Ακατάλληλο το πόσιμο νερό, σε χωριά του Αποκόρωνα

Ακατάλληλο είναι το πόσιμο νερό σε μια σειρά από χωριά του Αποκόρωνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων αναλύσεων, που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, μετά από σχετικό αίτημα του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Στύλου.


Τα στοιχεία παρουσίασε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της Τ.Ε.Δ.Κ., ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, καταγγέλλοντας ότι «οι πολίτες του Αποκόρωνα πίνουν ακατάλληλο νερό».
Ο κ. Κουκιανάκης γνωστοποίησε, παρουσιάζοντας σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας προς τον Δήμο Αποκορώνου με ημερομηνία 17/10/2011, ότι οι αναλύσεις σε δείγματα νερού που πάρθηκαν από το αντλιοστάσιο και την πηγή στο Καβούσι και από τη δεξαμενή των Καποκιανών της Τοπικής Κοινότητας Στύλου κατέδειξαν ότι «δεν πληρούν τους όρους από μικροβιολογικής απόψεως ως προς τις παραμέτρους που εξετάστηκαν και κρίθηκαν ακατάλληλα για πόση, λόγω παρουσίας ολικών κολοβακτηριοειδών, κολοβακτηριδίου του εντέρου και στρεπτόκοκκων κοπράνων».
«Ετσι αιτιολογείται και το γεγονός ότι στις περιοχές που υδρεύονται από τις συγκεκριμένες πηγές οι κάτοικοι είχαν γαστρεντερικά προβλήματα κατά τη διάρκεια κυρίως του καλοκαιριού, αλλά και πρόσφατα», τόνισε ο κ. Κουκιανάκης, σημειώνοντας ότι «οι περιοχές αυτές είναι: τα Καποκιανά, το Πρόβαρμα, οι Άγιοι Πάντες, τα Πεμόνια, το Παϊδοχώρι, το Νεροχώρι, ο Φρες, ο Τζιτζιφές και το Μελιδόνι».
Σημειώνεται ότι τα δείγματα νερού που πάρθηκαν από τη δεξαμενή νερού στο Πρόβαρμα και από το δίκτυο ύδρευσης του Σαμωνά «είναι εντός προβλέψεων» καθώς «πληρούν τους όρους» και κρίθηκαν «κατάλληλα για πόση».

ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο κ. Κουκιανάκης έκανε λόγο για «εγκληματική αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής», αλλά και για «ολιγωρία των δημοσίων Υπηρεσιών».
«Προ τετραμήνου περίπου είχαμε επισημάνει τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και δημόσια, με δηλώσεις μας, ότι αν και ο Αποκόρωνας είναι η ‘φλέβα’ του υδάτινου πλούτου της Κρήτης, οι Αποκορωνιώτες πίνουν νερό αμφιβόλου ποιότητας. Και δυστυχώς δεν διαψευστήκαμε. Μετά από πιέσεις τόσο δικές μας, αλλά κυρίως του προεδρείου της Τοπικής Κοινότητας Στύλου, επόπτες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας επισκέφθηκαν την περιοχή του Στύλου, αντλιοστάσια και πηγές, πήραν δείγματα νερού, τα οποία απεστάλησαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης. Στις 3 Οκτωβρίου 2011 είδαν το φως της δημοσιότητας οι γνωματεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Κουκιανάκης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο η Δημοτική Αρχή, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, να αδιαφορεί και να εγκληματεί σε βάρος της υγείας των πολιτών. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να κάνει τα αυτονόητα. Να πράξει επιτέλους το καθήκον της. Μετά από τις συνεχείς οχλήσεις μας, χθες και σήμερα», (σ.σ. προχθές και χθες), «ξεκίνησαν να καθαρίζουν τις δεξαμενές. Δεξαμενές οι οποίες ούτε καν χλωριώνονται», επεσήμανε.
Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στο έγγραφό της προς τον Δήμο Αποκορώνου, πέραν από τα αποτελέσματα των αναλύσεων και τις διαπιστώσεις από επιτόπιες επισκέψεις υπαλλήλων της, καταθέτει σειρά προτάσεων για όσα πρέπει να γίνουν άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μεταξύ αρκετών άλλων, η Υπηρεσία «συστήνει τη συνεχή χλωρίωση του νερού που προορίζεται για πόσιμο με αυτόματο σύστημα χλωριώσεως (χλωριωτήρας), που πρέπει να ελέγχεται καθημερινά».

[Χανιώτικα Νέα]