Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Ακουμιανάκης (Χαντρακομανώλης)

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή ο “αιώνιος έφηβος” από το Γερακάρι Αμαρίου, ο Μανώλης Ακουμιανάκης, γνωστότερος με το παρώνυμο Χαντρακομανώλης.  

Γεωργός, λαϊκός οργανοπαίκτης (λυραρης) και ριμαδόρος, συγκαταλέγονταν στους γνήσιους εκφραστές της ποιητικής και καλλιτεχνικής διάθεσης του κρητικού λαού. Γεννήθηκε στο Γερακάρι (1915) και κοντά μισό αιώνα με το σύνθετο ταλέντο του και το σπινθηροβόλο πνεύμα που τον διέκρινε, έδινε ξεχωριστό τόνο στις διάφορες εκδηλώσεις εορταστικού και πανηγυρικού χαρακτήρα μέσα στη Γερακαριανή κοινωνία. Το παρατσούκλι “Χαντρακομανώλης” το πήρε από τη μάνα του, της οικογένειας των Χανδράκηδων, με ρίζα το Άνω Μέρος Αμαρίου.

Το ταλέντο του στιχοπλόκου στην αρχή κατασπαταλήθηκε σε μια πολύ περιορισμένη θεματογραφία. Τα τελευταία χρόνια σημείωσε ουσιαστική μεταστροφή. Τα στιχουργήματά του (ιδιότυπης τεχνοτροπίας) απλώθηκαν σε ευρύτερους ορίζοντες και φάνηκε ο πηγαίος ποιητάρης με ισοδύναμες επιδόσεις σε όλα τα είδη της ρίμας (παινετικής, σατιρικής, ιστορικής)

Είχε συνθέσει και γράψει σε ιδιόχειρα πρόχειρα σημειώματα και πολλές άλλες ρίμες και τραγούδια, εκτός από αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο του «Γερακαριανές Ρίμες και Μνήμες», που είτε δεν σώζονται είτε δεν κρίθηκε σκόπιμο για διαφόρους λόγους να δημοσιευθούν. Εξίσου βέβαια είναι ενδιαφέρουσες και οι «δοξαρές» του στη βροντόλυρα.

[youtube width=”550″ height=”350″]http://www.youtube.com/watch?v=F03FXWHAlAE&feature=player_embedded[/youtube]

[rethemnos.gr]