Εκδηλώσεις για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο σε ολόκληρο τον Νομό Χανίων.
Στην πόλη των Χανίων, σήμερα, εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. στον χώρο του Ε’ ΚΑΠΗ, του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής  και  Παιδείας του Δήμου Χανίων.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τον λαογράφο κ. Βεγλιρή Λεωνίδα, κρητικούς χορούς από τον Χορευτικό Ομιλο Χανίων «Ο Ψηλορείτης», μαντινάδες καθώς και  παραδοσιακούς μεζέδες από τα μέλη του ΚΑΠΗ. Εξάλλου, αύριο, στις 9 το βράδυ, θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε για μια ακόμα χρονιά στην όμορφη παραλία της Νέας Χώρας το πανάρχαιο ελληνικό έθιμο του Κλήδονα, γεμάτο από χορό, κοινωνία, επικοινωνία, ξεφάντωση, τετράστιχα, φωτιές, ριζικάρια, αμίλητο νερό και γλεντοκόπι.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ‘τούτο το πανάρχαιο έθιμο της παράδοσής μας, που συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον και τα λουλούδια, με το νερό και τη θάλασσα, με τον ήλιο και τη φωτιά, με τους χορούς και τα τραγούδια, με την πίστη και την αθανασία, θα βιώσουμε στη Νέα Χώρα με τη συνεργασία του Χορευτικού Ομίλου Χανίων «Ο Ψηλορείτης» του κ. Κώστα Μπούτζουκα, των κρητικών οργανοπαικτών Μανώλη Φαντάκη και Αρτέμη Πεντάρη’. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Ξενοδόχων και Καταστηματαρχών Νέας Χώρας, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Νέας Χώρας και το Ενοριακό Πολιτιστικό Κέντρο της Ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας Χανίων.

ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσικαλαριών, σε συνεργασία με το Κ.Α.Π.Η. Σούδας, σήμερα στη Σούδα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
7.30 μ.μ. ‘Τα Φουντανάκια’ στον προαύλιο χώρο του ‘Κρητικού Σπιτιού’.
8.30 μ.μ. Στον προαύλιο χώρο του Κ.Α.Π.Η., στο ‘Πολύκεντρο’ Σούδας, αναφορά στα λαογραφικά του Κλήδονα από τον Σταμάτη Αποστολάκη, δάσκαλο και λαογράφο.
Παραδοσιακό άνοιγμα του Κλήδονα, με παρέα γύρω – γύρω από τη στάμνα μέλη από τον Σύλλογο Στιχουργών Νομού  Χανίων με τον Χορευτικό Ομιλο ‘Αροδαμός’ και το συγκρότημα των αφών Φυντικάκη.
Κρασί και εδέσματα θα προσφέρουν οι κυρίες του Κ.Α.Π.Η. και των Συλλόγων.

ΣΤΑ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ
Για μια ακόμη χρονιά ο Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεροκούρου, θέλοντας να συμβάλλει στη διατήρηση της πλούσιας παράδοσής μας, αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα σήμερα, στο γήπεδο Νεροκούρου και ώρα 8.30 μ.μ.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
– Παρουσίαση του ιστορικού του εθίμου από τον δάσκαλο κ. Μάρκο Κουμιωτάκη.
– Πραγματοποίηση του εθίμου (αμίλητο νερό, ριζικάρια, μαντινάδες κ.λπ.).
– Παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου μας.
– Πλούσιο ζωντανό λαϊκό μουσικό πρόγραμμα.
Φυσικά θα φέρουμε όλοι τους Μάηδες για να τους κάψουμε και να πηδήξουμε τις φωτιές, ξορκίζοντας το Κακό κατά που προστάζει το έθιμο. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΟΠΟΥΛΟ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Πλάτανος’ του Βαμβακόπουλου διοργανώνει εκδήλωση για τον Κλήδονα στο πάρκο Βαμβακόπουλου, μετά τον βρεφονηπιακό σταθμό, σήμερα, μετά τις 8 μ.μ., με μουσική, εδέσματα και πολύ κέφι.

ΣΤΟ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ
Πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί σήμερα, παραμονή του Κλήδονα, στο Αποπηγάδι (Σέμπρωνας). Θα μας διασκεδάσουν ο Μπομπολάκης Μανώλης και το συγκρότημά του.

ΣΤΙΣ ΣΤΕΡΝΕΣ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στερνών ‘Μινώα’ σας προσκαλεί στο άνοιγμα του Κλήδονα αύριο και ώρα 9 μ.μ., στον αύλειο χώρο του κτηρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου. Θα μας διασκεδάσει ο Γιάννης Μαραγκάκης με την παρέα του.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΤΟΧΙ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κόκκινου Μετοχίου ‘Αγιος Παντελεήμων’, σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Ομιλο Χανίων, διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση για τον Κλήδονα αύριο και ώρα 8.30 μ.μ., στον χώρο της παιδικής χαράς στο Κόκκινο Μετόχι και σας προσκαλούν να κάψουμε τα στεφάνια του Μάη και ν’ ανοίξουμε τον Κλήδονα με μαντινάδες, παραδοσιακή μουσική, κέφι και χορό.

ΣΤΟ ΚΑΜΠΑΝΙ
Αύριο, στις 9 το βράδυ, θα γιορτασθεί το έθιμο του Κλήδονα στην πλατεία στο Καμπάνι. Θα παίξει το συγκρότημα του Γ. Καλορμάκη και θα χορέψουν ομάδες των Πολιτιστικών Συλλόγων Χωρδακίου, Καθιανών και Καμπανίου. Συμμετέχουν φιλικά οι ‘Ετεοκρήτες’.
Αφήστε πίσω τα ‘μνημόνια’ και τα ‘μεσοπρόθεσμα’ και ελάτε να περάσουμε μια ευχάριστη βραδιά.

ΣΤΟ ΠΑΪΔΟΧΩΡΙ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παϊδοχωρίου, Νεροχωρίου και Αγίων Πάντων Αποκορώνου συνεχίζει και φέτος την αναβίωση των εθίμων του Κλήδονα, αύριο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου στο Παϊδοχώρι. Στο τέλος θα μας διασκεδάσει το συγκρότημα του καλλιτέχνη Ανδρέα Λιλικάκη. Τιμή εισόδου 12 ευρώ με πλήρες μενού.