Παραδοσιακοί Χοροί από το 1ο Γυμνάσιο Κισάμου
Διοργάνωση : Δήμος Χανίων – Κοινωφελής Επιχειρήσεις Χανίων και Ελ. Βενιζέλου – Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων – Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Χανίων – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
2/5/2011
Τόπος : Πύλη Sabbionara
Ώρα : 11.00
Είσοδος : ελεύθερη
Στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, οι Κοινωφελής Επιχειρήσεις Χανίων και Ελ. Βενιζέλου, η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Χανίων και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2011, στην Πύλη Sabbionara, ώρα 11.00, το 1ο Γυμνάσιο Κισάμου θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
1. ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ
Κατά την παράδοση ο Δασκαλογιάννης και οι καπεταναίοι του αποφάσισαν να κάνουν έναν καινούργιο πολεμικό χορό ειδικά γραμμένο για τον «πέμπτο ζάλο» που σήμαινε τον πέμπτο ξεσηκωμό εναντίον των Τούρκων. Τη συνοδευτική μουσική με ρυθμό που βασίζεται σε μέτρο 2/4 εκτελούν βιολί ή λύρα με λαούτο ή μαντολίνο.
2. ΡΟΔΟ
Το Ρόδο χορεύεται στις Λουσακιές της επαρχίας Κισάμου του νομού Χανίων. Είναι γυναικείος χορός με τελετουργικό χαρακτήρα. Οι χορεύτριες με λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων σχηματίζουν ημικύκλιο και εκτελούν χορό με κίνηση στη φορά του κύκλου. Βιολί με λαούτο ή μαντολίνο εκτελούν τη συνοδευτική μουσική με ρυθμό που βασίζεται σε μέτρο 2/4.
3. ΣΥΡΤΟΣ
Οι καπεταναίοι υπό την συναισθηματική φόρτιση που δημιουργούσαν οι επαναστατικοί σχεδιασμοί εναντίον των Τούρκων και θέλοντας να τιμήσουν τους Κρητικούς που επέστρεψαν από την Πόλη, φαίνεται πως χόρεψαν τον πανάρχαιο τελετουργικό κυκλικό συρτό χορό της Κρήτης, με παραλλαγές στο βηματισμό. Έτσι προέκυψαν οι 11 χορευτικές κινήσεις του «Χανιώτικου συρτού» που χορεύεται από άντρες και γυναίκες στη φορά του κύκλου με λαβή από τις παλάμες και τα χέρια σχετικά ανοιχτά. Τη μουσική με ρυθμό 2/4 εκτελούν βιολί ή λύρα με λαούτο ή μαντολίνο.
4. ΜΑΛΕΒΙΖΙΩΤΗΣ
Χορεύεται από άντρες και γυναίκες με λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων και τους αγκώνες λυγισμένους, αρχικά στη φορά του κύκλου και μετά σε ευθεία. Τη συνοδευτική μουσική σε μέτρο 2/4 εκτελούν βιολί ή λύρα με λαούτο ή μαντολίνο.
5. ΣΟΥΣΤΑ
Η σούστα, ο αντικριστός ερωτικός χορός της Κρήτης, ενσωματώνει πλήθος στοιχείων από τον αρχαίο «Πυρρίχιο». Αντικριστά ο άντρας με τη γυναίκα δίνουν τη μάχη της κατάκτησης, του έρωτα, της αγάπης.
Τα ονόματα των μαθητών:
Αθανασάκης Ιωάννης Γ1 – Βεργεράκη Σταυρούλα Β1
Βουτετάκης Νέαρχος Γ1 – Μπαριωτάκη Αλεξία Β1
Καστρινάκης Ελευθέριος Α1 – Πολυχρονάκη Δέσποινα Β2
Μαστοράκης Φώτης Γ2 – Σκαλιδάκη Μαρία Γ3
Χαιρετάκης Ιωσήφ Γ3 – Τζωρτζάκη Χριστίνα Γ3
Χαιρετάκης Θεόδωρος Γ3 – Τσιριωτάκη Αλεξάνδρα Β2
Χαιρετάκη Ευδοξία Β2 – Χαραλαμπάκη Σταυρούλα Β2
Υπεύθυνος καθηγητής: Δημητρίου Βασίλειος