Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη
Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη διοργανώνει απόψε, στις 9, στο αμφιθέατρο των Μαχαιρών, ο Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Αποκόρωνα.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο μέρη. «Στο πρώτο θα προβληθεί ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο Έλληνα τραγουδιστή, με συνέντευξη του ιδίου, το οποίο έχουν γυρίσει από κοινού ο Αντώνης Μποσκοΐτης ως σκηνοθέτης και ο Κώστας Μπαλαχούτης ως σεναριογράφος.
Μάλιστα, οι δύο συντελεστές του ντοκιμαντέρ θα είναι παρόντες στην εκδήλωση, θα προλογίσουν το ντοκιμαντέρ και ακολούθως θα συμμετέχουν και στη συζήτηση που θα γίνει με το κοινό», όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Αποκόρωνα, Γιώργος Χατζηδάκης.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, από την ορχήστρα «Εντέχνως λαϊκοί».
«Η ορχήστρα θα παίξει κυρίως τραγούδια του Καζαντζίδη, καθώς και κάποια τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε έναν ακόμη μεγάλο, που έφυγε αυτή τη χρονιά, ο οποίος δήλωνε ‘Καζαντζακικός, Καζαντζιδικός και ΟΦΗ’», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «ο Αντώνης Μποσκοΐτης έχει γυρίσει οκτώ ωριαία ντοκιμαντέρ για το λαϊκό τραγούδι» και γνωστοποίησε ότι «ο Σύλλογος ο δικός μας ξεκινά με αυτή την εκδήλωση και το ντοκιμαντέρ για τον Καζαντζίδη, αλλά έχουμε κατά νου ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουμε την παρουσίαση και των υπολοίπων ντοκιμαντέρ του Αντώνη, που αφορούν τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, την Πόλυ Πάνου κ.ά.».
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Αναφερόμενος στον Σύλλογο Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Αποκόρωνα, με έδρα τον Βάμο, ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι έχει 55 μέλη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι από τον Αποκόρωνα.
«Ο Σύλλογος ιδρύθηκε, επίσημα τουλάχιστον, πριν από ενάμισι χρόνο, τον Απρίλιο του 2010 με απόφαση του Πρωτοδικείου. Είναι ο πρώτος και ο μόνος, μέχρι στιγμής, στην Κρήτη, Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη αναγνωρισμένος από το Πρωτοδικείο».
Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, σκοπός του Συλλόγου είναι «η προβολή και η υπεράσπιση του έργου και της σημασίας του, που έχει αφήσει πίσω του ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο μεγάλος λαϊκός βάρδος, διότι περί αυτού πρόκειται. Αυτό είναι το βασικότερο απ? όλα. Προσωπικά, μάλιστα, λίγο θυμώνω κιόλας, που πλέον δεν ακούγεται στα ραδιόφωνα. Αλλά πέραν αυτού, ο Σύλλογος επιθυμεί να προασπίσει και το κλασικό λαϊκό τραγούδι, το οποίο δέχεται βαρύτατες επιθέσεις. Δεν μιλάω για συνωμοσίες, μακριά από εμένα αυτά. Απλούστατα η κοινωνία μας έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα το κλασικό λαϊκό τραγούδι είτε να απαξιώνεται εντελώς είτε να χρησιμοποιείται με πολύ χυδαίο τρόπο. Σκοπεύουμε και φιλοδοξούμε να αναλάβουμε κάποιες δράσεις, πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις που να αναδεικνύουν το κλασικό λαϊκό τραγούδι, την αξία του και την προσφορά του στη νεοελληνική κουλτούρα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο ίδιος αντέκρουσε όσους υποστηρίζουν ότι τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη είναι πλέον «παλιομοδίτικα», επισημαίνοντας ότι «ζούμε στην Ελλάδα όπου το ένα δέκατο του πληθυσμού αποτελείται από μετανάστες. Όχι Έλληνες, άλλους. Δηλαδή είναι παλιομοδίτικα τα τραγούδια του που μιλούν για μετανάστευση; Καλά, δεν αφορούν τους Έλληνες, αφορούν πιο σκούρους ή πιο κίτρινους. Προσωπικά μού είναι αδιάφορο. Δεν είναι καθόλου παλιομοδίτης λοιπόν. Θεωρώ ότι τα τραγούδια του όσον αφορά το μεταναστευτικό παραμένουν δραματικά επίκαιρα. Είναι παλιομοδίτης γιατί; Γιατί μας θυμίζει την πραγματική Ελλάδα από την οποία καταγόμαστε; Αυτή τη μελαχρινή Ελλάδα, την οποία θέλουμε να ξεχάσουμε; Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο Στέλιος Καζαντζίδης και οι λοιποί του κλασικού λαϊκού τραγουδιού εκπροσωπούν εκείνη τη μελαχρινή Ελλάδα, από την οποία καταγόμαστε και την οποία, δυστυχώς, την έχουμε βάλει στην άκρη και τη χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν, όποτε μας βολεύει».