Πιέσεις και εκβιασμοί για το κούρεμα

Σκληρή γραμμή εκατέρωθεν υιοθετούν τρόικα και ιδιώτες ομολογιούχοι.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI+) τη στιγμή που πυκνώνουν τα σενάρια στον διεθνή Τύπο περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, ακόμη και αποχώρησής της από το ευρώ.

Τη διακοπή των συζητήσεων την περασμένη Παρασκευή ακολούθησε σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και πιέσεων, αν όχι εκβιασμών, με τις δύο πλευρές να υιοθετούν σκληρή γραμμή. Η τρόικα, και ιδιαίτερα το Βερολίνο, φέρεται να επιθυμεί επιτόκιο κοντά στο 3%, αφήνοντας μικρά περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι, μέσω του επικεφαλής του ΙΙF Τσαρλς Νταλάρα, κατηγορούν τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι επιδιώκουν την ανατροπή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.

Σε δήλωση ενισχυτική των απόψεων της τρόικας προέβη και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ έσπευσαν στην Ουάσιγκτον για να διαβουλευθούν με το ΔΝΤ. Πάντως, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία».

[Καθημερινή]