Το ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στη Λιβύη με ορμητήριο τη Σούδα

Οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν να συμμετέχουν και επίσημα στις επιχειρήσεις στην Λιβύη, οπότε η Συμμαχία αναλαμβάνει την οργάνωση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως καταλυτικό ρόλο στην τελική συμφωνία έπαιξε η απόφαση της Τουρκίας να συμμετέχει δυναμικά στις επιχειρήσεις, με μεγάλο αριθμό πλοίων και αεροσκαφών.


Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να διαθέσουν 12 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία πιθανότατα θα επιχειρούν από την Σούδα.
Πρόκειται για τη δεύτερη αραβική χώρα που θέτει μαχητικά στην διάθεση της συμμαχίας για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη μετά το Κατάρ, που έστειλε δύο μαχητικά και δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη στην Κρήτη. Στη συμμαχία μετείχαν έως τώρα επτά Ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Θρίλερ με το “Explora”
Παράλληλα, συνεχίζεται το σήριαλ με το ιταλικό ωκεανογραφικό σκάφος «Explora», που βρίσκεται σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας, συνοδευόμενο αυτή τη φορά από την φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, που έχει λάβει εντολή να επέμβει σε περίπτωση που τουρκικό σκάφος προχωρήσει σε παρενοχλήσεις απέναντι στους Ιταλούς.
Βέβαια, αν αυτό είχε συμβεί στις 12 Μαρτίου όλα σήμερα θα ήταν διαφορετικά και πιθανότατα να μην υπήρχε εμπλοκή της τουρκικής κορβέτας που έφερε ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της εκμετάλλευσης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας για κυριαρχικά ενεργειακά δικαιώματα στη ζώνη νοτίως της Κρήτης και μέχρι τη Λιβύη.
To ιταλικό σκάφος ακολουθεί πορεία από δυτικά προς ανατολικά νότια της Καρπάθου και νοτιοανατολικά της Κρήτης και κινείται προς το Ισραήλ και την κυπριακή ΑΟΖ, περνώντας και νότια του Καστελόριζου.
Στον Κέντρο Επιχειρήσεων του ΥΠΕΘΑ παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την όλη επιχείρηση, ενώ είναι και σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών.
Συμφωνίες για τις ΑΟΖ
Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν την Κύπρο και το Ισραήλ να προχωράνε με γοργούς ρυθμούς στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων των δύο χωρών που εντοπίζονται στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε αντίθεση με την αναβλητική πολιτική που εφαρμόζει η χρεωμένη Ελλάδα.
Ηδη, έχει συμφωνηθεί η σύσταση ομάδων εργασίας για να εξεταστούν όλες οι πτυχές και προοπτικές, σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στις ΑΟΖ της Κύπρου ή του Ισραήλ.
Το επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση από την αμερικανική εταιρεία της άδειας για τις γεωτρήσεις ώστε να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα που κρύβει ο βυθός τις θαλάσσιας περιοχής. Πιστεύεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι γνωστά μέχρι το τέλος του 2011.

[Νέα Τηλεόραση]