Διεθνής αναγνώριση της βιοποικιλότητας φυτών και βοτάνων της Κρήτης

Περισσότεροι από 150 σύνεδροι από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, συμμετείχαν στις εργασίες του τριήμερου 12ου συνέδριου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.
Το Συνέδριο διοργάνωσε ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Ρεθύμνης, ενώ συμμετείχαν το Τμήμα Βιολογίας, το Τμήμα Αρχαιολογίας, Ιστορίας και η Φιλοσοφική Σχολή του Ρεθύμνου.


Η βοτανική είναι η επιστήμη των φυτών σε όλα τα επίπεδα και η ελληνική εταιρία έχει 200 μέλη που είναι βιολόγοι, γεωπόνοι, δασολόγοι επιστήμονες που ασχολούνται ερευνητικά με τα φυτά και με θέματα μοριακής βιολογίας και οικολογίας και σε οτιδήποτε έχει σχέση με τα φυτά με τη μορφολογία και τη χρήση τους.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας κ. Κώστας Θάνος, καθηγητής φυσιολογίας φυτών στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το συνέδριο που έγινε στην πόλη του Ρεθύμνου είχε ιδιαίτερης απήχησης, καθώς συμμετείχαν σύνεδροι-επιστήμονες που παρουσίασαν με τον πλέον ορθολογικό τρόπο την αξία και χρήση των φυτών. «Η Κρήτη αναγνωρίζεται διεθνώς στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο σαν μια ερυθρά περιοχή με μεγάλη συγκεντρωτικότητα, βιοποικιλότητας φυτών.

Δηλαδή, ευδοκιμούν στο νησί μοναδικά φυτά που δεν τα βρίσκουμε σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο πολιτισμός της Κρήτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το φυσικό περιβάλλον και όλες οι καθημερινές πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν σχέση με τα φυτά.

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα φυτικά είδη και για την ίδια την επιστήμη και για τις εφαρμογές που μπορούν να μας δώσουν, είτε έχουν σχέση με τη Φαρμακευτική είτε έχουν σχέση με την καθημερινή μας ζωή, δηλαδή με το φαγητό, το ντύσιμο το σπίτι μας.

Τα φυτά αυτά έχουν γενικότερα σχέση με τον πολιτισμό του τόπου. Η Βοτανική Εταιρία έχει ιδρυθεί το 1980 και φέτος γιορτάσαμε τα 31 χρόνια μας για πρώτη φορά στην Κρήτη και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που ήρθαμε στο Ρέθυμνο όπου τιμήσαμε και τα ιδρυτικά μας μέλη.

Παράλληλα, είμαστε ευτυχείς που οι περισσότεροι από τους μισούς συνέδρους είναι νέοι επιστήμονες απ’ όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Οι εργασίες του συνεδρίου που έγιναν στο Ωδείο, σε αυτό τον επιβλητικό χώρο και τις τρείς ημέρες, καλύπτουν όλο το φάσμα της επιστήμης από διαφορετικό αντικείμενο», επεσήμανε ο κ. Θάνου.

Σε ερώτησή μας για τη σχέση ανθρώπου και φυτών στο ίδιο φυσικό περιβάλλον, ο κ. Θάνος απάντησε: «Οι άνθρωποι ζώντας χιλιετίες μαζί με τα φυτά, έχουν μάθει να ξεχωρίζουν ποια είναι τα χρήσιμα και ποια τα βλαβερά. Τα φυτά ζουν για τον εαυτό τους, παράγουν μια ουσία ξεχωριστή το καθένα και οι άνθρωποι και ειδικά οι κρητικοί έχουν μια πολύ καλή παράδοση να γνωρίζουν τα φυτά που ζουν μαζί και να χρησιμοποιούν τις χρήσιμες ιδιότητές τους».

[rethnea.gr]