Λουκέτα σε 60 νυχτερινά κέντρα και πρόστιμο-«μαμούθ» σε εφοπλιστή

Μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε όλα τα μέτωπα ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών, ρίχνοντας τις πρώτες «καμπάνες» σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, επιχειρηματίες και μεγαλογιατρούς. Έτσι, μπαίνει λουκέτο για ένα μήνα σε 60 κέντρα διασκέδασης για παραβάσεις φοροδιαφυγής, ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο-«μαμούθ» σε εφοπλιστή, ο οποίος κατείχε 120 ακίνητα χωρίς να τα δηλώνει. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να δημοσιοποιήσει και τα ονόματα μεγαλογιατρών του Κολωνακίου, που εμφάνιζαν εισοδήματα πείνας.

Τα πρόστιμα-«χάδια» στα νυχτερινά κέντρα τελειώνουν πλέον και για 60 τέτοια μαγαζιά προβλέπεται αρχικά λουκέτο για 1 μήνα, μέχρι να συμμορφωθούν. Αν τα κέντρα αυτά συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν, το λουκέτο θα επεκταθεί στους 6 μήνες και το μέλλον των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα βρίσκεται στον «αέρα». Όπως υποστήριξε μιλώντας στον ALPHA ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης Ιγνάτιος Μάρκος «κυκλοφορεί “μαύρο” χρήμα και προφανώς επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να το πιάσει ή να το κυνηγήσει, κυνηγάει τους επιχειρηματίες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τα 1.600 νυχτερινά κέντρα που ελέγχθηκαν, τα 831 δηλώνουν ζημιές, τα 361 ετήσια κέρδη έως 15.000 ευρώ, τα 311 ετήσια κέρδη έως 80.000 ευρώ και μόλις τα 97 ετήσια κέρδη άνω των 80.000 ευρώ. Όπως είπε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 98,9 ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης «πρέπει οι διωκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να οδηγηθούν σε στοχευμένους ελέγχους, ξεφεύγοντας από τη λογική της εύκολης παράβασης». Το «σαφάρι» όμως της Εφορίας επεκτείνεται σε όλους τους χώρους διασκέδασης, όπου διακινείται «μαύρο» χρήμα.

Οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ ενόψει καλοκαιριού ξεκινούν εφόδους σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και πολυτελή εστιατόρια όχι μόνο των μεγάλων πόλεων, αλλά κυρίως στα κοσμοπολίτικα νησιά όπου διακινούνται «μαύρα» πολλά εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, αντικαθίστανται άμεσα, όσοι προϊστάμενοι Εφοριών δεν μπορούν να πιάσουν τους στόχους τους στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Όπως είπε μιλώντας στον ρ/σ ΝΕΤ 105,8 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος «εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιο είναι το χρώμα του καθενός από τους διευθυντές στις ΔΟΥ. Μας ενδιαφέρει “η γάτα να πιάνει ποντίκια”».

Την ίδια ώρα, στην δημοσιότητα είναι αποφασισμένο να δώσει το υπουργείο και τα ονόματα 151 φτωχών… μεγαλογιατρών του Κολωνακίου, από τους οποίους οι 34 δήλωσαν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 10.000 ευρώ. Πρώτο μήνυμα των προθέσεων του στέλνει το ΣΔΟΕ με το πρόστιμο-«μαμούθ» σε γνωστό εφοπλιστή, ο οποίος καλείται να καταβάλει 40 εκατομμύρια ευρώ για φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα κατηγορείται, ότι αγόρασε 120 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δήλωσε σε off shore εταιρείες, για να μην πληρώνει φόρους. Υπολογίζεται, ότι κάθε χρόνο τα χαμένα έσοδα για το κράτος εξαιτίας της φοροδιαφυγής ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες «πάγωσαν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί 40 διευθυντών κλινικών νοσοκομείων, αλλά και επιχειρηματιών που προμήθευαν υπερτιμολογημένο ιατροτεχνολογικό υλικό τα νοσοκομεία που εργάζονται οι συνεργοί τους διευθυντές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επιχειρηματίες αυτοί έκαναν εισαγωγές υλικών, το τιμολογούσαν 30% ακριβότερα πουλώντας τα στα νοσοκομεία και μοιραζόταν με τους διευθυντές των κλινικών αυτών το ποσό της υπερτιμολόγησης. Αλλά και σε ελέγχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εντοπίστηκαν τουλάχιστον 30 άτομα να έχουν πάρει επιδοτήσεις ως βαμβακοπαραγωγοί, αλλά στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν καλλιεργούσαν βαμβάκι, αλλά δεν είχαν καν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή έστειλε ήδη την υπόθεση στον εισαγγελέα.

[2810.gr]