Κανένα έλλειμμα στα Οικονομικά του Δήμου Χανίων
Δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα στα οικονομικά δεδομένα των επτά τέως ‘Καποδιστριακών’ Δήμων που δημιούργησαν τον νέο ‘Καλλικρατικό’ Δήμο Χανίων, σύμφωνα με την έκθεση ειδικού ελέγχου που διενήργησαν ορκωτοί ελεγκτές.
Η έκθεση παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων από την ορκωτή ελέγκτρια Μαρίνα Χρυσανθοπούλου.
‘Εμείς δεν διαπιστώσαμε ούτε ένα έλλειμμα ή διαχειριστική ανωμαλία στην παράδοση και στην παραλαβή όλων των περιουσιακών στοιχείων των πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων στον νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων’, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Χρυσανθοπούλου.
Η ίδια τόνισε ότι «το ποσό των 8.838.020,55 ευρώ παραλήφθηκε στον νέο ‘Καλλικρατικό’ Δήμο Χανίων», διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «από αυτά τα χρήματα, μόνο τα 2.393.135,50 ευρώ ήταν ελεύθερα για να πληρωθούν υποχρεώσεις». Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου Χανίων, που θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, είναι 12.312.218 ευρώ. Κατά συνέπεια, ο Δήμος Χανίων είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει, το επόμενο διάστημα, ένα ποσό της τάξεως των 10, περίπου, εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα, οι απαιτήσεις του Δήμου από τρίτους ανέρχονται σε 30.409.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια ευρώ περίπου θεωρούνται «επισφαλείς απαιτήσεις», με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις που κρίνεται ότι μπορούν να εισπραχθούν φτάνουν σε 19.775.201 ευρώ.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Οι υποχρεώσεις μας έχουν καταγραφεί. Χωρίς να ξέρεις τις υποχρεώσεις σου δεν μπορείς να κάνεις προϋπολογισμό. Είναι πολλές, λέγονται διάφορα από πολλούς, αλλά το καθήκον μας είναι να τις διαχειριστούμε υπεύθυνα, αφού στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι υποχρεώσεις προς την τοπική κοινωνία.
• Για τις απαιτήσεις μας είναι σημαντικό ότι έχουν καταγραφεί αναλυτικά. Είναι προφανές ότι κάποιες από αυτές δεν θα μπορέσουν να ρευστοποιηθούν. Προέκυψε επίσης ότι για πολλές απαιτήσεις δεν είχαν εκδοθεί βεβαιωτικοί κατάλογοι. Αν δεν λύσουμε το ζήτημα της άμεσης βεβαίωσης και έγκαιρης είσπραξης των απαιτήσεων, πρέπει να ξέρουμε ότι ο Δήμος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.
• Οι δεσμεύσεις μας από συμβατοποιημένα έργα είναι πολλές και δεν εμφανίζονται σαν υποχρεώσεις στον ισολογισμό. Τα έργα όμως πρέπει να ολοκληρωθούν γιατί τα έχει ανάγκη ο τόπος. Θα πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα με πολύ μεγάλη προσοχή, σε συνδυασμό με τις πηγές χρηματοδότησης αυτών των έργων.
• Τα ελεύθερα ταμειακά διαθέσιμα της 1.1.2011, ήταν πολύ μικρά. Στον ισολογισμό δεν φαίνεται, αλλά από τον Γενάρη έπρεπε να πληρώσουμε σημαντικά ποσά για μισθοδοσία και άλλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Διαχειριστήκαμε το πρόβλημα με βάση τις δυνατότητες που είχαμε, αλλά πρέπει να επισημανθεί.
Καταλήγοντας, ο κ. Σκουλάκης ανέφερε ότι «η απογραφή είναι τεχνικό ζήτημα, το οποίο φυσικά έχει και τις πολιτικές του προεκτάσεις, θα ήταν κατά τη γνώμη μου ανώφελο να αποτελέσει αντικείμενο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι αριθμοί είναι δεδομένοι και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Το ζήτημα είναι να συμβάλλουμε όλοι ώστε αφενός να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά κυρίως να σχεδιάσουμε, με βάση την απογραφή, το μέλλον του Δήμου μας, στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας».
Ο ΓΡ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία» Γρηγόρης Αρχοντάκης σημείωσε, από την πλευρά του, ότι «τα νούμερα δεν τα αμφισβητούμε». Και πρόσθεσε: Στους ισολογισμούς γενικά και στις λογιστικές καταστάσεις μπορούμε να κάνουμε διαφόρων τύπων προσεγγίσεις και να τα παρουσιάσουμε τα πράγματα κατά πώς μας βολεύει. Είτε εξαιρετικά καλά είτε εντελώς χάλια. Πιστεύω ότι τα πράγματα, όπως τα παραλαμβάνει η Δημοτική Αρχή από τους επτά τέως ‘Καποδιστριακούς’ Δήμους, δεν είναι τόσο άσχημα όπως ο δήμαρχος τα παρουσίασε επανειλημμένως σε συνεντεύξεις του και όπως τον άκουσα ένα πρωί να λέει περί ελλειμμάτων στο Mega. Δεν υπάρχουν ελλείμματα. Πιστεύω ότι η Δημοτική Αρχή ανάλογα με τη διαχείριση που θα κάνει μπορεί να τα πάει εξαιρετικά καλά, μπορεί να τα πάει μέτρια, μπορεί να τα πάει κακά. Ένας απαισιόδοξος μπορεί να πει ότι το ταμείο μας είναι 8.800.000 ευρώ, οι υποχρεώσεις λοιπόν για τα έργα που είναι σε εξέλιξη είναι 12.300.000 ευρώ, άρα έχουμε πρόβλημα. Ένας υπεραισιόδοξος μπορεί να πει ότι οι απαιτήσεις μαζί με το ταμείο είναι 30.000.000 ευρώ, αν αφαιρέσουμε και τις επισφάλειες ύψους 12.000.000 ευρώ που έχετε υπολογίσει, και οι υποχρεώσεις είναι 12.300.000, άρα πάμε εξαιρετικά. Τα πράγματα έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την ικανότητα της Δημοτικής Αρχής στις εισροές και στις εκροές. Αυτό είναι όλο το μυστικό. Οι λογιστικές καταστάσεις, όπως απεικονίζονται σήμερα, δεν έχουν καμία αξία εάν η Δημοτική Αρχή δεν κάνει μία καλή διαχείριση στα λεφτά που παίρνει και στα λεφτά που δίνει», ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης.
Ο Τ. ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» Τάσος Βάμβουκας σημείωσε πως «θεωρούμε ότι η ταμειακή κατάσταση του νέου ‘Καλλικρατικού’ Δήμου είναι αρκετά καλή, ευτυχώς. Δεν νομίζω, δηλαδή, ότι η νέα Δημοτική Αρχή παραλαμβάνει ‘καμένη γη’. Είναι μια κατάσταση σαφώς διαχειρίσιμη. Οπότε δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι το παραλάβαμε καμένη γη, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα κ.λπ.».
Ο κ. Βάμβουκας τόνισε, ακόμη, ότι «έχει σημασία ο Δήμος να μπορέσει να εισπράξει σωστά αυτά που πρέπει να εισπράξει, για να μπορέσει στη συνέχεια, και ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, να βοηθήσει αυτούς τους συμπολίτες μας που πραγματικά το έχουν ανάγκη γιατί η κρίση θα τους πλήξει ιδιαίτερα. Πρέπει να υπάρξει μια αναδιοργάνωση στο θέμα της παρακολούθησης των εσόδων και ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα των επισφαλειών, που εμφανίζονται και στον προηγούμενο ισολογισμό του τέως Δήμου Χανίων».
Ο Ν. ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Παπαντωνάκης επεσήμανε πως «είναι γνωστό ότι τα νούμερα μπορούν να ‘μαγειρεύονται’, τα νούμερα μπορούν να έχουν γίνει κατόπιν άγνοιας. Έχουμε γίνει παγκοσμίως γνωστοί με το λεγόμενο greek statistics. Όμως τα νούμερα αυτά αποτυπώνουν μία οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια οι Δημοτικές Αρχές των Δήμων που συνενώθηκαν. Δεν είναι απλοί αριθμοί. Είναι τα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής, που κατά την άποψη τη δική μας είναι φοροεισπρακτική, αντιλαϊκή και δεν έχει λύσει τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τα λαϊκά μας στρώματα».
Ο Γ. ΠΕΡΑΚΗΣ
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε και ο τέως δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης, ο οποίος τόνισε ότι όσα ειπώθηκαν, στις 2 Φεβρουαρίου 2011, από τον κ. Σκουλάκη και τον αντιδήμαρχο Κώστα Πρωτοπαπαδάκη για τα οικονομικά δεδομένα του τέως Δήμου Σούδας και όχι μόνο δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε χθες.
«Περιμένω μια απάντηση για όσα ακούστηκαν τότε. Και απάντηση δεν έχω πάρει», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Περάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πρωτοπαπαδάκης παραδέχθηκε ότι ο κ. Περάκης έχει δίκιο, τόνισε ότι «αν έπρεπε να μιλήσουμε ή όχι θα το κρίνει η ιστορία» και πρόσθεσε πως «είναι σαφές ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον Δήμο Χανίων και είναι ένα θέμα που δεν ήταν οφθαλμοφανές και εμφανές εκείνη την περίοδο».
Παράλληλα, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης υπογράμμισε ότι «εγώ τουλάχιστον σαν πολίτης του ευρύτερου Δήμου Χανίων αυτό το οποίο βλέπω ειδικά για τον Δήμο Σούδας είναι ότι, αξιολογώντας τον, μακροσκοπικά και σε ένα βάθος δεκαετίας ή δεκαπενταετίας, είναι ο Δήμος, ο οποίος σε αναλογία πληθυσμού έχει το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόσωπο. Οι κοινωνικές του δομές είναι πρώτες σε σχέση με την πυκνότητα πληθυσμού, τα περιουσιακά στοιχεία των κοινωνικών δομών επίσης είναι πρώτα σε σχέση με τους υπόλοιπους Δήμους και τουλάχιστον αυτό το κομμάτι αποτελεί για εμάς ένα μέσο στο να μπορέσουμε να το πολλαπλασιάσουμε σε άλλες περιοχές, στις οποίες υπάρχει μια σχετική υστέρηση».
Ενστάσεις για όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της 2ας Φεβρουαρίου εξέφρασε και ο τέως δήμαρχος Νέας Κυδωνίας και νυν δημοτικός σύμβουλος Χανίων Μανώλης Σταματάκης, κάνοντας λόγο για «πρόχειρη κίνηση».
Σημειώνεται, τέλος, ότι η έκθεση υπερψηφίστηκε από όλους τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους, πλην του κ. Παπαντωνάκη, ο οποίος την καταψήφισε.
Αποχώρηση δημοτικής παράταξης Βιρβιδάκη
Η συνεδρίαση «σημαδεύτηκε» από την αποχώρηση της δημοτικής παράταξης «Χανιά 21ος αιώνας», ο επικεφαλής της οποίας, Κυριάκος Βιρβιδάκης προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες, τονίζοντας ότι η παράταξή του επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.
Ο κ. Βιρβιδάκης υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι εντός του 2010 η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες περικοπές θεσμοθετημένων πόρων των Δήμων και έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του κειμένου της έκθεσης. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «η έκθεση αναρμόδια, εσφαλμένα και ασφαλώς για άλλους προφανείς λόγους χαρακτήρισε τις μη έγκαιρες πληρωμές ως δήθεν υπαίτιες καθυστερήσεις και περαιτέρω ως ποινικά αδικήματα και έτσι αποκρύπτει τις πραγματικές και αληθινές αιτίες της ανυπαίτιας αδυναμίας έγκαιρων πληρωμών και το χειρότερο και απαράδεκτο δημιούργησε οιονεί κατηγορούμενους για τέλεση ποινικών αδικημάτων, τονίζοντας εμφατικά ότι ‘…πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη…’, ενώ ούτε υπαίτια καθυστέρηση υπήρξε, ούτε ποινικά αδικήματα έχουν τελεστεί (για τα οποία στο κάτω – κάτω άλλοι είναι αρμόδιοι να κρίνουν και όχι οι ελεγκτές), αλλά έχει συντελεστεί αψεγάδιαστη διοίκηση και διαχείριση που μάλιστα έχει παγκοίνως αναγνωριστεί».
Τέλος, ο κ. Βιρβιδάκης σημείωσε ότι «υπάρχει αθέμιτη ηθικά και νομικά συγκέντρωση στον ίδιο φορέα του ελεγκτή και του ελεγχόμενου».
[haniotika-nea.gr]