Προβληματισμός για το υβριδικό πάρκο
Σοβαρούς προβληματισμούς αναφορικά με το υβριδικό πάρκο της«Αιολικής Μουσούρων» στη θέση «Στρογγυλή Κορυφή» κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Πλατανιά στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.
Το μεγέθος, η σκοπιμότητα αλλά κυρίως το θέμα της διαχείρισης του νερού απασχόλησε έντονα τους συμβούλους στο πλαίσιο της συζήτησης. Το Δ.Σ. συζήτησε ενημερωτικά το θέμα και παράλληλα μετά από πρόταση του δημ. σύμβουλου κ. Μ. Νταγκουνάκη ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης στους 14, πολλοί εξ αυτών δημότες Πλατανιά, που δικάζονται σήμερα στο Ειρηνοδικείο Καντάνου.
Στην αρχή της συζήτησης ο πρόεδρος το Δ.Σ. κ. Χηνόπουλο διάβασε την απόφαση της Γεν. Συνέλευσης των κατοίκων του Σέμπρωνα, που υπογράφεται από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας, στο οποίο αναφέρεται πως οι κάτοικοι του χωριού διαφωνούν με το ενδεχόμενο το αντλιοστάσιό τους να χρησιμοποιηθεί από την ιδιωτική εταιρεία. Στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Μαλανδράκης αναφέρθηκε στο πόρισμα της επιστημονικής Επιτροπής που συνέστησε ο Δήμος (σ.σ. που δεν έχει ουσιαστικές ενστάσεις για το έργο) υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό ότι η εταιρεία δέχθηκε να αλλάξει τους περιβαλλοντικούς όρους για τους οποίους έχει πάρει έγκριση από τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις αλλά να πάρει το νερό που θα χρειαστεί για το υβριδικό πάρκο από υδρομάστευση (σ.σ. δόθηκε και σχετικό έγγραφο της εταιρείας στους συμβούλους). Ο κ. Μαλανδράκης σημείωσε ότι ο Δήμος θα ζητήσει τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις και για οτιδήποτε θέμα αφορά το θέμα της διαχείρισης των νερών θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής και τα όποια οφέλη δεν θα μείνουν στα αντισταθμιστικά που ορίζει η νομοθεσία αλλά θα απαιτηθούν και άλλα.
Για ελλιπή δημόσια διαβούλευση και για ενστάσεις κατά πόσο η απόφαση του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι νόμιμη μίλησε ο κ. Γ. Αγοραστάκης. Ο ίδιος επεσήμανε πως λόγω της κατάστασης της χώρας θα επιχειρηθεί ένα «πλιάτσικο» του δημόσιου πλούτου της, ενώ παράλληλα επισήμανε πως απαιτείται χωροταξικό για τις ΑΠΕ και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τα ποσά που δίνονται στις τοπικές κοινωνίες από τις εταιρείες, τα οποία όπως ανέφερε «είναι πολύ μικρά όταν αυτές αποσβένουν τις επενδύσεις σε 3 – 4 χρόνια και βγάζουν τρελά κέρδη». Ο κ. Κασελάκης τοποθετήθηκε υπέρ των ΑΠΕ αλλά με σεβασμό του περιβάλλοντος και των κατοίκων των περιοχών αυτών, ενώ ο κ. Βολάνης τάχθηκε υπέρ του έργου με μεγαλύτερα όμως αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Για «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στα συμφέροντα των πολυεθνικών» έκανε λόγο ο κ. Μ. Νταγκουνάκης συμπληρώνοντας πως είναι υπέρ των ΑΠΕ αλλά ότι «η ενέργεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και να διαχειρίζεται με κεντρικό σχεδιασμό σε επίπεδο χώρας και όχι να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και όπου θέλει». Παράλληλα, ζήτησε την αποβολή της συγκεκριμένης εταιρείας από την περιοχή λόγω των όσων έχουν συμβεί με το Αποπηγάδι. Την πεποίθησή του ότι το συγκεκριμένο έργο δεν θα γίνει καθώς αυτή την εποχή δεν υπάρχει ρευστό και οι τράπεζες που επρόκειτο να το χρηματοδοτήσουν έχουν κάνει πίσω, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Καλαϊτζάκης, ενώ ο κ. Σολιδάκης τάχθηκε υπέρ των ΑΠΕ αλλά «αν υπάρχει αντίδραση από την πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών τότε εγώ είμαι μαζί τους».
Στο Δ.Σ. τοποθετήθηκαν οι τοπικοί σύμβουλοι Σέμπρωνα και Πρασέ με τον τελευταίο να σημειώνει πως το χωριό είναι αντίθετο να παραχωρηθούν τα νερά της περιοχής σε ιδιωτικές εταιρείες και ότι θα πρέπει να γίνει χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Τέλος, τον λόγο πήρε ο κ. Παναγιωτάκης από τα Παλαιά Ρούματα, που τόνισε στο Δ.Σ. πως για όλα όσα δεσμεύτηκε η εταιρεία για το Αποπηγάδι τα πήρε πίσω και το ίδιο θα κάνει και σε αυτην την περίπτωση και ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, αφού οι ανεμογεννήτριες τοποθετήθηκαν στη δική τους περιουσία χωρίς να ερωτηθούν.
[Χανιώτικα Νέα]