Χαρίζουν τα βουνά μας στο Helios – 20.500 στρέμματα σε Ακρωτήρι, Θέρισο και Κεραμιά

Επτά δημοτικές εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας έχουν προεπιλεγεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου προκειμένου σε μία απ’ αυτές να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα στο πλαίσιο του προγράμματος Helios που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για λογαριασμό γερμανών επενδυτών.


Οι εκτάσεις αυτές, που κυμαίνονται από 554 έως 8.000 στρέμματα βρίσκονται στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Ακρωτηρίου (2), Θερίσου (2) και Κεραμειών (2) ενώ αντίστοιχες εκτάσεις, με τις προδιαγραφές που θέτει το πρόγραμμα, δεν υπάρχουν σύμφωνα με το Δήμο Χανίων στις Δημοτικές Ενότητες Χανίων, Ελευθ. Βενιζέλου, Ν. Κυδωνίας και Σούδας. Πάντως έντονες επιφυλάξεις ακούγονται για την ωφελιμότητα αυτών των σχεδίων και την ενδεχόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση που αυτά θα επιφέρουν στο φυσικό πλούτο και στα βουνά της Κρήτης, σε συνδυασμό με τη διείσδυση ξένων συμφερόντων, που θα υποβαθμίσουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν του νησιού.
Σημειώνεται πως το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας «Ηλιος» έχεις ως υποτιθέμενους στόχους την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την προώθηση των στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή μέσω της αξιοποίησης ΑΠΕ σε διάφορες εκτάσεις της χώρας μας, προκειμένου η ενέργεια η οποία θα παράγεται να εξάγεται σε μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης (πχ. Γερμανία).

Αναλυτικότερα οι θέσεις οι οποίες έχουν προεπιλεγεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημου Χανίων είναι:
Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου

1) Κουνουπιδιανά – Αρμέλια ή Τσιλόνερο (593 στρ.)
2) Στέρνες – Πλάι (700 στρ.)

Δημοτική Ενότητα Θερίσου
1) Βοσκότοπος Αγ. Κυριακής –  Αγ. Επτά Παίδων (554 στρ.)
2) Βοσκότοπος Αγ. Κυριακής – Πηδημα (667 στρ.)

Δημοτική Ενότητα Κεραμειών
1) Βοσκότοπος – Τοπική Κοινότητα Κάμπων (8.000 στρ.)
2) Βοσκότοπος – Τοπική Κοινότητα Πλατυβόλας (5.000 στρ.)
3) Βοσκοτόπος – Τοπική Κοινότητα Δρακώνας (5.000 στρ.)

    Σημειώνεται ότι οι προαναφερόμενες εκτάσεις στην Δημοτική Ενότητα Κεραμειών δεν έχουν χαρτογραφηθεί ποτέ και θα χρειαστεί πρώτα ν’ αποτυπωθούν και στη συνέχεια να προετοιμαστεί ο σχεδιασμός σ’ αυτές. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων θα πρέπει να καταλήξουν άμεσα σε κάποια απ’ αυτές τις περιοχές αφού τα χρονικά περιθώρια που δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ασφυκτικά.
Συγκεκριμένα σ’ επιστολή που έστειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης στις 20 Οκτωβρίου προς το Δήμαρχο Χανίων αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Το ελληνικό ενεργειακό πρόγραμμα «Ηλιος» που προωθεί το Υπουργείο, στηρίζεται στην αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει η Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και αναφέρομαι στο υψηλό ηλιακό δυναμικό της. Στόχος μας είναι η παραγωγή καθαρής ενέργειας καιη εξαγωγή της στα καταναλωτικά κέντρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, κάντοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη χώρα μας πρότυπο στην προώθηση της πράσινης ενέργειας και τονώνοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία.
Για την υλοποίηση του προγράμματος «Ηλιος» αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων γης για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα παράγουν ενέργεια. Στο πλαίσιο της καλης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου ΠΕΚΑ και των ΟΤΑ σας καλούμε να συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία μας, προτείνοντας προς αξιοποίηση δημοτικές εκτάσεις που αφορούν την περιοχή ευθύνης σας. Τέτοιες εκτάσεις θα μπορούσαν να είναι γη χαμηλής παραγωγικότητας, κατά προτίμηση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων, που ο Δήμος σας δεν αξιοποιεί για καμμία χρήση και θα μπορούσε να διαθέσει με τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία (θέσεις εργασίας κλπ)»
Ο Δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης έστειλε επείγον έγγραφο στις 8-11-2011 προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου στο οποίο επισημαίνεται: «παρακαλώ όμως μας ενημερώσετε άμεσα για το αν υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας στα όρια του Δήμου Χανίων, όπου θα μπορούσαν να διατεθούν για το πρόγραμμα «Ηelios” που προβλέπει την τοποθέτηση μονάδων ΑΠΕ και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αυτές».  Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων του Δήμου Χανίων Σοφοκλής Τσιραντωνάκης ενημέρωσε στις 16 Νοεμβρίου τους αντιδημάρχους Εμμ. Κεμεσίδη και Νίκο Ξυνίδη και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων για τις εκτάσεις που προεγκρίθηκαν ύστερα από έρευνα της υπηρεσίας σε συνεργασία και με τη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Κατασκευων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων Φραγκίσκος Τρουλάκης δήλωσε ότι « βρήκαμε ήδη ως υπηρεσία κάποιες αντίστοιχες εκτάσεις και έχουμε υποβάλλει τις προτάσεις μας στο δήμο για περαιτέρω επεξεργασία από την πλευρά των αρμοδίων. Όμως χρειάζεται αρκετή δουλειά για να φθάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Για το αν ανήκουν τα ακίνητα που επιλέξαμε σε γη χαμηλής ή υψηλής παραγωγικότητας θα μας απαντήσει η ΝΕΧΟΠ στην οποία θα υποβάλλουμε σχετικό αίτημα ενδεχομένως εντός του Δεκεμβρίου. Προς το παρόν βρισκόμαστε στην αρχική φάση αξιολόγησης».

Το σχέδιο για τη μονοπώληση της παραγωγής ενέργειας από τους Γερμανούς

Υπενθυμίζεται τέλος ότι σύμφωνα με τους νέους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις που ακολουθούν ευρωπαϊκές οδηγίες «πράσινης ανάπτυξης» ορίζεται ως εθνικός στόχος η κάλυψη με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του 20% τουλάχιστον της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2010. Το «Ηλιος» όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι ένα σημαντικό για την Ελλάδα σχέδιο, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αποτύπωση των περιοχών που μπορούν ν’ αξιοποιηθούν και η καταγραφή εναλλακτικών σεναρίων για τις αναγκαίες υποδομές του δικτύου. Ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Εντιγκερ (σ.σ. είναι ο ίδιος Επίτροπος που δήλωνε πριν από δύο μήνες ότι «ίσως πρέπει να στείλουμε στρατό για να εισπράξει τους Ελληνες»)  εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κομισιόν προς το ελληνικό ενεργειακό σχέδιο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ήρθε η ώρα για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των ΑΠΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την πράσινη ανάπτυξη. Ο Εντιγκερ υπογράμμισε το μεγάλο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας και την ανάγκη αυτό ν’αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών χωρών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα σπίτια στη Γερμανία έχουν φωτοβολταϊκά μόνο από τη μία πλευρά που τα βλέπει ο ήλιος, ενώ στην Ελλάδα μπορουν να βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια της στέγης». Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναπληρώτριας γενικής γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών Ελένης Δεσπότου, 131-196 GW  σε φωτοβολταϊκά αναμενεται να εγκατασταθούν το 2015.
Ηδη περίπου 150.000 στρέμματα δημόσιας γης έχουν προσφερθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2 GW  σε πρώτη φάση σε συνολική έκταση 40.000 στρεμμάτων. Στο ΥΠΕΚΑ έχουν συγκεντρωθεί εκτάσεις άνω των 500 στρεμάτων η καθεμιά από διάφορους φορείς όπως η ΔΕΗ και ο στρατός.

Το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας, αναπτύσσει ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών στο οποίο καταχωρίζονται μ’ εντατικούς ρυθμούς όλα τα σύνολα γεωχωρικών δεδομένων. Σύμφωνα με αυτά θα εντοπισθούν, θα αξιολογηθούν καιθα επιλεγούν τελικά οι καταλληλότερες εκτάσεις ώστε το πρόγραμμα να είναι ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικό. Το σχέδιο «Ηλιος» σε πλήρη ανάπτυξη, θα παράγει 10 GW ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά σε έκταση 200.000 στρεμμάτων.  Τα εκτιμώμενα έσοδά του θα είναι 80 δις ευρώ. Από αυτά προβλέπεται μελλοντική τιτλοποιηση 20 με 25 δις. Ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, (σ.σ.δηλαδή, στην πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων, όπου πηγαίνουν όλα, για όσους γνωρίζουν). Την περίοδο αυτή ειδική ομάδα του ΥΠΕΚΑ και ο Οργανισμός Κτηματολγίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας συλλέγει τα δεδομένα γης που του αποστέλλονται από δημόσιους φορείς και δήμους και αυτά επεξεργάζονται τεχνικά ώστε να είναι ομογενοποιημένα. Στη συνέχεια, μέσα από ειδικούς αλγόριθμους γίνεται η επιλογή των κατάλληλων αγροτεμαχίων. Με την ψηφιακή βάση γεωγραφικών πληροφοριών ακολουθούνται διαδικασίες (fast track) και εκτιμάται ότι σε περίπου ένα μήνα θα έχουν επιλεγεί, από τα έως τώρα δεδομένα, οι κατάλληλες εκτάσεις.
Κριτήρια για την επιλογή τους αποτελούν το εμβαδόν, ο νότιος προσανατολισμός για περισσότερη ηλιοφάνεια, οι ομαλές κλίσεις, να μη είναι δάση και να βρίσκονται κοντά σε δίκτυα υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

[Πολίτης των Χανίων]