Εγκρίθηκε η 6η δόση από το Eurogroup

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσαν οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε.. Θετικό βήμα χαρακτήρισε την απόφαση το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας ότι είναι η βάση για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του χρέους.

H ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει “συμφωνήσαμε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας της χώρας”.

Προσθέτει πως θα ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό του Νοέμβρη, περιμένοντας και το πράσινο φώς από το ΔΝΤ.

Τονίζει παράλληλα πως για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα ολοκληρωθεί ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα με νέο δανεισμό και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Λίγο αργότερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι θα συστήσει, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, να αποδεσμευτεί η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στην Ουάσινγκτον.

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου:

“Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την 6η δόση.

“Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του. Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα”, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

[enet.gr]