“ΚΛΕΙΣΤΟΝ” το Κλειστό της Κισσάμου
Σοβαρά ερωτήματα για τη μη ολοκλήρωση του κλειστού Γυμναστηρίου της Κισάμου διατυπώνει ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ψωματάκης. Σε επιστολή του, αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή στην ένταξη, τις πιστώσεις και τις πρώτες εργασίες, παραθέτει μια σειρά από οικονομικά στοιχεία που αφορούν το έργο.
Απευθυνόμενος στη δήμαρχο και στο υπόλοιπο Δ.Σ. ζητά άμεσα τη συζήτηση του θέματος.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, η δήμαρχος Κισάμου κ. Φρόσω Σκουλάκη, απάντησε στον κ. Ψωματάκη πως όλα τα στοιχεία που ζητά υπάρχουν στις υπηρεσίες του Δήμου και δεν έχει παρά να τα αναζητήσει εκεί, όπως και ότι η ίδια δεν ήταν δήμαρχος το 2006 όταν ξεκίνησαν οι εκσκαφές.
Αναφορικά με την πορεία του Κλειστού Γυμναστηρίου της πόλης της Κισάμου το οποίο θα έδινε άλλη προοπτική στην αθλητική υποδομή της περιοχής ο κ. Ψωματάκης κάνει αρχικά μια ιστορική αναδρομή και στη συνέχεια καταθέτει μια σειρά από στοιχεία και πίνακες.
“27/02/2004: εντάσσεται στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( ΕΠΤΑ ) η «Κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου» στην πόλη, με εγκεκριμένη πίστωση (μαζί με ΦΠΑ) 1.085.840,06 ΕΥΡΩ
07/08/2006: υλοποιούνται έργα 8.800 ευρώ.
Δεκέμβριος 2007: μετά από σοβαρή προσπάθειά μου ως αντιδήμαρχος, παραδίδονται α) η άδεια από Αρχαιολογία, β) η αλλαγή αρχιτεκτονικού σχεδίου, γ) μελέτη θεμελίωσης και ξεκινάνε οι εργασίες για την κατασκευή του κτιρίου. Οι εργασίες από χωματουργικά μέχρι και μπετόν θεμελίωσης είχαν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2008.
14/03/2008: παρουσιάζεται η Τρίτη επιμέτρηση των εργασιών που υλοποιήθηκαν μέχρι τότε και των οποίων η συνολική αξία ήταν 513.406,06 ευρώ
18/02/2009: έρχεται απόφαση στο Δήμο, η οποία δεν δημοσιοποιείται στο δημοτικό συμβούλιο με θέμα «Μείωση εγγυήσεων στο εν λόγω έργο», συνοδευόμενη με ειδικό λογαριασμό ο οποίος παρουσιάζει έργα αξίας 713.976,72 + ΦΠΑ = 842.492,53 ευρώ.
Ας συγκρίνουμε όμως την επιμέτρηση του Μαρτίου του 2008, με αυτήν του ειδικού απολογισμού του Φεβρουαρίου του 2009. Επαναλαμβάνω ότι κανένα έργο (πλην των μελετών) από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Στη συνέχεια ο κ. Ψωματάκης διατυπώνει ερωτήματα με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε: “Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα για τα οποία προσπαθώ εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να βρω απάντηση: Γιατί υπάρχει τέτοια τεράστια διαφορά από την πρώτη μέχρι την δεύτερη επιμέτρηση όταν για όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία; Πού βρέθηκε τέτοια ποσότητα εκβραχισμών (3.700 μ3 αξίας 143.276,21 ευρώ) και μάλιστα εκ των υστέρων. Εγώ όσο γνώριζα την περιοχή δεν νομίζω ότι υπήρχαν τόσοι βράχοι και το βάθος των εκσκαφών δεν νομίζω να ξεπέρασε τα 2,5 μέτρα· το ποσό που δαπανήθηκε για τις εργασίες της Αρχαιολογίας αντιστοιχούν σε δύο τουλάχιστον μόνιμους εργαζόμενους για ένα ολόκληρο χρόνο. Αλήθεια τόσο χρονικό διάστημα χρειάστηκαν για να ολοκληρώσουν την εργασία τους, ή μήπως ήταν εργαζόμενοι του αναδόχου και έκαναν και άλλες εργασίες; Τοποθετήθηκε υπόβαση με θραυστό υλικό λατομείου αξίας 47.400 ευρώ. Κοιτάζοντας, τις εργασίες σήμερα, βλέπω να έχουν φυτρώσει άγρια χόρτα ύψους 1,5 μέτρου πάνω στην υπόβαση, μήπως μετά την υπόβαση προστέθηκε για οικονομία και χώμα ή δεν μπήκε καθόλου υλικό λατομείου; Όσο αφορά την οικονομική πορεία του έργου έχω να παρατηρήσω τα εξής: α) Για να ολοκληρωθεί το έργο είχαν εγκριθεί (το έτος 2004) 1.085.840,06 ευρώ,
β) Σε προφορική ενημέρωσή μας κυρία δήμαρχε (το έτος 2007) από τον ανάδοχο, όταν ήμουν αντιδήμαρχος, μας παρουσίαζε ότι τα οικονομικά θα φθάσουν το πολύ μέχρι και τα κτισίματα. γ) Βλέπουμε (το έτος 2009) όμως ότι μετά την απορρόφηση του 90% των χρημάτων έχει τοποθετηθεί μονάχα το μπετόν της θεμελίωσης. Γιατί αυτή η τεράστια απόκλιση από τις προβλέψεις του εργολάβου; Αλήθεια, γιατί δεν υπήρξε ποτέ ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κισάμου έτσι ώστε και την πορεία των έργων να παρακολουθεί αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εύρεσης επιπλέον χρημάτων;
Γιατί, ενώ το βάζω σαν θέμα συζήτησης εδώ και ένα έτος, δεν συζητήθηκε ποτέ; Γνωρίζετε επίσης ότι ένας από τους λόγους που δεν ψήφισα τον προϋπολογισμό του δημοτικού συμβουλίου του 2010 ήταν και η «εξαφάνιση των χρημάτων» από τον εν λόγω λογαριασμό. Γιατί τότε δεν υπήρξε ενημέρωση; Γιατί το εν λόγω έργο, όπως φαίνονται οι εξελίξεις, για να ολοκληρωθεί θα ξεπεράσει τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανάλογα έργα σε γειτονικούς δήμους κόστισαν λιγότερο από ένα εκατομμύριο; Πολλά ερωτήματα προκύπτουν για τον καθένα αμερόληπτο παρατηρητή.
Κατά την προσωπική μου άποψη, δυο μπορεί να είναι τα συμπεράσματα Είτε όλες αυτές οι εργασίες και η αντίστοιχη κοστολόγησή τους έχουν ένα ισχυρό βαθμό υπερβολής το οποίο λειτουργεί εις βάρος του έργου και υπέρ της οικονομικής ψυχής υμών. Είτε η κοστολόγηση σε έργα του δημοσίου για άλλη μια φορά είναι τεράστια και για την οικονομία της χώρας μας σήμερα είναι σοβαρή πρόκληση
Φυσικά οι πολίτες της Κισάμου σήμερα που βλέπουν:
α) τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται,
β) να χάνουν το ένα μετά το άλλο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και
γ) την αγοραστική αξία των χρημάτων τους να μηδενίζεται, λόγω της κακοδιαχείρισης και της πολιτικής της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ολίγων, πρέπει να γνωρίζουν την πραγματικότητα και ταυτόχρονα πρέπει να δουν έμπρακτες αποδείξεις.”
Απευθυνόμενος στη δήμαρχο Φ. Σκουλάκη και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Ψωματάκης τονίζει πως “για να συζητηθεί το εν λόγω πρόβλημα ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για άλλη μια φορά αναγκάστηκα να δημοσιεύσω το πρόβλημα και τους λόγους της συζήτησης στον Τύπο. Αν πιστεύετε ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία στο Δήμο Κισάμου τότε ας αναλάβετε και τις ευθύνες σας.”
[Χανιώτικα Νέα]
Απάντηση Δημάρχου
Τα “Χ.Ν.” ζήτησαν και την άποψη της δημάρχου Κισάμου κ. Φρόσως Σκουλάκη. “Οι εσκαφές του χώρου έγιναν το 2006, όταν δεν ήμουν Δήμαρχος και δεν μπορώ να γνωρίζω ούτε τι εσκαφές έγιναν, ούτε πόσα μεροκάματα μπήκαν. Το 2007 έγινε μια μελέτη από τον ΟΑΔΥΚ και αμέσως ξεκίνησαν οι εργασίες. Ο ΟΑΔΥΚ είναι ο φορέας που εκτελεί το έργο και έκανε τους προϋπολογισμούς και ήλθε στο Δ.Σ. και κατέθεσε οικονομικά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στις οικονομικές και στις τεχνικές υπηρεσίες μας και ο κ. Ψωματάκης μπορεί να τις πάρει από εκεί. Αφού τα πάρει μπορεί να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε το θέμα να συζητηθεί κανονικά”, ανέφερε η δήμαρχος.