Ηττα για τη Μέρκελ δείχνουν τα exit polls

Για ταπεινωτική ήττα στη σημαντικότερη φετινή εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία ετοιμάζεται το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς οι κάλπες στη Βάδη-Βυρτεμβέργη φαίνεται ότι θα δείξουν την έξοδο στο Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό του κρατιδίου Στέφαν Μάπους.

Τι δείχνουν τα exit polls
Οι Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ θα χάσουν τον έλεγχο του πλεον ευημερούντος κρατιδίου της Γερμανίας προς όφελος της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, σε μια μεγάλη ανατροπή για την κεντροδεξιά του κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου (Exit polls) της τηλεόρασης.

Στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες SPD πιθανότατα θα εξασφαλίσουν από κοινού ένα 48,5% των ψήφων στη σημερινή εκλογή, όπου η πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Η κεντροαριστερά από καιρό ασκεί πιέσεις για τον τερματισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), εταίροι τους στον συνασπισμό, μεγάλοι υποστηρικτές της παράτασης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία, εξασφαλίζουν από κοινού ένα 43% των ψήφων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 16:00 GMT.

Το CDU, το οποίο έχει κυβερνήσει το κρατίδιο για 58 χρόνια χωρίς διακοπή, πήρε το 38% και οι FDP 5%. Οι Πράσινοι
τερμάτισαν δεύτεροι με 25% και θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας κυβέρνησης σε ένα από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της χώρας, για πρώτη φορά. Το SPD και οι σύμμαχοι του, λαμβάνουν 23,5% σύμφωνα με το ARD.

Σε μια άλλη εκλογή σήμερα στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου,το SPD διατηρεί την εξουσία με μια άνετη νίκη επί του CDUκαι πιθανώς θα κάνει συνασπισμό με τους Πράσινους.

Τι σημαίνει η ήττα για την Ανγκελα Μέρκελ
Πιθανή συντριπτική ήττα στο κρατίδιο, στην ηγεσία του οποίου παρέμεινε το CDU για σχεδόν έξι δεκαετίες, θα αποτελούσε καίριο πλήγμα στην ισχύ της ίδιας της Γερμανίδας καγκελαρίου μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά την απώλεια του Αμβούργου και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Τέτοιο ενδεχόμενο θα ενέτεινε επικίνδυνα τη δυσαρέσκεια για τη Μέρκελ στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υποστηρίζει η FAZ, ενώ το Spiegel και η Welt γράφουν πως μπορεί να καταλήξει στην «αρχή του τέλους» για τη Μέρκελ.

Η προεκλογική ατζέντα της Μέρκελ τους δύο τελευταίους μήνες είναι τόσο φορτωμένη που θα έφτανε για μία τετραετία: Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελεύθερων (FDP) έχει υποστεί πλήγματα από τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, την υπόθεση Γκούτενμπεργκ αλλά και, προσφάτως, τη διστακτική στάση του Βερολίνου στη Λιβύη.

Επιπλέον, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το CDU φοβάται ότι θα δρέψει τους καρπούς της δυσαρέσκειας για το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανάπλασης Stuttgart 21 -αλλά και τα έκτροπα στη σχετική διαδήλωση του Σεπτεμβρίου, όταν η απάντηση της αστυνομίας είχε οδηγήσει πάνω από 100 τραυματίες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πληγεί ακόμη και… από το τσουνάμι στην Ιαπωνία: Στη χώρα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για τις γερμανικές πυρηνικές ενεργειακές μονάδες -υπέρ των οποίων δηλώνει ο Στέφαν Μάπους- ενώ το πάγωμα στην παράταση ζωής των γερμανικών αντιδραστήρων μετά τη Φουσκουσίμα επικρίθηκε ως «κίνηση τακτικής» ακόμη και από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τα σενάρια για τη Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι τρία: Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που προπορεύονται στις δημοσκοπήσεις, σχηματίζουν στο κρατίδιο κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους, καταστρέφοντας τα CDU και FDP και κάνουν παρελθόν την αποδοχή της Μέρκελ από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Στο δεύτερο σενάριο, το CDU χάνει μεν τη δύναμή του στο κρατίδιο, αλλά το SPD δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους. Έτσι, οι Χριστιανοδημοκράτες περιορίζουν το πλήγμα με έναν συνασπισμό με το SPD ή ακόμη και τους Πράσινους.

Στο τρίτο σενάριο, CDU και FDP μπορούν σχηματίζουν ξανά κυβέρνηση στο κρατίδιο και η Μέρκελ βγαίνει αλώβητη από τις κάλπες. Με 5% προβάδισμα στους SPD-Πράσινους έναντι των CDU-FDP όμως, αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό.

[ΤΟ ΒΗΜΑ]