Φεύγουν λόγω κρίσης
Σημαντική μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών παρατηρείται στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία στους περισσότερους κλάδους εργασίας ανάγκασε πολλούς μετανάστες να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού.
Οι αλλαγές στα μεταναστευτικά ρεύματα δεν μπορούν να θεωρηθούν άσχετες με την οικονομική κρίση, καθώς πλέον η χώρα μας θεωρείται τσουχτερή στο κόστος ζωής που προσφέρει. Το πρώτο στοιχείο που παρατηρείται με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. είναι η μείωση φέτος σε σχέση με πέρυσι του αριθμού των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν από τις αστυνομικές ή λιμενικές αρχές στα νησιά του Αιγαίου.
Οι συλλήψεις στη Λέσβο μειώθηκαν το πρώτο τετράμηνο φέτος κατά 60,37%, στη Χίο κατά 67,94%, στα Δωδεκάνησα κατά 65,91% και στις Κυκλάδες κατά 44,79% σε σχέση με το περσινό. Παράλληλα, παρατηρείται στροφή σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, περισσότερο οικονομικές για προσωρινή διαβίωση.
Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι επίσης ότι αυξήθηκε ο αριθμός συλλήψεων στη Θεσπρωτία το πρώτο τετράμηνο του 2010 και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας, το λιμάνι της οποίας θεωρείται λιμάνι υποδοχής για τους μετανάστες που έρχονται από Ιταλία. Οι συλλήψεις άγγιξαν το νούμερο των 4.643, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 40,36%. Σημαντική είναι επίσης η αύξηση του αριθμού των συλλήψεων στην Κέρκυρα, που φτάνει το 86,44%.
Παράλληλα, αύξηση παρουσιάζουν και οι συλλήψεις στο χερσαίο κομμάτι της χώρας, με την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα να κατέχουν την πρωτιά.
“Οι περισσότεροι μετανάστες δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και όσο περνά ο καιρός το πρόβλημα γίνεται εντονότερο. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη φύγει, επέστρεψαν στις οικογένειές τους και θα περιμένουν εκεί δύο ή τρεις μήνες μέχρι να αποφασίσουν που θα πάνε μετά. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που ήδη εργάζονται εδώ και όπως λένε θα κάνουν υπομονή για ένα ακόμα χρόνο. Μετά θα φύγουν και εκείνοι”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Αχμέτ Μοαβία.
“Οι μετανάστες οι οποίοι μπαίνουν νόμιμα στη χώρα μας με σκοπό να εργαστούν είναι διαφορετικοί από εκείνους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για πολιτικούς λόγους. Όσο γίνεται πόλεμος στη Σομαλία, στο Αφγανιστάν ή και αλλού, πρόσφυγες θα έρχονται στη χώρα μας. Θα πάψουν όμως να έρχονται μετανάστες για να βρουν δουλειά”, καταλήγει ο ίδιος.