Ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το ύψος των προστίμων για τα αυθαίρετα

Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ύψος των προστίμων για τα αυθαίρετα που πρόκειται να τακτοποιηθούν για 20 ή 40 χρόνια, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές υπολογισμού και να δοθεί βάρος σε κοινωνικά κριτήρια όπως η οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη και το αν αποτελεί το ακίνητο πρώτη ή εξοχική κατοικία.

Απο την άλλη είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο ίδιο σχέδιο νόμου και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι για τις οικοδομές που χτίστηκαν απο τον Ιούλιο του 2009 έως τις 28 Απριλίου του 2010 και οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στην τακτοποίηση, με τους ιδιοκτήτες τους να καταβάλουν ωστόσο αυξημένο πρόστιμο.

Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για υπαγωγή στη ρύθμιση, θα ισχύει μέχρι τα τέλη του χρόνου και εκτός των προστίμων, οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, ανάλογα με το είδος της κατασκευής, θα καταβάλουν παράβολο απο 500-2.000 ευρώ. Οσον αφορά τις δόσεις καταβολής των προστίμων, πιθανόν και αυτές να αυξηθούν και να είναι περισσότερες απο 8-14 που προβλέπονται σήμερα, ενώ απαλλάσσονται αναδρομικά απο την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, φόρων και δημοτικών τελών.

Απο την τακτοποίηση των αυθαιρέτων το υπουργειο Περιβάλλοντος προσδοκά να εισπράξει πάνω απο 1,5 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αυτών, θα αποδοθεί στο πράσινο ταμείο. Ενα μέρος επίσης απο τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, διεκδικεί και το ΙΚΑ, καθώς οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων δεν είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές στο ίδρυμα ή σε άλλους είχαν βεβαιωθεί εισφορές απο τις πολεοδομίες, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί.

[2810.gr]