«Παρουσία μου καλούσε ο Αρσένιος Ρουσόπουλο – Αγγέλου»

Το χρονικό του σκανδάλου των «ιερών ανταλλαγών» «αποτελούσε κεντρική κυβερνητική επιλογή που είχε αποφασιστεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

Μάλιστα, η γραμμή ερχόταν «από το μέγαρο Μαξίμου, τους Γ. Αγγέλου και Θ. Ρουσόπουλο», που όταν «έπαιρναν τον υπουργό Μπασιάκο τηλέφωνο αυτός “κατουριόταν πάνω του”», περιγράφεται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στην απολογία-μαμούθ που επί δύο μερόνυχτα παραχωρούσε στην εφέτη ειδική ανακρίτρια, Ειρήνη Καλού, η κατηγορουμένη στην υπόθεση, Σταματίνα Μαντέλη, πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

25ωρη απολογία

Παρόντες στην 25ωρη απολογία της, που ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα της Πέμπτης, ήταν ο συνήγορός της, Ιωάννης Μαντζουράνης, καθώς και η εισαγγελέας εφετών, Γεωργία Τσατάνη. Η κ. Μαντέλη, η οποία μετά την απολογία της αφέθηκε ελεύθερη με καταβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, με το 100σέλιδο υπόμνημά της και την επίσης πολυσέλιδη απολογία της τοποθετεί στο «κάδρο» των άμεσα υπευθύνων, εκτός από τον φυσικό προϊστάμενό της, τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγ. Μπασιάκο, και τους:

*Τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Κοντό, ο οποίος όπως η πρώην διεθύντρια υποστηρίζει «με κάλεσε στο γραφείο του πριν καταθέσω στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και μου είπε αν θέλεις να γλιτώσεις από τα δικαστήρια πρόσεξε τι θα πεις και μου υπέδειξε σε γενικές γραμμές τι πρέπει να πω».

*Τότε υπουργό Τύπου, Θ. Ρουσόπουλο, και τον Γ. Αγγέλου, διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, «στους οποίους ο Αρσένιος τηλεφωνούσε ενώπιόν μου, συζητώντας για το συγκεκριμένο θέμα. Απευθυνόταν σ’ αυτούς με τα μικρά τους ονόματα, Γιάννη και Θοδωρή, και τους έλεγε να πάρουν τηλέφωνο ή τον Μπασιάκο ή τον Κοντό για θέματα των ανταλλαγών κανονίζοντας να συναντηθεί μαζί τους».

Ερώτηση ανακρίτριας: «Πώς ήσασταν βέβαιη ότι ο Αρσένιος τηλεφωνούσε στους Αγγέλου και Ρουσόπουλο και όχι σε τρίτα άσχετα πρόσωπα;»

Κατηγορουμένη: «Το επιβεβαίωσα όταν μετά από τηλεφώνημα του Αρσενίου στον “Γιάννη” ακολούθησε φορτικό τηλεφώνημα από την αδελφή του υπουργού, Μαρία Μπασιάκου, με σκοπό να λυθεί το θέμα της Ουρανούπολης».

Πρώτα, μέσω Δρυ

Η κ. Μαντέλη υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τον μοναχό Αρσένιο τον Μάρτιο του 2003 κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Γεωργίας, Γ. Δρυ, ο οποίος «μου ανέφερε θα έρθει ο πατέρας Αρσένιος στο γραφείο σας για ένα θέμα». Χωρίς εν προκειμένω να κάνει λόγο ότι τότε δέχτηκε πιέσεις, επισημαίνει απλώς: «Ο Αρσένιος μου ανέφερε ότι για το θέμα της διεκδίκησης των παραλίμνιων εκτάσεων ήταν ενήμεροι και ο κ. Δρυς και ο τότε υπουργός οκονομικών κ. Φωτιάδης».

Από την απολογία της, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της, προκύπτει ότι «από τον Νοέμβριο του 2004, πριν εκδοθεί καν η πρώτη υπουργική απόφαση, με προφορική εντολή του υφυπουργού Κοντού, και χωρίς να μου εξηγηθεί ο λόγος, άρχισα να αναζητώ εκτάσεις που είχαν τουριστική οικοπεδική αξία ή ήταν παραθαλάσσιες». Κατόπιν, όπως ισχυρίζεται, κατάλαβε ότι αυτή η εντολή «έγινε στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης ανταλλαγής ακινήτων με τη Μονή».

Αργότερα, και δη το 2005, «μου λέχθηκε, προσωπικά από τον κ. Μπασιάκο, ότι πρέπει να χειριστώ κατ’ απόλυτη προτεραιότητα προσωπικά το θέμα, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλον από τη δ/νσή μου, γιατί αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή που έχει αποφασισθεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

Στην ερώτηση της ανακρίτριας «αν δεν ήταν οι παρεμβάσεις που επικαλείστε, των Γ. Αγγέλου και Θ. Ρουσόπουλου, θα μπορούσε να υλοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία ανταλλαγής τόσο μεγάλου αριθμού και σπουδαιότητας ακινήτων και μάλιστα σε μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας;», η κ. Μαντέλη απαντά: «Σε καμία περίπτωση».

«Καθυστερείς»

Επαναλαμβάνει σε σχέση με τα τηλεφωνήματα Αρσένιου ότι «δεν είχα αμφιβολία για τα λεγόμενά του και ότι ήταν αληθή, δεδομένου ότι έκανε αυτά τα τηλέφωνα από το κινητό του μέσα στο γραφείο μου και μπροστά μου στον κ. Αγγέλου και στον κ. Ρουσόπουλο και αμέσως μετά ο Μπασιάκος ή κάποιος από το γραφείο του έπαιρνε τηλέφωνο εμένα και μου έλεγε καθυστερείς και ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μονής».

Σε ό,τι αφορά τη δική της συμπεριφορά δικαιολογείται ότι «δεν είχα την πεποίθηση ότι έκανα κάτι παράνομο, αλλά ενεργούσα αντίθετα με όσα είχα εκφράσει σε έγγραφό μου από το 2003 για την έλλειψη δικαιωμάτων της Μονής επί των παραλίμνιων εκτάσεων. Θεωρούσα ότι οι εντολές και οι υπουργικές αποφάσεις ήταν δεσμευτικές για μένα. Με επηρέασε καθοριστικά η αποσταλείσα από το γραφείο υπουργού επιστολή του Αρσενίου προς τον Μπασιάκο, στην οποία αναφερόταν ότι οι ανταλλαγές έχουν αποφασιστεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

Ερώτηση: «Μπορείτε να μας πείτε κάποια συγκεκριμένη στιχομυθία μεταξύ του μοναχού Αρσένιου και των προσώπων που αναφέρατε;”.

Απάντηση: «Θα σας πω για ένα τηλεφώνημα που έγινε στον Αγγέλου, από το κινητό του Αρσενίου μέσα στο γραφείο μου και ειπώθηκαν τα εξής: “Γιάννη, καλημέρα. Εχουμε κατέβει με το γέροντα στην Αθήνα. Είμαι στο γραφείο της κυρίας Μαντέλη, πρέπει να συνεννοηθούμε για να βρεθούμε το βράδυ στο Θοδωρή και να σου πω ότι υπάρχει πρόβλημα με την Ουρανούπολη και γι’ αυτό θα πρέπει να πάρεις τηλέφωνο άμεσα τον Μπασιάκο”».

«Από τον Ρουσόπουλο»

Ακόμα αναφέρει: «Ο Αρσένιος μου έλεγε ότι ήξερε πότε θα γίνει ανασχηματισμός, ποιοι θα γίνουν υπουργοί Οικονομικών και Γεωργίας, γιατί αυτοί οι υπουργοί τον ενδιέφεραν προτίστως, και πότε θα γίνουν εκλογές».

Ερώτηση: «Από πού γνώριζε τα περί εκλογών και τα λοιπά θέματα ο μοναχός Αρσένιος;»

Κατηγορουμένη: «Τον ρώτησα και μου απάντησε ότι αυτές τις πληροφορίες τις είχε από τον υπουργό Τύπου Ρουσόπουλο».

Ακόμη, σε ερώτηση της ανακρίτριας για το πώς είχαν φτάσει στη συμβολαιογράφο κ. Κατερίνα Πελέκη-Βουλγαράκη, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε συμβόλαια έγγραφα της κ. Μαντέλη τα οποία είχαν σταλεί μονο στην ΚΕΔ, απαντά: “Δεν γνωρίζω πώς περιήλθε η συγκεκριμένη γνωμοδότηση στην κ. Πελέκη. Δεν τη γνωρίζω, ούτε κατόψη ούτε της απέστειλα ποτέ έγγραφα «ή στοιχεία σχετικά με τις ανταλλαγές που αφορούσαν τη Μονή Βατοπεδίου… ουδέποτε μου ζήτησαν οι μοναχοί κάτι σχετικά με την κ. Πελέκη».

Τέλος, η κ. Μαντέλη ρωτήθηκε για την αδελφή του κ. Μπασιάκου, Μαρία! «Από πού αρύετο το δικαίωμα να δίνει εντολές σε εσάς για την ικανοποίηση αιτημάτων των μοναχών, τα οποία μάλιστα δεν ήταν και στα υπηρεσιακά σας καθήκοντα;».

Απάντηση: «Ηταν σύμβουλος του υπουργού ατύπως, τυπικά δεν γνωρίζω. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις επικοινωνούσε με υπαλλήλους, πολλών υπηρεσιών του υπουργείου, δίνοντας εντολές και κατευθύνσεις για θέματα, χωρίς να γνωρίζω από πού αντλούσε τα δικαιώματά της. Ηταν αγενέστατη, επιτακτική και υπήρχε φήμη ότι έκανε κουμάντο στο υπουργείο».

[enet.gr]