Ανάδειξη βενετσιάνικων μνημείων

H  προώθηση του τουριστικού προϊόντος του Νομού, μέσα από την ανάδειξη όλων των βενετσιάνικων μνημείων στα Χανιά, είναι ο στόχος της μόνιμης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Χανίων, της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ‘Marco Polo System’, του Δήμου και της Περιφέρειας της Βενετίας.


Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του Δήμου Χανίων και του ‘Marco Polo System’ g.e.i.e., σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, θα γίνει υποδοχή του ιστιοφόρου ‘Αrina’, το οποίο ξεκίνησε από τη Βενετία την 1η Ιουλίου 2011, πραγματοποιώντας στάσεις σε όλα τα λιμάνια των τότε κτήσεων της Βενετίας (Κέρκυρα – Πύλος – Κύθηρα – Γραμπούσα – Κίσαμος – Χανιά).
Ο δήμαρχος Χανίων, Μαν. Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μεγάλο Αρσενάλι προχθές, καλωσόρισε τα στελέχη του ‘Marco Polo System’  στα Χανιά και επεσήμανε πως: ‘Εχει αρχίσει μια μόνιμη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Χανίων, της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, του «Marco Polo System», του Δήμου και της Περιφέρειας της Βενετίας, με στόχο την ανάδειξη όλων των βενετσιάνικων μνημείων στα Χανιά, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη’.
‘Πολλοί ξένοι τουρίστες επισκέπτονται τα Χανιά με μοναδικό σκοπό να δουν τα βενετσιάνικα μνημεία. Με δεδομένο ότι ο Δήμος Χανίων έχει ως στόχο να καταστήσει τα Χανιά μόνιμα ως πρώτο τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να είναι απών από μια τέτοια δραστηριότητα’, ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων, ο οποίος κάλεσε τους Χανιώτες να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο παλιό λιμάνι για την άφιξη του ιστιοφόρου ‘Αrina’.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Περιφέρειας Βενετίας και διαχειριστής του ‘Marco Polo System’ g.e.i.e., κ. Piero Petteno, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Χανίων για τη φιλοξενία και επεσήμανε ότι στόχος του ‘Marco Polo System’ είναι η διάσωση και ανάδειξη των βενετσιάνικων μνημείων στην ελληνική επικράτεια.
Ο ίδιος τόνισε ότι μόνο μέσα στην πόλη των Χανίων έχουν γίνει καταγραφές για τετρακόσια βενετσιάνικα κτήρια και πάνω από χίλιες πεντακόσιες καταγραφές σε όλη την Κρήτη.
Παράλληλα, ανέφερε πως από τα βενετσιάνικα μνημεία που είχε βρει, καταγράψει και φωτογραφήσει ο  Giuseppe Gerola, η έρευνα του ‘Marco Polo System’ απέδειξε πως υπήρχαν πολλά περισσότερα. Αυτά τα μνημεία θα συμπεριληφθούν σε ιστορικό άτλαντα υπό μορφή χάρτη, βιβλίου και cd.
Ο κ. Petteno ανέφερε ότι η ολοκληρωμένη εργασία του προγράμματος με τίτλο: «Μεταξύ Κρήτης και Κύπρου», η οποία εκπονήθηκε έπειτα από συνεργασία του ‘Marco Polo System’ g.e.i.e. και της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων περιλαμβάνει τον κατάλογο των βενετσιάνικων μνημείων από τον Giuseppe Gerola έως σήμερα.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια της άφιξης του ιστιοφόρου σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων, όπως:
– Υποδοχή ιστιοφόρου και πληρώματος.
– Χορευτικό αναρριχητικό δρώμενο από δύο ειδικευμένους χορευτές από τη Βενετία πάνω στον εξωτερικό βόρειο τοίχο του Μεγάλου Αρσεναλιού.
– Προβολή video από το ταξίδι του ιστιοφόρου.
– Προβολή διαφανειών, απαγγελία ριζίτικου και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο των «Γραμπουσίων 2011», στην πλατεία του τέως Λιμενικού Περίπτερου.
Για τις εκδηλώσεις, που θα γίνουν στο πλαίσιο των «Γραμπουσίων 2011», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, κ. Δημήτρης Νικολακάκης, ο κ. Θανάσης Δεικτάκης πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής Κισάμου ‘Η Γραμπούσα’ και ο κ. Μαν. Κογχυλάκης.
Ο κ. Νικολακάκης τόνισε ότι μέσα από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις θα προβληθούν οι ομορφιές της ευρύτερης περιοχής του Ελαφονησίου, της Χρυσοσκαλίτισσας καθώς και η πλούσια μουσικοχορευτική παράδοσή τους.
Ο κ. Δεικτάκης αναφέρθηκε στα μουσικοχορευτικά δρώμενα που θα πλαισιώσουν την εκδήλωση της προβολής.
‘Μια εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις, αλλά τα λόγια είναι απαραίτητα για να τονίσουμε όχι μόνο την ομορφιά, αλλά και την ιστορία του τόπου μας’, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κογχυλάκης.

Xανιώτικα Νέα