πολυτεχνείου και του Τ.Ε.Ι. Χανίων από φοιτητές και όχι μόνο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εστιατόριο του Πολυτεχνείου από τις 300 μερίδες που προσφέρονταν μέχρι πέρυσι, έχουν φτάσει φέτος τις 1.100, ενώ στο Τ.Ε.Ι. καταγράφεται αύξηση σε ποσοστό 20 – 30%.
Την ίδια ώρα, οι φοιτητές καταγγέλλουν τη μείωση του αριθμού των παρεχόμενων καρτών δωρεάν σίτισης, κάτι που έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς να μοιράζονται ακόμη και έναν δισκο φαγητό μεταξύ τους ή να προτιμούν το «ταπεράκι της μαμάς».

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Οι τριακόσιες μερίδες σίτισης στη Λέσχη του Πολυτεχνείου πέρυσι, έφτασαν φέτος στις 1.100 και η προσέλευση των φοιτητών διαρκώς αυξάνεται, επισημαίνει ο υπεύθυνος εστιατορίου του Πολυτεχνείου, κ. Αντώνης Θεοδωράκης, το οποίο έχει αναλάβει η εταιρεία ‘Χιωτάκης’.
Οπως μας λέει ο ίδιος, το μενού είναι ιδιαίτερα πλούσιο, αφού περιλαμβάνει τρεις φορές την εβδομάδα κρέας, ψάρι, ζυμαρικά, σφολιατοειδή, γλυκά, φρούτα.
«Ενα πλήρες γεύμα περιλαμβάνει κυρίως πιάτο με συμπλήρωμα, σαλάτα, γλυκό, φρούτο. Οι φοιτητές έχουν ημερησίως να επιλέξουν μεταξύ 5 – 6 διαφορετικών κυρίως πιάτων».
Από την πλευρά του ο μάγειρας της Λέσχης του Πολυτεχνείου, κ. Γιώργος Μπαδογιάννης, αναφερόμενος στην αύξηση της προσέλευσης των φοιτητών στη Λέσχη, επεσήμανε: «Είναι ο τέταρτος χρόνος που εργάζομαι εδώ. Πριν 4 – 5 χρόνια ο αριθμός των φοιτητών που έτρωγαν στη Λέσχη δεν ξεπερνούσαν τα 400 – 500 άτομα. Αυτή τη στιγμή λόγω οικονομικής κρίσης, παρατηρείται μια αύξηση λόγω της παρεχόμενης ποιότητας και της συμφέρουσας τιμής. Ημερησίως εξυπηρετούμε περίπου 700 – 800 άτομα, ενώ στις εξεταστικές φθάνουν και τα 1.100 άτομα μαζί με το εστιατόριο που βρίσκεται στη Γαλλική Σχολή, στη Χαλέπα».
Παράλλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το εστιατόριο της Πολυτεχνειούπολης προτιμούν και αρκετοί επισκέπτες που δεν έχουν σχέση με τη φοιτητική κοινότητα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Αυξημένα είναι τα αιτήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης που ζητούν κάρτα για δωρεάν σίτιση καθώς ολοένα και περισσότεροι στρέφονται καθημερινά στη Λέσχη λόγω της οικονομικής κρίσης. Και παρά το γεγονός ότι ένα πλήρες γεύμα στη Λέσχη του Πολυτεχνείου στοιχίζει 2,80 ευρώ, αρκετοί φοιτητές φαίνεται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε σε αυτό το ποσό…
Ο γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρης Ζόγκας, αναφερόμενος στο θέμα, επιβεβαίωσε την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για σίτιση στη Λέσχη και πρόσθεσε ότι αίτημα του Συλλόγου είναι να μειωθεί η τιμή, ώστε να γίνει πιο προσιτό οικονομικά το γεύμα στη Λέσχη. «Υπάρχουν επίσημα στοιχεία από τη φοιτητική μέριμνα που δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι αιτήσεις για δωρεάν σίτιση. Αυτό σημαίνει ότι πολλά άτομα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στην τιμή του φαγητού που υπάρχει», σημείωσε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το οξύμωρο, τη στιγμή που οι φοιτητές στρέφονται όλο και περισσότερο στη Λέσχη για φαγητό, οι κάρτες δωρεάν σίτισης που δίνονται να μειώνονται.
«Αυτό είναι πραγματικά πολύ περίεργο καθώς σε μια περίοδο που όλοι περνάνε πάρα πολύ δύσκολα μειώνονται οι δικαιούχοι για το φαγητό στη Λέσχη, όπως το ίδιο έχει γίνει και για τη δωρεάν στέγαση όπου σε σύνολο 2.500 φοιτητών μόνο σε 80 άτομα καλύπτεται αυτή η ανάγκη», υπογράμμισε ο Δημήτρης.
Στην ανάγκη να καλύπτονται δωρεάν οι ανάγκες σίτισης και στέγασης αναφέρθηκε ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Τζίμας  και συμπλήρωσε: «Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να είναι μόνο στα λόγια. Ολες αυτές οι υπηρεσίες που είναι για τις ανάγκες μας πρέπει να παρέχονται πραγματικά δωρεάν και να έχουν την ποιότητα που αρμόζει».
«Μεγάλη διευκόλυνση για τους φοιτητές» χαρακτήρισε την κάρτα δωρεάν σίτισης ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αποστόλης Ζωγράφος (φωτ.), ειδικά, όπως ανέφερε, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Παράλληλα, έθεσε και αυτός το θέμα της μείωσης του αριθμού των καρτών που παρέχονται σε φοιτητές.
«Η κάρτα σίτισης είναι μια τρομερά μεγάλη διευκόλυνση και πιστεύω ότι ο κάθε φοιτητής θα έπρεπε να έχει δικαίωμα σε αυτή», τόνισε ο Αποστόλης και πρόσθεσε: «Τη στιγμή όμως που έγινε αύξηση στις αιτήσεις για δωρεάν σίτιση υπήρξε από την άλλη μια μεγάλη μείωση στις κάρτες που δόθηκαν. Μιλάμε για μια μείωση περίπου κατά 150 κάρτες».

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ
Την αύξηση στην προσέλευση των σπουδαστών που προσέρχονται στο εστιατόριο του Τ.Ε.Ι., επιβεβαιώνει ο κ. Αντώνης Μανουσάκης, unit manager του υποκαταστήματος της εταιρείας «Γευσίνους», που έχει αναλάβει το εστιατόριο και το κυλικείο του Τ.Ε.Ι. στα Χανιά.
«Προσπαθούμε να φέρουμε τα παιδιά κοντά στο εστιατόριο, διότι πλέον ακόμη και το κόστος για ένα σουβλάκι, γι? αυτά είναι ακριβό. Διότι δεν μπορούν να διαθέσουν τα 2,50 ευρώ που κάνει ένας γύρος, όταν έχουν να πληρώσουν ενοίκιο και με τη γενικότερη οικονομική δυσχέρεια των οικογενειών.
Ετσι τους συμφέρει, αν έχουν κάρτα (δωρεάν σίτισης) να τρώνε δωρεάν, να δίνουν 2,20 ευρώ για ένα πλήρες γεύμα (επιλογή από δεκατέσσερα ζεστά πιάτα το μεσημέρι και άλλα έντεκα πιάτα το βράδυ, επιλογή από δώδεκα σαλάτες, επιλογή από δύο γλυκά, τρία είδη τυριών, αναψυκτικών κ.ά.).
Από πέρυσι παρατηρείται αύξηση στο εστιατόριο του Τ.Ε.Ι. περίπου στο 20% με 30%. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν μειωθεί και οι κάρτες δωρεάν σίτισης που πρακτικά σημαίνει ότι αυτοί που μέχρι χθες έτρωγαν δωρεάν, τώρα πληρώνουν ή προτιμούν το «ταπεράκι της μαμάς».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ
Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός σπουδαστών αναγκάζεται να σιτίζονται στη λέσχη του παραρτήματος του Τ.Ε.Ι., λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Τ.Ε.Ι. Χανίων κ. Νίκος Σταυρουλάκης: «Επειδή το φαγητό έξω είναι αρκετά πιο ακριβό, τα παιδιά προτιμούν να σιτίζονται στη λέσχη του Τ.Ε.Ι. Ωστόσο, αν και οι μερίδες είναι ικανοποιητικές, θεωρώ ότι η τιμή των 2,20 ευρώ που αντιστοιχεί για το γεύμα είναι υψηλή, για τους σπουδαστές που δεν διαθέτουν κάρτες δωρεάν σίτισης, οι οποίες φέτος έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Περίπου το 25% των σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. διαθέτουν κάρτες σίτισης, αυτή τη στιγμή, αριθμός που έχει μειωθεί από πέρυσι.
Ετσι λόγω του περιορισμού στις κάρτες δωρεάν σίτισης παρατηρείται μείωση της προσέλευσης κατα ένα μεγάλο ποσοστό. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν φοιτητές που μοιράζονται έναν δίσκο με φαγητό. Γι? αυτό και ο Σύλλογός μας έχει επανειλημμένως ζητήσει να χαμηλώσουν οι τιμές».

«Πέρυσι υπήρχαν περισσότερες κάρτες δωρεάν σίτισης, όμως, φέτος μειώθηκαν στον μέγιστο βαθμό με αποτέλεσμα κάποιοι φοιτητές να μην μπορούν να διαθέσουν ούτε 2,20 ευρώ για το φαγητό που προσφέρεται και προτιμούν με αυτό το ποσό να ψωνίσουν από το σούπερ μάρκετ και να φτιάξουν κάτι οι ίδιοι σπίτι τους. Για την πλειοψηφία των σπουδαστών τα 2,20 ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό», ανέφερε ο Γιώργος Λίγκρης, υπεύθυνος φοιτητών στη σπουδαστική λέσχη του Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Παράρτημα Χανίων.
Οπως επεσήμανε ο ίδιος: «Ως Σύλλογος έχουμε άριστη επικοινωνία και βοήθεια από την εταιρία ‘Γευσίνους’, που έχει αναλάβει τη σίτιση του Τ.Ε.Ι.
Ομως θα θέλαμε περισσότερο προσωπικό, ειδικά στις ώρες αιχμής και να μειωθούν οι τιμές ειδικά στα προϊόντα του κυλικείου, όπως ο καφές που κοστίζει 1,50 ευρώ’.

Από την πλευρά του ο Μάκης (φωτ.), σπουδαστής του Τ.Ε.Ι. από τον Πειραιά, που διαθέτει μηνιαία κάρτα με την οποία έχει έκπτωση σίτισης, ανέφερε: «Στη λέσχη το φαγητό είναι πιο φθηνό από ό,τι έξω. Οι εποχές είναι δύσκολες για όλους και για μας είναι μια βοήθεια ότι μπορούμε να τρώμε δύο φορές την ημέρα στο Τ.Ε.Ι. με τη συγκεκριμένη μηνιαία κάρτα σίτισης καθώς γλυτώνουμε τα μισά χρήματα από ό,τι θα δίναμε για φαγητό έξω».

[Χανιώτικα Νέα]