Δωρεάν φάρμακα τέλος για 4 ταμεία

Για πτώση τιμών έως 25% σε περίπου 6.500 σκευάσματα δεσνεύθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης η υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότξητας κ. Λούκα Κατσέλη, αλλά η αλήθεια είναι πικρή για τους ασφαλισμένους!
Και αυτό γιατί διακόπτεται από την Μεγάλη Πέμπτη η επι πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε 4 ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τον ΟΑΕΕ των ελεύθερων επαγγελματιών, τον ΟΑΠ ΔΕΗ καθώς και τα ταμεία της Εμπορικής και της Alpha Bank,  με αποτέλεσμα να μείνουν ” ακάλυπτοι ” και να πληρώνουν από την τσέπη τους περίπου 1 εκατ. ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι της Αττικής.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωσταντίνος Λουράντος προειδοποίησε ότι θα διακοπεί η δωρεάν χορήγηση και για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ  από την 1η Μαϊου καθώς οι οφειλές των όλων των ασφαλιστικών ταμείων προς τα μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ.
Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης χαρακτήρισε ως εκβιαστική την στάση των φαρμακοποιών.  ” Έπρεπε να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία”, δήλωσε, “με δεδομένο  ότι έχουμε συμφωνήσει να τους καταβληθούν τμηματικά τα ποσά”.
Οξύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς καθώς από …αμέλεια δεν υπεγράφη η παράταση της ρύθμισης που δίνει τη δυνατότητα στους σοβαρά ασθενείς να προμηθεύονται τα ακριβά σκευάσματα και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς μέχρι σήμερα μπορούσαν να τα προμηθευτούν μόνο από τα νοσοκομεία.
Πάντως, με την αγορμανομική διάταξη της κας Κατσέλη, επιχειρείται πλήρης αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου τιμολόγησης 6.500 φαρμακευτικών προϊόντων.
Η νέα πολιτική για το φάρμακο, περιλαμβάνει νέο σύστημα τιμολόγησης, επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και υιοθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ως στόχος τίθεται η μείωση της τιμής 6.500 φαρμάκων μέσα στο 2010 κατά 25% περίπου, και η μείωση της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων πάνω από 1,4 δις ευρώ ετησίως.
Επίσης αναμένεται να υπάρξει διαφάνεια στη διαδικασία προσδιορισμού τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων μέσω της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκου αντί της προσκόμισης των τιμών από τις φαρμακοβιομηχανίες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Με βάση τις 3 φθηνότερες χώρες στην Ευρώπη
Η τιμολόγηση, παρά τις αρχικές ενστάσεις τελικά θα γίνεται με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές των χωρών της Ε.Ε. που εκδίδουν και ανακοινώνουν επίσημα στοιχεία, ενώ οι τιμές όλων των φαρμακευτικών προϊόντων επανεξετάζονται και ανατιμολογούνται από την Υπηρεσία τρεις φορές το χρόνο. Οι χώρες για τις οποίες υφίστανται επίσημα στοιχεία ανακοινώνονται στο 1ο Δελτίο κάθε έτους.
η συνέχεια εδω