Ρώσοι, Γάλλοι και Βέλγοι σαρώνουν την αγορά της Κρήτης

Απόβαση… στην Κρήτη έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα Ρώσοι, Γάλλοι και Βέλγοι που ψάχνουν μέσω των κτηματομεσιτικών γραφείων ευκαιρίες για να αγοράσουν υπερπολυτελείς μονοκατοικίες (λουξ με πισίνα) έως 500 τετραγωνικά μέτρα σε οικόπεδα από έξι έως οκτώ στρέμματα κυρίως στα βόρεια ανατολικά παράλια και συγκεκριμένα από το Ηράκλειο έως τον Αγιο Νικόλαο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης Αρτεμις Μαυράκη, η οικονομική κρίση έχει επιφέρει σημαντικές ευκαιρίες στην κτηματαγορά, για τις οποίες οι αγοραστές από τις παραπάνω χώρες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην κατοικία.


Οπως σημειώνει η κυρία Μαυράκη, «το ενδιαφέρον που υπάρχει τους τελευταίους μήνες αρχίζει να μεστώνει σιγά σιγά και γίνεται σοβαρό, βεβαίως κανείς δεν ξέρει πότε και αν εντέλει πέσουν οι υπογραφές στα συμβόλαια. Προσφορά υπάρχει πάντως σε οικόπεδα, οι συζητήσεις βρίσκονται μεταξύ ξένων επενδυτών και ιδιοκτητών των οικοπέδων σε προχωρημένο στάδιο και αυτό που απομένει είναι να γίνει η αγοραπωλησία. Οι ξένοι επενδυτές με τους οποίους μιλάμε εκτιμούν ότι σήμερα η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες στην κτηματαγορά και αυτό το έχουν διαπιστώσει συγκρίνοντας τις τιμές με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ιδιαίτερα Γάλλοι και Βέλγοι ιδιώτες φαίνεται να δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την αγορά μονοκατοικιών υψηλού επιπέδου για εξοχική κατοικία στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας, ενώ οι Ρώσοι επενδυτές αναζητούν οικόπεδα προς οικοδόμηση σε όλο το μήκος των βόρειων παραλίων σε Ηράκλειο και Λασίθι, χωρίς να αποκλείου και τα δυτικά παράλια.
Την ίδια στιγμή οι τιμές των οικοπέδων πέριξ της πόλης και εκτός σχεδίου έχουν πέσει. Για παράδειγμα σε περιοχές όπως είναι η Ελιά και η Πάνω Βάθια υπάρχουν ευκαιρίες όπου πωλούνται οικόπεδα από 700 ευρώ το τετραγωνικό. Υπάρχουν επίσης μεμονωμένες ευκαιρίες όπου οι ιδιοκτήτες λόγω του ότι βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, στην κυριολεξία «σκοτώνουν» τα οικόπεδα που έχουν.
Στην κτηματαγορά του Ηρακλείου υπάρχει επίσης προσφορά σε καινούργια διαμερίσματα σε περιοχές όπου πριν από δυο χρόνια το τετραγωνικό κυμαινόταν από 2.800 έως 3.000 το τετραγωνικό, σήμερα η τιμή έχει πέσει στα 2.400 ευρώ το τετραγωνικό. Αντίθετα τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα φαίνεται ότι διατηρούν τις τιμές τους λόγω ζήτησης, με το τετραγωνικό για σπίτι 25ετίας να ξεκινάει από 800 ευρώ και από 1.500 ευρώ για κατασκευή δεκαετίας.

[tolmi.gr]