Χάνονται 631 εκατ. ευρώ της Ε.Ε.

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να κλείσουν οι κρουνοί του κοινοτικού χρήματος και να απολεσθούν οριστικά 631 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για τη διοικητική μεταρρύθμιση, δηλαδή τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών.

Κι αυτό εξαιτίας της περίεργης κωλυσιεργίας της κυβέρνησης να απορροφήσει τους πόρους του προγράμματος που ξεκίνησε το 2007.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία ψηφιακής αναβάθμισης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ενώ θα διακόψει κάθε προσπάθεια μείωσης των γραφειοκρατικών βαρών που ταλαιπωρούν τον πολίτη και καθυστερούν την ανάπτυξη του τόπου.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος προειδοποιεί για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει στη λειτουργία του δημοσίου τομέα η αλλαγή πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα.
Πρώτη και σημαντικότερη να χαθούν τα χρήματα που είχαν εγκριθεί για το σκοπό αυτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αξίζει να σημειωθεί, η χώρα μας είχε δεσμευθεί στους κοινοτικούς εταίρους της ότι θα προχωρήσει άμεσα στη μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κατά 25% και στη συντόμευση του χρόνου έκδοσης πιστοποιητικών κατά 50%.
Στο ίδιο περιοριστικό πλαίσιο κινείται και η υποχρέωσή της για μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων κατά 50%, της αυστηροποίησης του ελέγχου στις προμήθειες των νοσοκομείων και της ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης.
Ολα αυτά είναι έτοιμα να πεταχθούν στον «κάλαθο των αχρήστων», λόγω της απίστευτης αβελτηρίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δικαίως λοιπόν ο κ. Παυλόπουλος αναρωτιέται με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση Παπανδρέου διαγράφει ένα συγκροτημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μετ’ επαίνων το ενέκρινε και μάλιστα πρώτο απ’ όλα τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).
Το θέμα είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πλέον τα σχετικά κονδύλια είναι δύσκολο να αντληθούν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την καθημερινότητα του πολίτη και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών.
Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που διαθέταμε πόρους, μηχανισμούς και υποστήριξη από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ για να επιτύχουμε το στόχο της αλλαγής στη δημόσια διοίκηση και τη σύγκλιση με τις σύγχρονες διοικητικές δομές των υπολοίπων κρατών – μελών της Κοινότητας, εμείς αφήνουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Το μεγάλο στοίχημα μέσω του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» ήταν η εξάλειψη των χρόνιων αδυναμιών και ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού Δημοσίου όπως η κακοδιοίκηση, η αδιαφάνεια, η γραφειοκρατία, η ελλιπής εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.
Βραχυπρόθεσμα, μάλιστα, η εφαρμογή του θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την ταχύτερη είσπραξη των φόρων και γενικότερα την εξυγίανση της οικονομίας μας.
Παράλληλα θα αποσαφηνιστεί ο επιτελικός ρόλος των υπουργείων, ενώ θα αρθούν οι επικαλύψεις μεταξύ τους.

Αδέσμευτος Τύπος