Στο Ηράκλειο και η έδρα του ΔΗΠΕΘΕΚ;

Τη μετατροπή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης σε Θεατρικό Οργανισμό με έδρα την Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, φαίνεται πως εξετάζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πρόθεση του Υπουργείου να μεταφερθεί η ιστορική έδρα του ΔΗΠΕΘΕΚ από τα Χανιά, όπου βρίσκεται από το 1974, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ, Μιχάλη Αεράκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ξεκαθάρισε πως μετά από μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη ‘δεν είναι διατεθειμένος να ξαναθέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή’.
Αυτή την περίοδο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου βρίσκεται σε διαβούλευση από παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού με καλλιτεχνικούς διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ. Στη συνέχεια, θα προσκληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους οι περιφερειάρχες και έπειτα οι Δήμοι, που φιλοξενούν Θέατρα στην έδρα τους.
Πάντως, το θεσμικό πλαίσιο των ΔΗΠΕΘΕ αναμένεται να αλλάξει από τις αρχές Ιουλίου και έτσι όλα τα Θέατρα θα μετατραπούν σε Θεατρικούς Οργανισμούς, που θα έχουν τη μορφή της Α.Ε – Ο.Τ.Α.
Πριν λίγες μέρες ο κ. Αεράκης συναντήθηκε στην Αθήνα με τη σύμβουλο του Υπουργού Πολιτισμού, κα Αντιγόνη Κοττανίδη και κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο και κυρίως την έδρα του Θεάτρου.
Οπως επεσήμανε στην πρόταση προς το Υπουργείο Πολιτισμού ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ ‘η έδρα του ΔΗΠΕΘΕΚ πρέπει να προκύψει μετά από διαλογική συζήτηση Περιφέρειας και Δήμων. Κριτήριο επιλογής θα μπορούσε να είναι η ιστορικότητα του Θεάτρου, της έδρας, το πληθυσμιακό, οι υποδομές. Οσον αφορά το Θέατρο Κρήτης η έδρα πρέπει να παραμείνει στα Χανιά’.
‘Και αυτό -όπως υπογράμμισε ο κ. Αεράκης- είναι δίκαιο να γίνει διότι από τα Χανιά ξεκίνησε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης το 1974. Διότι τότε όλη η Κρήτη είχε συναποφασίσει ότι η έδρα του Θεάτρου πρέπει να είναι στα Χανιά. Επίσης, εδώ υπάρχουν όλες εκείνες οι υποδομές που δεν υπάρχουν στην υπόλοιπη Κρήτη για να στηρίξουν θεατρικές παραγωγές’.
‘Το ΔΗΠΕΘΕΚ, προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει στα Χανιά και για πολιτικούς λόγους. Δεν είναι δυνατόν, τα πάντα με τον νόμο «Καλλικράτη» να συγκεντρώνονται εκεί όπου είναι η Περιφέρεια και συγκεκριμένα για παράδειγμα στο Ηράκλειο. Αυτό εκτιμώ πως θα είναι πολιτικά ολέθριο σφάλμα, δηλαδή, να δημιουργήσουμε υδροκέφαλα κέντρα εξουσίας, που εκεί θα βρίσκονται τα πάντα’, τόνισε.
Σε ερώτηση των ‘Χ.Ν.’ αν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Αεράκης με την σύμβουλο του Υπουργού Πολιτισμού, τέθηκε ζήτημα μεταφοράς της έδρας του ΔΗΠΕΘΕΚ από τα Χανιά στο Ηράκλειο, ο ίδιος απάντησε: ‘Βεβαίως. Τα πάντα «παίζονται». Η σύμβουλος του υπουργού έθεσε μία – δύο φορές το θέμα ότι οι έδρες πρέπει να βρίσκονται στις Περιφέρειες. Και εγώ της απάντησα ότι θα πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό λάθος’.
Ωστόσο,  όπως ανέφερε ο κ. Αεράκης μετά από επικοινωνία που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Αρναουτάκη, ‘ο περιφερειάρχης με διαβεβαίωσε προφορικά ότι αυτό (η μεταφορά της έδρας του ΔΗΠΕΘΕΚ από τα Χανιά στο Ηράκλειο) δεν πρόκειται να συμβεί. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται από τους λόγους του. Πάντως, αν συμβεί αυτή η αλλαγή της έδρας επειδή διαφωνώ, καθαρά πολιτικά, δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν είμαι εγώ διατεθειμένος να ξαναθέσω υποψηφιότητα για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Κρήτης. Τότε θα κλείσει ένας κύκλος δημιουργικός έντεκα χρόνων. Δεν είμαι διατεθειμένος να πάω στο Ηράκλειο -όχι γιατί οι Ηρακλειώτες είναι «κακοί», για μένα η Κρήτη είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη- αλλά επειδή διαφωνώ καθαρά πολιτικά. Και αυτό δεν έχει σχέση με πρωτόκολλα τιμής, διότι εγώ ορίζω τον εαυτό μου και δεν με ορίζει κανένα κόμμα και καμία παράταξη’.
Τέλος, όσον αφορά τους μετόχους στο νέο θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αεράκης, αυτοί πρέπει να είναι: το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια και οι Δήμοι.
‘Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν’  σε επίπεδο Δήμων Κρήτης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αεράκης, ‘να ενταχθούν μέσα σε αυτό το νέο εταιρικό σχήμα και το Θέατρο να αναπτύξει τις δράσεις του πιο ενεργά σε επίπεδο Κρήτης. Δηλαδή να έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε άλλο ένα κλιμάκιο στο Ηράκλειο, να δημιουργήσουμε κι άλλες Πειραματικές σκηνές και Παιδικά Θεατρικά Εργαστήρια, παράλληλες εκδηλώσεις κ.ά. Αυτό θα γίνει αν οι Δήμοι συμβάλλουν οικονομικά προκειμένου να αυξηθεί το αποθεματικό του ΔΗΠΕΘΕΚ’.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ
32 θεατρικά έργα, 137 συνεργάτες, 218 ηθοποιοί, 1.330 παραστάσεις, 375.000 θεατές, 266.871 ευρώ έσοδα, 618.620 ευρώ από χορηγίες: Αυτός είναι σε αριθμούς ο απολογισμός της δεκαετούς θητείας στο ΔΗΠΕΘΕΚ του καλλιτεχνικού διευθυντή, Μιχάλη Αεράκη.
Οπως ανέφερε χθες ο κ. Αεράκης: ‘Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της δεκαετίας μου εδώ, μπορώ να πω ότι το σύνολο των θεατρικών έργων που έχουμε παρουσιάσει μέχρι σήμερα είναι 32, συν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και ημερίδες. Τη δεκαετία αυτή δημιουργήσαμε την Πειραματική Σκηνή, που λειτουργεί για 8η συνεχή χρονιά και το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι, που λειτουργεί για 4η χρονιά στο οποίο συμμετέχουν 120 άτομα. Το σύνολο των παραστάσεων που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα είναι 1330, ενώ το σύνολο των θεατών που τις παρακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια είναι 375.000 άτομα. Το σύνολο των συνεργατών (σκηνοθέτες, χορογράφοι κ.ά.) είναι 137 άτομα και το σύνολο των ηθοποιών είναι 218’.
‘Ανέλαβα -υπογράμμισε ο ίδιος- αυτό το Θέατρο με αρνητικό μείον 24.574 ευρώ και σήμερα είμαστε συν 266.871 ευρώ. Τα έσοδα των χορηγιών της δεκαετίας ανέρχονται στο ύψος των 618.620 ευρώ με πρώτη την ΑΝΕΚ, η οποία αποτελεί τον μόνιμο Χρυσό Χορηγό του Θεάτρου μας’.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΛΙΝΑ
Οσον αφορά τον προγραμματισμό του ΔΗΠΕΘΕΚ μέχρι και το τέλος της χειμερινής σεζόν, αυτός περιλαμβάνει:
– παρουσίαση παραστάσεων του Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου από τις 29 Απριλίου μέχρι 2 Μαΐου, εκτός της Πρωτομαγιάς.
-παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων από την Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ, την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη.
Παράλληλα, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, το ΔΗΠΕΘΕΚ πρόκειται να διοργανώσει ένα διήμερο αφιέρωμα στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, η οποία είναι αυτή που εμπνεύστηκε τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί διότι όπως είπε ο κ. Αεράκης,: ‘Με τη λήξη του θεσμού των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, το Θέατρο Κρήτης, πήρε αυτή την πρωτοβουλία να τιμήσει τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία ήταν η εμπνεύστρια του Θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ. Πρόκειται για ένα διήμερο τιμής σε αυτή τη σπουδαία γυναίκα, υπουργό Πολιτισμού, ηθοποιό, για το έργο και τη ζωή της οποίας θα έρθουν να μιλήσουν σημαντικές προσωπικότητες’.

Καλοκαιρινή παραγωγή
Για το Καλοκαίρι του 2011 το ΔΗΠΕΘΕΚ, θα παρουσιάσει την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι ‘Υπηρέτης δύο αφεντάδων’ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελλιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Τους ρόλους του έργου θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φαίη Ξυλά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Κίμων Φιορέτος, Μένη Κωνσταντινίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου κ.ά.
Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στο Ηρώδειο στις 29 Ιουνίου, η οποία έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2011, ενώ στον ίδιο χώρο θα δοθεί επιπλέον μία παράσταση στις 30 Ιουνίου.
Στα Χανιά, η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στις 4 Ιουλίου και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη παραστάσεις στις 5 και 6 Ιουλίου.
Στη συνέχεια, η παράσταση θα ταξιδέψει στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο) και σε δεύτερη φάση θα παρουσιαστεί και σε άλλους 10 Δήμους της Κρήτης, ενώ προγραμματίζει να ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα των πιο σημαντικών Φεστιβάλ (Ολύμπου, Φιλίππων, Θάσου, Ηλιδας, Πάτρας, Κασσάνδρας, Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκη). Οι συνολικές παραστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην Κύπρο θα είναι περίπου 60.
‘Εχουμε την τιμή να συνεργαστούμε με τον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα και έναν από τους πιο σπουδαίους νέους ηθοποιούς, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ένα δίδυμο το οποίο πέρυσι έκανε αίσθηση με την παράσταση ‘Λυσιστράτη’ από το Εθνικό Θέατρο. Κοντά σε αυτούς θα βρίσκονται ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, η Φαίη Ξυλά και πολλοί άλλοι αξιόλογοι ηθοποιοί’, κατέληξε ο κ. Αεράκης.

[haniotika-nea.gr]