O Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης υποψήφιος στο νέο Δήμο Χανίων

Την υποψηφιότητά του για το νέο δήμο Χανίων ανακοίνωσε χθες  επίσημα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, από το ξενοδοχείο “Σαμαριά”, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης ο οποίος αναφερόμενος και στην σημερινή δύσκολη συγκυρία είπε ότι « διανύουμε ως χώρα τη δυσκολότερη περίοδο από τη μεταπολίτευση και μετά, αντιμετωπίζοντας  μια μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά και μια κρίση θεσμών και αξιών που δημιουργούν ανασφάλεια και δικαιολογημένο θυμό και οργή στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα είναι μια περίοδος κατά την οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ένα αναβαθμισμένο ρόλο στη δημόσια διοίκηση, απαλλαγμένη από τον σφιχτό εναγκαλισμό με το κεντρικό κράτος και την γραφειοκρατία, που σχεδόν πάντα συνεπάγεται ταλαιπωρία για τον πολίτη, διαφθορά και αναξιοκρατία.

Μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας φέρει το πολιτικό σύστημα το οποίο εξέθρεψε όλα αυτά τα χρόνια τη διαφθορά, μετέτρεψε την πολιτική σε αρένα οικονομικών συμφερόντων και καλλιέργησε μια πελατειακή αντίληψη στη σχέση του με τους πολίτες. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, με δραματικό τρόπο, ότι εισερχόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις αξίες μας ως κοινωνία και ως χώρα. Το πολιτικό μας σύστημα, με τη μορφή που το γνωρίσαμε τα τελευταία 35 χρόνια, βρίσκεται στα όριά του και η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό. Σε αυτό το κλίμα θα διεξαχθούν και οι επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,  σύμφωνα με το  αυτοδιοικητικό χάρτη που θα προκύψει μετά την ψήφιση του σχεδίου “Καλλικράτης”. Σε αυτές τις εκλογές δηλώνω δημόσια σήμερα παρών για το αξίωμα του δημάρχου Χανίων.»

Ο κ. Αρχοντάκης χαρακτήρισε πρόκληση το σχέδιο «Καλλικράτης», επισημαίνοντας ότι δίνει μια νέα δυναμική ώθηση στην περιφέρεια και επεσήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν αποτελεί για τους αιρετούς το μεγάλο στοίχημα. «Το μεγάλο στοίχημα που τίθεται με τον “Καλλικράτη” -ειδικότερα για τα Χανιά- είναι, ο νέος Δήμος που θα προκύψει να προσφέρει εξίσου καλές υπηρεσίες σε όλους τους νέους δημότες του, είτε αυτοί βρίσκονται στο πιο κεντρικό είτε στο πιο απομακρυσμένο σημείο, και να δώσει προοπτικές ανάπτυξης σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα, με διάλογο και σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής», επεσήμανε. Ο κ. Αρχοντάκης δίνοντας και το στίγμα του συνδυασμού του οποίου θα ηγηθεί, ανέφερε ότι θα απαρτίζεται από πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς χώρους ενώ παράλληλα ανέφερε: «Στόχος μου είναι να δώσουμε στο συνδυασμό μας ένα κινηματικό χαρακτήρα, να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και να στελεχώσουμε ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους ικανούς, ανιδιοτελείς, με όρεξη να προσφέρουν στον τόπο μας. Και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί».

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ερωτώμενος για αναφορές του δημοτικού συμβούλου Χανίων κ.Γιάννη Ντερμανάκη σε “παρέες συμφερόντων” που σχετίζονται με τον νομάρχη Χανίων, ο κ.Αρχοντάκης απάντησε : « Δεν είδα τις δηλώσεις του κ.Ντερμανάκη, αλλά από αυτά που μου μετέφεραν κατάλαβα ότι ο κ.Ντερμανάκης θα είναι υποψήφιος στον δήμο Χανίων χωρίς χρίσμα, άρα ανεξάρτητος. Είναι κάτι που το χαιρετίζω διότι δείχνει ότι και άλλοι εκτός από εμένα βλέπουν ότι τα κόμματα πλέον δεν πρέπει να έχουν ρόλο και να είναι αφεντικά στις τοπικές κοινωνίες. Η αναφορά του σε μένα καλό είναι να την διευκρινίσει, δεν ξέρω τι υπονοεί, νομίζω ότι στην συνέχεια θα την διευκρινίσει…»

Ερωτώμενος για το εάν θα παρέμενε ως μέλος της ΝΔ εάν είχε εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος η κα Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε : «…Εάν η κα Μπακογιάννη με την ιδεολογική της τοποθέτηση, την πολιτική, με εξέφραζε, ναι. Εάν δεν με εξέφραζε όχι. Προέρχομαι από τον χώρο του κέντρου και αυτή την στιγμή υπάρχει μια πλήρης σύγχυση και δεν βλέπω κάποιο κόμμα να εκφράζει αυτόν τον χώρο. Εάν αυτόν τον χώρο εκφράσει το ΠΑΣΟΚ αύριο το πρωί, το δεύτερο, το τρίτο ή το τέταρτο κόμμα, θα ταχθώ με αυτό….»

Ερωτώμενος εάν θεωρεί πως θα είναι υπέρ ή κατά του, ενδεχόμενη ανακοίνωση στήριξης από κάποιο πολιτικό κόμμα ο κ.Αρχοντάκης απάντησε : «…Η πρότασή μας είναι καθαρά αυτοδιοικητική. Στην πρότασή μας δεν βάζουμε ούτε θα βάλουμε κομματική χροιά. Σαφώς και η πρότασή μας είναι πολιτική η οποία είναι σε σχέση με τα τοπικά δεδομένα στον νέο δήμο Χανίων. Από κει και πέρα είναι ελεύθερος ο καθένας, φυσικό πρόσωπο, φορέας να δηλώσει την στήριξή του ή την απόρριψή του στο πρόσωπό μου…»

Τέλος ερωτώμενος και για το εάν θα έθετε υποψηφιότητα σε περίπτωση που δεν υπήρχε η προοπτική του νέου δήμου Χανίων βάση του σχεδίου “Καλλικράτης” ο κ.Αρχοντάκης είπε : « Η υποψηφιότητά μου στον νέο δήμο Χανίων έχει να κάνει με την πρόκληση, το όραμα που προσφέρει το σχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί. Εάν δηλαδή τα πράγματα έμεναν ως ήταν είναι βέβαιο πως δεν θα διεκδικούσα αυτό το αξίωμα. Ή θα πήγαινα σπίτι μου, ή θα ήμουν ξανά υποψήφιος για την Νομαρχία. Όμως από μόνο του το προσχέδιο Καλλικράτης είναι οραματικό….»

[Νέος Κήρυκας]