Με πλαστά τιμολόγια έτρωγαν λεφτά

Εμποροι και πολιτικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση του ΕΛΓΑ έχουν οδηγήσει τον Οργανισμό ένα βήμα πριν από την καταστροφή, με τους αγρότες να καλούνται τώρα να πληρώσουν τα… σπασμένα, μέσω της αύξησης της ετήσιας εισφοράς τους.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό οι παραγωγοί κατέβαλαν την ετήσια εισφορά τους στον ΕΛΓΑ, μέσω των εμπόρων, οι οποίοι κρατούσαν το ανάλογο ποσό με σκοπό να το αποδώσουν έπειτα.


Ομως, η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού στον ΕΛΓΑ άφησε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι έμποροι να φοροδιαφεύγουν, αποδίδοντας στον Οργανισμό πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που όφειλαν, εκδίδοντας πλαστά τιμολόγια. Εδιναν δηλαδή ένα τιμολόγιο στο οποίο αναγράφονταν τα σωστά ποσά στον παραγωγό αλλά για τον ΕΛΓΑ έκοβαν και κατέθεταν ένα δεύτερο τιμολόγιο, με ό,τι ποσό ήθελαν εκείνοι.
Ετσι ο ΕΛΓΑ αντί να εισπράττει περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ, ως όφειλε, έβαζε στα ταμεία μόλις τα 60, με τα υπόλοιπα 100 να καταλήγουν στις τσέπες των αετονύχηδων.
Η μεγάλη κομπίνα
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπυράκης το «παιχνίδι» των εμπόρων ήταν γνωστό εδώ και χρόνια αλλά ο ΕΛΓΑ δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει αυτή τη φοροδιαφυγή. «Οι αγρότες πήγαιναν τα προϊόντα στον έμπορο, ο οποίος κρατούσε τα χρήματα για να τα αποδώσει. Από τη στιγμή όμως που κανείς δεν τον ελέγχει, αυτός τα έβαζε στην τσέπη, αποκρύπτοντας την ποσότητα που ήθελε. Εκοβε στους αγρότες τιμολόγιο για δέκα τόνους ντομάτας για παράδειγμα, αλλά στο τιμολόγιο του ΕΛΓΑ δήλωνε ότι έλαβε πέντε και κατέβαλε το 3% για αυτή την ποσότητα μόνο» αναφέρει. Ενα πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και σήμερα με τη διασταύρωση στοιχείων. «Ο ΕΛΓΑ μπορεί και τώρα να βρει τους κλέφτες. Οι αγρότες έχουν στην κατοχή τους όλα τα τιμολόγια και τα παραστατικά από τους εμπόρους. Ας μας τα ζητήσουν και ας κάνουν διασταύρωση των στοιχείων με τα τιμολόγια των εμπόρων. Τα τιμολόγια εξάλλου υπάρχουν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες» τονίζει ο κ. Ντισπυράκης.
Αντιδράσεις
Δημιουργήθηκε έτσι μια μεγάλη «μαύρη τρύπα», η οποία μεγάλωσε ακόμη περισσότερο με την κακοδιαχείριση των εσόδων αλλά και με την ικανοποίηση ρουσφετολογικών απαιτήσεων πολιτικών, υπουργών και βουλευτών, χορηγώντας ποσά στις γενέτειρές τους, με τη μορφή των κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων.
Τώρα, λοιπόν, οι αγρότες καλούνται να καλύψουν αυτό το τεράστιο χρέος χωρίς να ευθύνονται, καταβάλλοντας το υστέρημά τους, σε περίπτωση που τελικά εφαρμοστεί το μέτρο της αύξησης της ετήσιας εισφοράς από 0,5% σε 1% για τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών και από 3% σε 4% -και υπό προϋποθέσεις ακόμη και 6%- για τους λοιπούς αγρότες.
«Δεν θα δεχτούμε να πληρώσουμε τα λάθη που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι εισφορές του ΕΛΓΑ είναι 160 εκ. ευρώ το χρόνο, εισέπρατταν 60 εκ. ευρώ και έκαναν τη δική τους πολιτική με 500 εκ. ευρώ ανά έτος. Δε θα πληρώσουμε εμείς αυτά που δεν οφείλουμε» δηλώνει, μιλώντας στην «Τ», ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Ζαχαρίας Σπυριδάκης.
Αδικημένη η Κρήτη
Παράλληλα, η αγανάκτηση των αγροτών του νησιού έγκειται στο γεγονός πως η Κρήτη λαμβάνει τα λιγότερα χρήματα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και καλείται να καταβάλει αναλογικά τα περισσότερα. Την ίδια ώρα ο ΕΛΓΑ δεν έχει εντάξει ακόμη τις ιώσεις στον κατάλογο των αποζημιώσεων, με συνέπεια οι παραγωγοί να μένουν ακάλυπτοι από τις βασικές αιτίες προσβολής των καλλιεργειών τους. Ταυτόχρονα, για πέντε μήνες το χρόνο (Ιούνιος – Οκτώβριος) οι αγρότες δεν καλύπτονταν καθόλου από τον ΕΛΓΑ, ενώ την ίδια στιγμή κατέβαλαν την εισφορά τους κανονικά. Και μέσα σε όλα αυτά το υπουργείο προωθεί το μέτρο της έκδοσης ενός συγκεκριμένου κονδυλίου, το οποίο θα μοιράζεται ουσιαστικά με σειρά προτεραιότητας και για όσες περιοχές φτάσουν τα χρήματα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την Κρήτη, η οποία ανέκαθεν ήταν εκτός του… χορού!

[2810.gr]