“Πέρασε” από τη γερμανική βουλή η διεύρυνση του EFSF

Με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές  η γερμανική κάτω βουλή ενέκρινε την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.  

Η Γερμανία είναι η 10η από τις 17 χώρες της ευρωζώνης που επικυρώνει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε τη Τετάρτη την επέκταση των αρμοδιοτήτων και την αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης.

Η έγκριση του νομοσχεδίου ήταν αναμενόμενη, αλλά το βασικό θέμα ήταν αν θα περάσει με τις ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) ή εάν θα απαιτηθούν και οι ψήφοι των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (Grüne) που επίσης έχουν εκφράσει τη βούληση να στηρίξουν την αναβάθμιση του EFSF.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πέραν εκείνων τις οποίες καλείται σήμερα να επικυρώσει η γερμανική Βουλή.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες περί του πολλαπλασιασμού των διαθεσίμων πόρων του ΕΤΧΣ, με στόχο τη σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων δανειοδότησης που διαθέτει, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών της γερμανικής βουλής: “Οι κανόνες του ΕΤΧΣ δεν έχουν ακόμη καθορισθεί οριστικά” και όταν θα καθορισθούν, “η Βουλή θα εκφρασθεί επ’ αυτού”.

Οι τροποποιήσεις που συζητούνται θα επέτρεπαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλάβει χρέη μέσω μόχλευσης των κεφαλαίων του, πέραν των εγγυήσεων που χορηγούνται από τα κράτη. Ομως το ύψος των εγγυήσεων που θα χορηγηθούν από τη Γερμανία (211 δισεκατομμύρια ευρώ) δεν θα μεταβληθεί, επέμεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η οποία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ο Σόιμπλε έχει αρκεσθεί να τονίσει ότι τα μέσα που θα τεθούν στη διάθεση του Ταμείου “πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο”.

[news247.gr]