Το νερό επαρκεί έως τον Αύγουστο στα Χανιά

Χωρίς νερό ύδρευσης κινδυνεύουν να μείνουν τα Χανιά τον Αύγουστο,
ενδεχομένως και νωρίτερα, αν δεν υπάρξει, το επόμενο διάστημα,
σημαντικός περιορισμός της σπατάλης από τα νοικοκυριά.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ), Μιχάλης Ντάλλας.


Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα υδροδότησης, ο κ. Ντάλλας απάντησε ότι «αν όλοι οι πολίτες ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους δίνουμε για μείωση της κατανάλωσης νερού, χωρίς να το στερηθούν, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Αλλά, αν δεν… μπορεί και αυτό να συμβεί».
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ, Κώστας Στεργιάννης, γνωστοποίησε ότι «φέτος είμαστε 44 ημέρες πίσω. Σαν να είμαστε πέρυσι, μετά από 44 ημέρες. Άρα, σκεφθείτε τον Αύγουστο… Αν δεν υπάρξει η αυτοσυγκράτηση μέσω αυτής της καμπάνιας που κάνουμε για να μειωθεί η ζήτηση, τότε πιθανό να μην μπορούμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο που είπατε προηγουμένως»!
«Σήμερα δίνουμε νερό στην πόλη στο υψηλότερο επίπεδο, που δίναμε πέρυσι στις 8 Αυγούστου. Άρα, θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε μία προσπάθεια οικονομίας, χωρίς να στερηθούμε το νερό», συμπλήρωσε ο κ. Ντάλλας.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ επεσήμανε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι στην περιοχή των Χανίων η έλλειψη νερού «άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή κατά τις καλοκαιρινές περιόδους των τελευταίων ετών, εξαιτίας μιας χειμερινής περιόδου με ολοένα και λιγότερες σε σχέση με άλλες χρονιές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, αλλά και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται από το τέλος της άνοιξης μέχρι και τον Οκτώβριο. Γεγονότα που συμβάλλουν στη μείωση της προσφερόμενης, αλλά παράλληλα και στην αύξηση της ζητούμενης ποσότητας νερού», τόνισε ο κ. Ντάλλας.
Και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα για φέτος το καλοκαίρι, το οποίο προβλέπεται να είναι θερμό και ξηρό, αλλά και μετά από την τρίτη κατά σειρά χρονιά χαμηλών βροχοπτώσεων, το πρόβλημα αναμένεται να είναι εντονότερο, αφού ήδη η στάθμη του νερού στις πηγές του Πλατάνου της Αγιάς, απ’ όπου υδρεύεται ο Δήμος Χανίων, βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».
Ο κ. Ντάλλας σημείωσε ότι «μέσα από μια σειρά ενεργειών στις οποίες έχει προβεί η ΔΕΥΑ Χανίων, όπως η λειτουργία νέων γεωτρήσεων, η αγορά συμπληρωματικής ποσότητας νερού από τον ΟΑΔΥΚ και η παρακολούθηση των διαρροών του κεντρικού δικτύου ύδρευσης μέσω ενός ειδικού σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και έτσι να μειώνονται οι απώλειες του νερού, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση του νερού στον Δήμο μας».
Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι «για την άμβλυνση του προβλήματος, επιβάλλεται όλοι οι συνυπεύθυνοι φορείς διαχείρισης υδατικών πόρων στον Νομό Χανίων, να συμβάλλουν στη διαφύλαξη όχι μόνο της ποσότητας αλλά και της ποιότητας αυτού του πολύτιμου για την ίδια μας τη ζωή και συνάμα σε ανεπάρκεια αγαθού στον τόπο μας».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ παραδέχθηκε ότι «πιο καθοριστικής σημασίας όμως ακόμα και από τις παραπάνω ενέργειες, θεωρούμε το γεγονός να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες, φροντίζοντας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωσή του, έτσι ώστε να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή υδροδότηση της πόλης μας».

Συμβουλές στους πολίτες
Ο κ. Ντάλλας, απευθυνόμενος στους πολίτες, ζήτησε τη συμβολή τους «όσο το δυνατόν περισσότερο, στην εξοικονόμηση της όποιας ποσότητας του νερού, προσέχοντας ιδιαίτερα τα δέκα παρακάτω προτεινόμενα σημεία, τα οποία δεν συνεπάγονται στέρηση νερού, αλλά αντίθετα βοηθούν ώστε να μην το στερηθούμε». Τα δέκα αυτά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες είναι τα εξής:

1. Να επισκευάζετε αμέσως όλες τις διαρροές που διαπιστώνετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τις διαρροές στα καζανάκια, γιατί προκαλούν τεράστια σπατάλη νερού. Καζανάκι που τρέχει, βρύση που στάζει, χαλασμένο φλοτέρ στο ντεπόζιτο μπορούν να ανεβάσουν την κατανάλωση – σπατάλη του νερού και μοιραία και τον λογαριασμό σας.
2. Να πλένετε το ή τα αυτοκίνητά σας σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με τη χρήση κουβά και σφουγγαριού.
3. Να πλένετε τις αυλές και τα σπίτια με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχο.
4. Να ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τότε δηλαδή που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.
5. Μην ανοίγετε τις βρύσες του νιπτήρα και της κουζίνας μέχρι το τέρμα, εφόσον μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με λιγότερο νερό.
6. Μη σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, μπαλκονιών και πεζοδρομίων, με σκοπό τη δημιουργία πιο δροσερής ατμόσφαιρας.
7. Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.
8. Μην αφήνετε ανοικτές τις βρύσες όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε ή όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.
9. Προτιμήστε να κάνετε ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα σας για να πλύνετε το σώμα σας.
10. Προσέχετε τα παιδιά σας και μην τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας με ανοιχτές τις βρύσες του σπιτιού σας.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Ο κ. Ντάλλας σημείωσε ακόμη ότι σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί διαρροή νερού σε κάποιον από τους δημοτικούς αγωγούς ύδρευσης, παρακαλείται να ειδοποιήσει αμέσως την υπηρεσία Ύδρευσης της ΔΕΥΑΧ στα τηλέφωνα: 2821036250 – 36251 (εργάσιμες ημέρες 7 π.μ. – 2.30 μ.μ.) ή τη δεξαμενή του Άι Γιάννη στο τηλέφωνο 2821044444 (απόγευμα, βράδυ, αργίες).

[Χανιώτικα Νέα]