Τρία νέα οδικά έργα στο Νομό Χανίων

Η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε την ένταξη στο πρόγραμμα “προσπελασιμότητα” του ΕΣΠΑ τριών οδικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 30.950.000 ευρώ τα οποία προτάθηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Νομάρχης Χανίων κ.Γρηγόρης Αρχοντάκης, πρόκειται για την βελτίωση του δρόμου από τους Λάκκους μέχρι την είσοδο στο φαράγγι της Σαμαριάς στο οροπέδιο του Ομαλού, συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 16.250.000 ευρώ.
Πρόκειται για την δημιουργία περιφερειακού δρόμου της πόλης των Χανίων από την περιοχή του Ι.Ν. Αγίου Στυλιανού του Βαμβακόπουλου μέχρι την οδό Καραμανλή στο ΜΑΙΧ. Ο συγκεκριμένος δρόμος αφορά και στην διασταύρωση – καρμανιόλα της Αγ.Μαρίνας του δήμου Ελ.Βενιζέλου, όπου θα συνδυαστεί με το έργο το οποίο σχεδιάζεται από το υπουργείο Υποδομών για την είσοδο στην πόλη των Χανίων από τον ΒΟΑΚ.

Ο δρόμος θα έχει μήκος 5 περίπου χιλιομέτρων και πλάτος από 12 έως 17 μέτρα και ο προϋπολογισμός του φτάνει στα 11.800.000 ευρώ.

Το τρίτο έργο που εγκρίθηκε είναι στον δρόμο Αγιά – Πατελάρι – Γεράνι, όπου θα κατασκευαστεί νέα γέφυρα στο Πατελάρι με μήκος 40,5 και πλάτος 12,5 μέτρων, ενώ το συνολικό μήκος του έργου που θα κοστίσει 2.900.000 ευρώ θα είναι 900 μέτρα. Ο κ.Αρχοντάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης και ωρίμανσης των μελετών από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τόνισε πως «η Νομαρχία Χανίων σε επίπεδο ωριμότητας, ήταν και είναι πλήρης και αυτό αποδεικνύεται από την ένταξη των συγκεκριμένων έργων. Πρέπει, όμως, να πω κι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης που με αξιοκρατικά κριτήρια και με γνώμονα την ωριμότητα που είχαν οι μελέτες, που παρέλαβε από το σύνολο της Κρήτης, και βέβαια με ένα άλλο κριτήριο που έχει να κάνει με την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού και με τις κατανομές σε κονδύλια που πρέπει να γίνουν, στήριξε τις προτάσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χανίων και ενέταξε αυτά τα έργα στο ΕΣΠΑ».

Σε ότι αφορά στην υλοποίηση των τριών αυτών οδικών έργων όπως είπε ο Νομάρχης Χανίων «θα βγει απόφαση ένταξης – δημοπράτησης και θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους, πολύ σύντομα. Πιστεύω ότι μέσα από αυτή την διαδικασία εκτός του αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα έχουν τα έργα, θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό και η τοπική μας οικονομία».

Να σημειωθεί πως από τον συνολικό προϋπολογισμός των 30.950.000 ευρώ, τα 24.100.000 αφορούν στα έργα και τα 6.850.000 ευρώ σε αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

Παράλληλα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων έχει ολοκληρώσει την μελέτη και θα προτείνει για να ενταχθεί στην επόμενη πρόσκληση του προγράμματος το έργο του οδικού άξονα Καλουδιανά-Τοπόλια-Μύλοι-Έλος-Βάθη-Χρυσοσκαλίτισσα. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατομ ευρώ το οποίο προβλέπει την παράκαμψη των Τοπολίων με νέα χάραξη μήκους 9,4 χιλιομέτρων Δυτικά του σημερινού επαρχιακού δρόμου, αλλά και την παράκαμψη του Έλους με χάραξη δρόμου μήκους δύο χιλιομέτρων Βόρεια του υφισταμένου.

[Νέος Κύρηκας]