Ο “Καλλικράτης” φέρνει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Αυξήσεις, κατά τόπους «τσουχτερές», στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) για το 2012 στις Δημοτικές Ενότητες Ακρωτηρίου, Νέας Κυδωνίας, Σούδας, Θερίσου και Ελευθερίου Βενιζέλου προτείνει, κατά πλειοψηφία, στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων η Οικονομική Επιτροπή. Αντιθέτως, με τις προτεινόμενες τιμές επέρχεται μικρή μείωση στα τέλη της Δημοτικής Ενότητας Χανίων, ενώ σταθερές παραμένουν, κατ’ εξαίρεση, οι τιμές
στην περιοχή των Κεραμειών.


Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του συνόλου των τελών θα παρθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στις 4 το απόγευμα.
Ειδικότερα και με δεδομένο, όπως ανέφερε χθες στα «Χ.Ν.», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, ότι επιβάλλεται, βάσει νόμου, ο καθορισμός ενιαίας τιμής τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους πρώην «Καποδιστριακούς» Δήμους (με δικαίωμα εξαίρεσης μίας περιοχής, μετά από κατάθεση αιτιολογημένης πρότασης), προτείνεται για το σύνολο του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων (εκτός της Δημοτικής Ενότητας Κεραμειών) ο συντελεστής για τα οικιακής χρήσης τέλη να είναι 1,83 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ο συντελεστής για τα γενικής χρήσης (επαγγελματικοί χώροι) να είναι 3,90 ευρώ ανά τ.μ. Για τη δε Δημοτική Ενότητα Κεραμειών ο συντελεστής για τα οικιακής χρήσης να παραμείνει 0,90 ευρώ ανά τ.μ. και 1,50 ευρώ ανά τ.μ. για τα γενικής χρήσης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην προτεινόμενη τιμή των τελών, όπως υπογράμμισε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, «είμαστε υποχρεωμένοι να εντάξουμε κι ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου (απορριμματοφόρα κ.ά.) του Δήμου Χανίων, ο οποίος έχει να ανανεωθεί πάνω από δέκα χρόνια στο σύνολο των πρώην Δήμων. Πήραμε την έγκριση φέτος στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών και θα πρέπει, δυστυχώς, με τα χρήματα αυτά να κάνουμε και αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα, ενώ μέχρι πρότινος γινόταν είτε από το πρόγραμμα ‘Θησέας’ είτε από το πρόγραμμα ΕΠΤΑ, δηλαδή με κρατική χρηματοδότηση. Αυτή έχει πλέον χαθεί και αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν από τους πόρους των ανταποδοτικών τελών του Δήμου», τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΤΕΛΗ
Υπενθυμίζεται ότι τα αντίστοιχα τέλη, που ίσχυσαν την περασμένη χρονιά (2011) μετά τη λήψη σχετικών αποφάσεων, το έτος 2010, των πρώην Δημοτικών Συμβουλίων των επτά πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων, αλλά και με σχετική απόφαση του νυν Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, είχαν ως εξής:
• Σε ό,τι αφορά τις οικίες: Ακρωτηρίου: 0,82 ευρώ ανά τ.μ., Ελευθερίου Βενιζέλου: 1,57 ευρώ ανά τ.μ., Θερίσου: 1,32 ευρώ ανά τ.μ., Κεραμειών: 0,90 ευρώ ανά τ.μ., Νέας Κυδωνίας: 1,29 ευρώ, ανά τ.μ., Σούδας: 1,39 ευρώ ανά τ.μ., Χανίων: 1,97 ευρώ ανά τ.μ.
• Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς χώρους: Ακρωτηρίου: 2,10 ευρώ ανά τ.μ., Ελευθερίου Βενιζέλου: 3,72 ευρώ ανά τ.μ., Θερίσου: 2,80 ευρώ ανά τ.μ., Κεραμειών: 1,50 ευρώ ανά τ.μ., Νέας Κυδωνίας: 2,85 ευρώ ανά τ.μ., Σούδας: 2,45 ευρώ ανά τ.μ., Χανίων: 4,80 ευρώ ανά τ.μ.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, μιλώντας χθες στα «Χ.Ν.», έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή του Ακρωτηρίου «που δέχεται», όπως είπε, «και τη μεγαλύτερη αύξηση καθώς από 0,82 ευρώ πηγαίνει στο 1,83 ευρώ», σημειώνοντας τα εξής: «Από στοιχεία της ΔΕΗ, με οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία είναι ενσωματωμένη μέσα στην εισήγηση για τα ανταποδοτικά τέλη, μόνο για τον ηλεκτροφωτισμό του Ακρωτηρίου έχουμε μπει μέσα, για το 2011, 112.000 ευρώ. Μόνο για τον ηλεκτροφωτισμό. Οχι για την αποκομιδή. Και αυτό γιατί τα τέλη ήταν πάρα πολύ χαμηλά. Και βεβαίως στο Ακρωτήρι ακολουθούνταν μια πολιτική, η οποία είναι γνωστή σε όλους, σύμφωνα με την οποία το Ακρωτήρι δεν πλήρωνε την τελική εναπόθεση των απορριμμάτων, την οποία χρεώνονταν οι υπόλοιποι στη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., αφ’ ενός και αφ’ ετέρου το Ακρωτήρι, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν έκανε οικονομοτεχνική μελέτη, για να φαίνεται καθ’ ολοκληρίαν ότι τα τέλη, με τιμή 0,82 ευρώ, έφταναν για τα ανταποδοτικά».
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης πρόσθεσε ότι «από την οικονομοτεχνική μελέτη προκύπτει ότι το κρίσιμο σημείο της ελάχιστης βιωσιμότητας της ανταποδοτικής υπηρεσίας του Δήμου Χανίων προσδιορίζεται στην τιμή 1,83 ευρώ. Το 1,83 ευρώ ευνοεί, ουσιαστικά, το 60% των επιφανειών που είναι στον πρώην Δήμο Χανίων, ενώ ένα ποσοστό 35% περίπου δέχεται αύξηση, με το Ακρωτήρι να δέχεται τη μεγαλύτερη, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά», κατέληξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού
Με βάση την κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, στο Δημοτικό Συμβούλιο προτείνονται τα εξής:
α) Για το σύνολο του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων (εκτός της Δημοτικής Ενότητας Κεραμειών) ο συντελεστής για τα οικιακής χρήσης τέλη να είναι 1,83 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ο συντελεστής για τα γενικής χρήσης να είναι 3,90 ευρώ ανά τ.μ.
β) Για τη Δημοτική Ενότητα Κεραμειών ο συντελεστής για τα οικιακής χρήσης να είναι 0,90 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ο συντελεστής για τα γενικής χρήσης να είναι 1,50 ευρώ ανά τ.μ.
Υπενθυμίζεται ότι τα αντίστοιχα τέλη του 2011, που ίσχυαν μετά από σχετικές αποφάσεις των πρώην Δημοτικών Συμβουλίων των πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων, αλλά μετά και από σχετική απόφαση του νυν Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, είχαν ως εξής:

2011 – ΧΩΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ
• Ακρωτηρίου: 2,10 ευρώ.
• Ελευθερίου Βενιζέλου: 3,72 ευρώ.
• Θερίσου: 2,80 ευρώ.
• Κεραμειών: 1,50 ευρώ.
• Νέας Κυδωνίας: 2,85 ευρώ.
• Σούδας: 2,45 ευρώ.
• Χανίων: 4,80 ευρώ.

2011 – ΧΩΡΟΙ ΟΙΚΙΩΝ
• Ακρωτηρίου: 0,82 ευρώ.
• Ελευθερίου Βενιζέλου: 1,57 ευρώ.
• Θερίσου: 1,32 ευρώ.
• Κεραμειών: 0,90 ευρώ.
• Νέας Κυδωνίας: 1,29 ευρώ.
• Σούδας: 1,39 ευρώ.
• Χανίων: 1,97 ευρώ.

Τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων
Α’ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ (μείωση 10%)
1) Β’ ΖΩΝΗ να μειωθεί στα 51 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως από 56,80 ευρώ.
1) Γ’ ΖΩΝΗ να μειωθεί στα 45 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως από 50,70 ευρώ.
3) Δ’ ΖΩΝΗ να μειωθεί στα 37 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως από 42 ευρώ.
4) Ε’ ΖΩΝΗ να μειωθεί στα 30 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως από 34 ευρώ.
5) Να οριστεί ΣΤ’ ΖΩΝΗ για όλες Δημοτικές Ενότητες (εκτός Χανίων) στα 12 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως.

Β’ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ (μείωση 10%)
Για όλες τις Ζώνες της πόλης να μειωθεί στα 100 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως από 114 ευρώ και για τις Δημοτικές Ενότητες να ορισθεί νέα τιμή 30 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως.

Γ’ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ κ.λπ.
(μείωση 10%)
1) Τοποθέτηση οικοδομικών υλικών σε όλες τις ζώνες να μειωθεί στα 13 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως (από 15,20 ευρώ) καθώς εφαρμόζεται και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
2) Κλείσιμο δρόμου με πρέσα του μπετόν ή με άλλα μηχανήματα τεχνικο-οικοδομικών εργασιών κ.λπ. για διάρκεια μέχρι 5 ώρες, εφαρμόζεται και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, να μειωθεί στα 112 ευρώ (από 125 ευρώ) και από 6 μέχρι 10 ώρες και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες να μειωθεί στα 193 ευρώ από 215 ευρώ.

Δ’ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΨΥΓΕΙΑ (μείωση 10%)
1) Ενα ψυγείο
Από καταστήματα και περίπτερα.
α) Στις Ζώνες Β’, Γ’, Δ’ για ένα ψυγείο μικρότερο ή ίσο προς 1 τ.μ. να μειωθεί στα 123 ευρώ ετησίως από 137 ευρώ.
β) Στη Ζώνη Ε’ να μειωθεί στα 91 ευρώ ετησίως από 102 ευρώ.
γ) Να ορισθεί ΣΤ’ ΖΩΝΗ για όλες τις Δημοτικές Ενότητες (εκτός Χανίων) στα 40 ευρώ ετησίως.

2) Δύο ψυγεία
α) Στις Ζώνες Β’, Γ’, Δ’ δυο ψυγεία επιφάνειας 1,5 τ.μ. να μειωθεί στα  250 ετησίως από 282 ευρώ.
β) Στη Ζώνη Ε’ να μειωθεί στα 200 ευρώ ετησίως από 222 ευρώ.
γ) Να ορισθεί ΣΤ’ ΖΩΝΗ  για όλες τις Δημοτικές Ενότητες (εκτός Χανίων) στα 75 ευρώ ετησίως.

Ε’ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ (μείωση 10%)
α) Στις Ζώνες Β’, Γ’, Δ’ για χώρο μέχρι 2 τ.μ. να μειωθεί στα 55 ευρώ ετησίως από 61 ευρώ.
β) Για τη Ζώνη Ε’ να μειωθεί σε 45 ευρώ ετησίως από 51 ευρώ.
γ) Να ορισθεί ΣΤ’ ΖΩΝΗ για όλες τις Δημοτικές Ενότητες (εκτός Χανίων) στα 20 ευρώ ετησίως.

Τέλη στάθμευσης
Προτείνεται το τέλος στάθμευσης να παραμείνει στα ιδία επίπεδα με τις τιμές του έτους 2011, δηλαδή:
α) Τέλος στάθμευσης 0,80 ευρώ ανά ώρα.
β) Το πρόστιμο 27 ευρώ.

Ειδικό τέλος για λαϊκές αγορές

Οι ισχύουσες τιμές για το 2011 είναι οι παρακάτω:
α) Για τους βιοτέχνες: 8 ευρώ.
β) Για τους αγρότες 3,50 ευρώ.
(Για κάθε λαϊκή αγορά που συμμετέχουν).
Προτείνεται οι τιμές να παραμείνουν ίδιες με αυτές του έτους 2011.

Τέλος διαφήμισης
Τα τέλη διαφήμισης για το έτος 2012 προτείνονται ως εξής:
α) Ο καθορισμός του τέλους των διαφημίσεων που γίνονται μέσα σε οχήματα παντός τύπου δημόσιας χρήσης ή στην εξωτερική τους επιφάνεια και σε χώρους δημοσίους ή ιδιωτικούς στους οποίους επιτρέπεται η διαφήμιση να παραμείνει ως έχει στα 7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μηνιαίως.

β) Ο καθορισμός του τέλους των διαφημίσεων που γίνονται στους χώρους των περιπτέρων (πάνω και περιμετρικά από αυτά) να παραμείνει ως έχει στα 7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μηνιαίως.

γ) Για τις διαφημίσεις που γίνονται στα ταμπλό του Δήμου 200 ευρώ την εβδομάδα για όλα τα ταμπλό (η εβδομάδα οριοθετείται ως εξής «Δευτέρα πρωί έως Κυριακή βράδυ»).

δ) Οι διαφημίσεις που τοποθετούνται στα στέγαστρα των στάσεων των λεωφορείων κοστολογούνται σε 1.165 ευρώ ανά στέγαστρο το έτος.

ε) Η επιβολή τέλους διαφήμισης σε μεγάλες εταιρείες και βιομηχανίες για την προβολή προϊόντων τους σε ψυγεία, ομπρέλες και τέντες που τοποθετούνται σε υπαίθριους χώρους στην περιοχή του Δήμου, το οποίο θα ανέρχεται στο ποσό των 1,40 ευρώ/τ.μ. εβδομαδιαίως και το οποίο καταβάλλεται κάθε τρίμηνο από τις βιομηχανίες που διαφημίζουν τα προϊόντα τους στους παραπάνω χώρους, κατόπιν ελέγχου και έγγραφης ενημέρωσής τους από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Τέλη σε καταστήματα
Α) Τέλος διαμονής παρεπιδημούντων ύψους 0,5%.
Β) Τέλος επί ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων ύψους 0,5%.
Τα δύο αυτά τέλη αφορούν τις παρακάτω κατηγορίες καταστημάτων:
– Ζυθοπωλεία και μπαρ, ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας αυτών.
– Καντίνες.
– Κέντρα διασκέδασης και καταστήματα που υπάγονται στις ανωτέρω περιπτώσεις και λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες κάθε μορφής.
– Οργανωμένα τμήματα σούπερ μάρκετ, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά.
Γ) Τέλος 5% στα ακαθάριστα έσοδα:
– Νυκτερινών κέντρων, αιθουσών χορού και άλλων καταστημάτων με ποτά και θέαμα
– Κέντρων διασκέδασης (καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, μπουάτ).
– Χορευτικών κέντρων με ζωντανή ή μη μουσική.

Συντελεστής φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων
Ο συντελεστής του τέλους καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μπορεί να είναι από 0,02 έως 0,07 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και να αναπροσαρμόζεται μέχρι και 20% κάθε χρόνο. Μπορεί, δε, να αναπροσαρμοστεί και μέχρι ποσοστού 25% προκειμένου το πρόσθετο αυτό πόσο να διατεθεί για την ανάγκες λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
Το ποσοστό φόρου για το έτος 2011 ήταν 0,05 ανά τετραγωνικό σε όλο τον Δήμο. Προτείνεται ο καθορισμός του ποσοστού φόρου για το έτος 2012 να είναι 0,07 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται αποκλειστικά και μόνο να προσδιορίσει το ποσοστό του τέλους, το οποίο κυμαίνεται από 25 έως 35 χιλιοστά επί της αντικειμενικής αξίας του ακίνητου, η οποία αντικειμενική αξία προσδιορίζεται από τους εξής συντελεστές: (Τετραγωνικά μέτρα ακίνητου / παλαιότητα ακινήτου / τιμή ζώνης ακινήτου). Το ποσοστό του τέλους για το έτος 2011 ήταν 35 χιλιοστά της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.
Προτείνεται το τέλος ακίνητης περιουσίας να παραμείνει ως έχει (0,35‰) για το έτος 2012. Σημειώνεται ότι το ΤΑΠ στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (κτίσματα) εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, ενώ το ΤΑΠ στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (οικόπεδα) δεν εισπράττεται και χρειάζεται να γίνουν οι κατάλληλες διαδικασίες είσπραξής του.

Τέλη κοιμητηρίων
Στο Δημοτικό Συμβούλιο προτείνονται τα εξής:
– Δικαίωμα ενταφιασμού: 50 ευρώ.
– Δικαίωμα ανανέωσης: 50 ευρώ ανά έτος.

[haniotika-nea.gr]