Αντιμετώπιση πυρκαγιών μέσω GIS στο φαράγγι Σαμαριάς

Πραγματικότητα αποτελεί από χθες το “Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα της Νομαρχίας Χανίων”, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη, αντιμετώπιση και στον ελέγχο των φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών) αλλά και στην τουριστική και πολιτιστική προβολή του φυσικού περιβάλλοντος.
Το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων και Πυροπροστασίας στα όρια του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων, στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Παράλληλα αντικείμενο του έργου ήταν η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης γεωγραφικής βάσης δεδομένων για το σύνολο της εδαφικής επικράτειας του Νομού Χανίων.


Η παρουσίαση του Συστήματος που υλοποίησε η ΝΑ Χανίων με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας”, πραγματοποιήθηκε χθες στο Νομαρχιακό Μέγαρο.
Ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης αναφέρθηκε στη χρηστικότητα του έργου, τονίζοντας πως θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών.
Παράλληλα επεσήμανε πως δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων και πως οι κάμερες θα παρακολουθούν θέματα πυρανίχνευσης καθώς δημιουργήθηκαν ήδη ορισμένες δολιοφθορές στον μηχανισμό.
“Η ΝΑ Χανίων, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη ολοκληρωμένης προστασίας των δασωδών εκτάσεων του Νομού Χανίων και ειδικότερα του Φαραγγιού της Σαμαριάς από φυσικές καταστροφές αλλά και ολοκληρωμένης διαχείρισής του, αφενός λόγω της μοναδικής περιβαλλοντικής του αξίας και αφετέρου λόγω του όγκου επισκεπτών που δέχεται και άρα των αυξημένων αναγκών υποστήριξης και τυχόν διάσωσής τους, υλοποιεί το παρόν έργο, βελτιστοποιώντας τον ρόλο της στη διαχείριση φυσικών καταστροφών και την υλοποίηση δράσεων Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας”, τόνισε.
“Στο Κέντρο Επιχειρήσεων που θα στεγάζεται το σύστημα έχουν τοποθετηθεί ήδη πέντε οθόνες, που σε πραγματικό χρόνο θα μεταδίδουν εικόνες μέσω των καμερών, που έχουν εγκατασταθεί στον ορεινό όγκο και στο φαράγγι της Σαμαριάς, σε δύσκολα σημεία, όσον αφορά την επικινδυνότητα πρόκλησης πυρκαγιάς”, σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το έργο είχε πολλές δυσκολίες όσον αφορά τη δημοπράτησή του, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 545.000 ευρώ.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Βερυκοκίδης, χαρακτήρισε το «Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα της Νομαρχίας Χανίων» ως χρήσιμο εργαλείο για την προστασία του Εθνικού Δρυμού και την άμεση αντιμετώπιση των συμβάντων.
Παράλληλα ανέφερε ότι “ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού, το σύστημα θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας από ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές που θα παρακολουθούν το σύστημα”.
Ο αντινομάρχης Χανίων κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης σημείωσε ότι στόχος είναι η επέκταση του συστήματος και στην περιοχή του Ανατ. Σελίνου.
Από την πλευρά του ο ανάδοχος της εταιρείας “Κ. Κοτσιφάκης – ΜΙΝΩΣ Μηχανοργάνωση επιχειρήσεων” κ. Κώστας Κοτσιφάκης, ανέφερε ότι ίδιο σύστημα έχει εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Κρήτης και καλύπτει το νότιο Ρέθυμνο. Με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» είναι πιθανόν τα δύο συστήματα να ενωποιηθούν και να επεκταθούν.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας “Π. Καραμόσχος – Κ. Λιοδάκη ΟΕ-INFOΔΗΜ” κ. Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε πρόκληση διότι, όπως ανέφερε, “είναι ίσως το πιο δύσκολο στην Ελλάδα, λόγω προσβασιμότητας αλλά και του φαραγγιού της Σαμαριάς”.
“Η Νομαρχία Χανίων είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει τέτοιες γεωγραφικές ψηφιακές πληροφορίες και αρχείο με τέτοια έκταση δεδομένων”, επεσήμανε.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ GIS
Το σύστημα αποτελείται από ένα ασύρματο δίκτυο διανομής, αναμετάδοσης και πρόσβασης για τη μεταφορά δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες, με στόχο τη διασύνδεση του Κέντρου Ελέγχου της Νομαρχίας Χανίων με ένα ασύρματο αυτόνομο τηλεματικό δίκτυο εικονοληπτών, που θα καλύπτει την προαναφερόμενη περιοχή και βασίζεται στη δημιουργία ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και των σχετικών εφαρμογών που στοχεύουν στην πρόληψη, τον έλεγχο και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση ενός δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών για τον έγκαιρο και συστηματικό χωρικό προσδιορισμό των περιοχών με υψηλό δείκτη κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς.
Για τη λειτουργικότητα του όλου συστήματος δημιουργήθηκε ένα αναλυτικό ψηφιακό υπόβαθρο ολόκληρου του Νομού Χανίων, συνολικής έκτασης 2.377.000 στρεμμάτων, στο οποίο θα απεικονίζονται παντός είδους στοιχεία (οδικό δίκτυο, χρήσεις γης, γεωλογικές πληροφορίες κ.λπ.). Για περισσότερες πληροφορίες όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα: www.chania-fms.gr

[Χανιώτικα Νέα]