Εταιρείες – κολοσσοί διεκδικούν τα ..απορρίματα της Κρήτης

Δημοπράτηση-“πιλότος” για την Κρήτη από τη δυτική Μακεδονία για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το έργο για την κατασκευή κεντρικής μονάδας προϋπολογισμού 116 εκατ. ευρώ, που δρομολογείται για τη βόρεια Ελλάδα, θα είναι το πρώτο με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, λύση που προωθείται και για την Κρήτη, ενώ ακόμη και στη μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία.


Ενδεικτικό του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι τη μάχη για τη διεκδίκηση του έργου δίνουν εταιρείες-κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών, των απορριμμάτων και της ενέργειας, αφού προωθείται η λύση της καύσης των απορριμμάτων με ταυτόχρονη ενεργειακή αξιοποίηση.
Η “Ν.Κ.” παρουσιάζει σήμερα τα βασικά σημεία της προκήρυξης με την οποία δρομολογείται το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων με επίκεντρο τη λειτουργία κεντρικής μονάδας. Οι όροι της προκήρυξης για τη δυτική Μακεδονία φωτογραφίζουν το τι σχεδιάζεται και για την περίπτωση της Κρήτης.

Τα σχέδια για το νησί μας

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοπρατήθηκε το πρώτο περιβαλλοντικό έργο μέσω ΣΔΙΤ. Ουσιαστικά τα βήματα που ακολουθηθήκαν στη βόρεια Ελλάδα δίνουν μια πρώτης τάξης εικόνα για το τι πρόκειται να δούμε και στην Κρήτη, από το κόστος και τη μέθοδο επεξεργασίας έως το διαγκωνισμό μεταξύ των κορυφαίων κοινοπραξιών που ενδιαφέρονται να κερδίσουν κομμάτι από την πίτα των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να πέσουν στο “πιάτο” της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοπράτηση του έργου στη δυτική Μακεδονία συγκέντρωσε το σύνολο σχεδόν των εγχώριων ισχυρών παικτών που διεκδικούν ηγετικό ρόλο στην αγορά των απορριμμάτων.

Οι κοινοπραξίες

Για τη μονάδα επεξεργασίας στη βόρεια Ελλάδα φέρονται να κατέθεσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος επτά κοινοπραξίες.
Πρόκειται για τις:
* Waste Syclo, κοινοπραξία της ΔΕΗ με τον ισπανικό όμιλο Urbaser.
* “Ηλέκτωρ” (θυγατρική της “Ελλάκτωρ”, συμφερόντων Μπόμπολα-Καλλιτσάντση), σε συνεργασία με τη Helesi (εισηγμένη στο ΑΙΜ του LSE, συμφερόντων Σ. Ανδριανόπουλου),
* “Τέρνα Ενεργειακή”, θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, (συμφερόντων Γ. Περιστέρη και Ν. Κάμπα).
* “Μεσόγειος, κοινοπραξία των “J&P-Άβαξ” και Polyeco (συμφερόντων Ι. Πολυχρονόπουλου).
* Novaera Hellas (συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου).
* Envitec (συμφερόντων Π. Καλογερόπουλου και Χ. Δρακόπουλου).
* “Αθωνική Τεχνική-Αδαμίδης ΑΤΕΒΕ”.

Η διαφορά στον προϋπολογισμό

Τις περισσότερες από αυτές τις κοινοπραξίες θεωρείται δεδομένο ότι θα τις συναντήσουμε και στη “μάχη της Κρήτης” για το πάρτι των εκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη στηθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με μία όμως σημαντική διαφορά: το οικονομικό αντικείμενο του διαγωνισμού, όποια μορφή κι αν έχει και όποια μέθοδος επεξεργασίας κι αν επιλεγεί, είναι βέβαιο ότι θα είναι πολλαπλάσιο των 116 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ανέρχεται ο προϋπολογισμός του έργου για τη δυτική Μακεδονία.
Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στην Κρήτη η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων είναι σχεδόν κατά 40% μεγαλύτερη από ό,τι ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, η παραγωγή απορριμμάτων που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο του νησιού είναι 700 κιλά ετησίως έναντι 450 κιλών, που είναι η μέση παραγωγή στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Το στοιχείο αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί, εκτινάσσει – όπως είναι ευνόητο – το συνολικό όγκο των απορριμμάτων που θα επεξεργάζεται η κεντρική μονάδα που δρομολογείται να κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ και στην Κρήτη.

Η ομοιότητα στη μέθοδο

Για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) της δυτικής Μακεδονίας προβλέπεται «… εγκατάσταση μηχανικής ανακύκλωσης, εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας (αναερόβιας χώνευσης, κομποστοποίησης ή άλλης περιβαλλοντικά συμβατής βιολογικής επεξεργασίας) του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων, λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων του δικτύου τροφοδοσίας της ΜΕΑ, το οποίο αποτελείται από 9 υφιστάμενους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και από έναν που θα κατασκευαστεί από τον ανάδοχο, καθώς και ενεργειακή αξιοποίηση των παραγόμενων υλικών από τη ΜΕΑ…».
Ουσιαστικά και για την περίπτωση της Κρήτης προωθείται αντίστοιχη λύση που έχει ως τελικό στάδιο επεξεργασίας την καύση των απορριμμάτων ώστε να εξασφαλιστεί, όπως σημειώνουν οι υπέρμαχοι της μεθόδου, η ενεργειακή αξιοποίηση.

Παραχωρούνται τα πάντα για 27 χρόνια

Σύμφωνα με την προκήρυξη του πρώτου περιβαλλοντικού έργου που πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ στη δυτική Μακεδονία, «ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για 27 χρόνια, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών».
Σημειώνεται ότι η κατασκευή των υποδομών που προβλέπονται στο έργο αυτό θα γίνει με ιδιωτική χρηματοδότηση. Παράλληλα, όπως ξεκαθαρίζεται, «ο ανάδοχος θα έχει την πλήρη εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απόβλητων προϊόντων (π.χ. ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο, RDF, SRF κ.λπ.)».

[Νεα Κρήτη]