“Από τις υποσχέσεις… στις πράξεις”

Εκδήλωση για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με θέμα: “Από τις υποσχέσεις… στην πράξη”, οργανώνουν η “Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου” και η “Συνέλευση Κατοίκων της Περιοχής”, την Τετάρτη 19 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε., Νεάρχου 23.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα συζητηθούν “θέματα σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης της 4ης γιορτής διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 του Ιούνη έξω από την πύλη του στρατοπέδου”.
Σε σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αναφέρεται:
“Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου», σε συνεργασία με τη Συνέλευση των κατοίκων της περιοχής, ξεσήκωσαν πραγματικά εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια, όλη την κοινωνία των Χανίων, ενάντια στην πρόταση της πλειοψηφίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου για τσιμεντοποίηση του τελευταίου ελεύθερου χώρου. Η απαίτηση να αποδοθεί το σύνολο της έκτασης του στρατοπέδου στους δημότες, για αποκλειστική χρήση πρασίνου και το πολύ ενός σχολείου για τις ανάγκες της περιοχής, είχε ως αποκορύφωμα τις τρεις μεγαλειώδεις γιορτές διεκδίκησης που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έξω από την πύλη του.
Έτσι, οι κινητοποιήσεις των πολιτών κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν κατ’ αρχήν το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο τον Απρίλη του 2007, με το σκεπτικό ότι έχει νομοθετικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα στις διαδικασίες παραχώρησης των στρατοπέδων, αποφάσισε ομόφωνα τη διεκδίκηση του συνόλου του στρατοπέδου Μαρκόπουλου για πράσινο και το πολύ ένα σχολείο. Παράλληλα, το θέμα του στρατοπέδου συζητήθηκε και στη Βουλή των Ελλήνων όπου ο αρμόδιος τότε υφυπουργός Αμυνας κ. Λαμπρόπουλος, δήλωνε ότι «…υπάρχει διάθεση και πολιτική απόφαση… να περιέλθει το σύνολο του στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων, που πιστεύουμε ότι, επειδή είναι μια πόλη που έχει πολύ λίγο πράσινο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα εξαντλήσει ό,τι περιθώρια έχει και θα βρει πάση θυσία λύση…». Επίσης, τον Οκτώβρη του 2009 ο νέος υπουργός Άμυνας στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή των Ελλήνων εξέφρασε την πρόθεσή του να αποδώσει στις τοπικές κοινωνίες τους χώρους των στρατοπέδων που βρίσκονταν μέσα σε αστικούς ιστούς.
Το ανεπανάληπτο για τα δεδομένα της πόλης μας κίνημα που δημιουργήθηκε για το στρατόπεδο κατάφερε να κάμψει ακόμα και τις εμμονές του δημάρχου και έτσι τον Φεβρουάριο του 2010 κάτω από την πίεση ολόκληρης της χανιώτικης κοινωνίας, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε επιτέλους ομόφωνα να ακολουθήσει τη θέληση σύσσωμου του χανιώτικου λαού. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι ο δήμαρχος με τους τέσσερις βουλευτές του Νομού, θα επισκεφθούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Βενιζέλο, προκειμένου να του ζητήσουν την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος.
Θα περίμενε κανείς, μετά από αυτά να ξεκινήσει επιτέλους μια δυναμική διεκδίκηση από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας αυτού του τόπου (νομάρχης, δήμαρχος, βουλευτές), για να ικανοποιήσουν τη θέληση του χανιώτικου λαού αλλά και να υλοποιήσουν τις ειλημμένες αποφάσεις των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού και της πόλης μας. Αντ’ αυτού όλοι τους παραμένουν άπρακτοι και παθητικοί. Ούτε καν η συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, όπως δεσμευτικά αναφέρεται στην τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει πραγματοποιηθεί!
Φαίνεται ότι όλοι τους ασχολούνται περισσότερο με το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον ως υποψήφιοι δήμαρχοι, παρά με τη διεκδίκηση λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας σε αυτή την πόλη. Εμείς ως πολίτες των Χανίων όμως δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε. Θα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι την τελική δικαίωση!”.