BP : Πληρώνει 1 δισ. δολάρια για την πετρελαιοκηλίδα

Αποδέχθηκε να χρηματοδοτήσει τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στον Κόλπο του Μεξικού.

Σε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε η BP, αποδεχόμενη να πληρώσει 1 δισ. δολάρια για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε πως η συμφωνία, η ακριβότερη τέτοιου είδους στην αμερικανική ιστορία, δεν θα αφορά την τελική απόφαση για το μερίδιο ευθύνης που έχει η εταιρεία στην καταστροφή αλλά θα επισπευστεί τα έργα αποκατάστασης.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά την επέτειο της καταστροφής, που είχε ξεκινήσει με την έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon και το θάνατο 11 εργαζομένων στις 20 Απριλίου του 2010 και εξελίχθηκε σε ανεξέλεγκτη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα για μήνες.

Τα κεφάλαια που θα δώσει η BP θα χρησιμοποιηθούν για αποκατάσταση παραθαλάσσιων ελών και παράκτιων περιοχών στις αμερικανικές ακτές.

Οι πολιτείες των Φλόριντα, Αλαμπάμα, Μισισίπι, Λουιζιάνα και Τέξας θα επιλέξουν και θα δρομολογήσουν τα έργα κόστους 100 εκατ δολαρίων η κάθε μία, που θα πληρωθούν από την BP.

Το υπόλοιπο ποσό θα καλύψει έργα που θα επιλέξει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΟ

Να υπενθυμίσουμε ότι τα Χανιά (η Νομαρχία) έδινε 8 εκατ. δρχ. δηλαδή 235.000 ευρω, την ημέρα, για τον Κουρουπητό. Το οποίο σημαίνει σε ένα χρόνο 8,5 εκατ ευρω = 11 εκατ. δολλάρια και σε 10 χρόνια 110 εκατ. δολλάρια…

Μάλλον στα μαλακά την έβγαλε η BP…