Εργα : Κίνδυνος να χαθούν 2 δις ευρω

Για την ώρα, οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν διατυπωθεί προφορικά στους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών. Ο Δ. Ρέππας, κατόπιν συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου, ανέθεσε σε επιτροπή να εξετάσει το θέμα και να καταθέσει προτάσεις για την οριστική επίλυσή του.

Γιατί, αν τα παγωμένα έργα ματαιωθούν το Δημόσιο θα απολέσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ! Σε πρώτη φάση! Για τα έργα που «τρέχουν». Λεφτά για να καλύψει το «κενό» το Δημόσιο δεν έχει, οπότε ο κίνδυνος να γεμίσει η χώρα από εγκαταλελειμμένα εργοτάξια φαντάζει εφιαλτικός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να τεθεί στον νόμο μια «οροφή» στις αποζημιώσεις με βάση την αντικειμενική αξία συν κάποια προσαύξηση, δεδομένης της διάστασης αντικειμενικής και αγοραίας αξίας.
Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υποθέσεις αποζημιώσεων να εκδικάζονται από ένα και μοναδικό δικαστήριο, προκειμένου να μην ασκούνται πιέσεις στους τοπικούς δικαστές. Η σχετική επεξεργασία γίνεται από επιτροπή του υπουργείου Υποδομών. Σύμφωνα με το κείμενο εργασίας που έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του Δ. Ρέππα, «σε περίπτωση καθορισμού προσωρινής αποζημίωσης με απόκλιση μεγαλύτερης του 80% της εκτιμητικής αξίας του απαλλοτριωμένου ακινήτου απαιτείται εμπεριστατωμένη και ειδική αιτιολόγηση για κάθε περίπτωση της απόφασης καθορισμού».
Υπό την πίεση της ΕΕ, ο νέος κώδικας αναγκαστικών απαλλοτριώσεων θα προωθηθεί στη Βουλή άμεσα, αλλιώς η χώρα θα έχει σύντομα έναν ακόμη «πονοκέφαλο» να αντιμετωπίσει. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους εντολή να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε η κυβέρνηση να κινηθεί αν χρειαστεί και νομικά.
20 φορές πάνω από την αντικειμενική αξία ήταν η τιμή που επιδικάστηκε σε ιδιοκτήτες χωραφιών στην Αιγιαλεία
3,6 ευρώ εκτίμησε το τετραγωνικό έκτασης στην Αμαλιάδα το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, όμως έπειτα από απόφαση του Πρωτο δικείου ο ιδιοκτήτης αποζημιώθηκε με 14 ευρώ το τετραγωνικό.

Fimotro