Εμπλοκή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη
Έτοιμη να συμμετάσχει σε κάθε νατοϊκή επιχείρηση, που θα σχεδιαστεί βάσει της χθεσινής απόφασης της Συμμαχίας για εφαρμογή της απόφασης του ΣΑ για τη Λιβύη, είναι η Ελλάδα, στέλνοντας συγχρόνως το μήνυμα ότι στόχος πρέπει να είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας.
Χθες συναντήθηκαν εκτάκτως το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Δ. Δρούτσας και Ευ. Βενιζέλος, οι οποίοι συμμετείχαν αργότερα και σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, καθώς αναμένεται να υποβληθούν συγκεκριμένα αιτήματα από τους επιτελείς της Συμμαχίας. Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει επίσης και όλες τις παράπλευρες συνέπειες που μπορεί να έχει μια στρατιωτική αναμέτρηση στη Λιβύη, τόσο στην οικονομία όσο και στη γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ελληνική συμμετοχή καθορίζεται από τη συνεισφορά που έχει η χώρα μας την περίοδο αυτή στην NRF (NATO RESPONSE FORCE), που συνίσταται σε ένα πολεμικό πλοίο και ένα σμήνος μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ είναι δεδομένη η χρήση των βάσεων της Σούδας και του Ακτίου.
Μετά τη χθεσινή απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (ΝAC), η οποία ελήφθη με consensus (καθώς η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ προσέφερε νομιμοποιητική βάση και η Τουρκία δεν εμπόδισε τη λήψη απόφασης), αναμένεται να υπάρξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός από τους επιτελείς της Συμμαχίας, οπότε και θα αποσαφηνιστεί η μορφή που θα πάρει η στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ.
Οι διαδικασίες του ΝΑΤΟ απαιτούν τουλάχιστον ένα 48ωρο διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του NAC, αλλά, όπως δήλωσε ο Γάλλος μόνιμος αντιπρόσωπος, η Γαλλία θεωρεί ότι αυτό δεν είναι δεσμευτικό για χώρες που επιθυμούν να ανταποκριθούν μονομερώς στο ψήφισμα του ΣΑ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι ο βομβαρδισμός στόχων μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή (πιθανότατα και κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας).
Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, κατά την αποχώρησή του χθες το πρωί από το Πεντάγωνο, αποσαφήνιζε πλήρως την ελληνική θέση:
«Το ψήφισμα 1973 στέλνει ισχυρό μήνυμα και αυστηρή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου… Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης ,η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία, μέσα από έναν ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικάνικης Ενωσης… Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και σύμμαχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα…», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε λάβει πρόσκληση για τη συνάντηση που συγκαλεί για σήμερα στο Παρίσι ο πρόεδρος Σαρκοζί και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,θα ανταποκριθεί σε τέτοια πρόσκληση εφόσον γίνει σε εφαρμογή απόφασης της ΕΕ, για κοινή συνάντηση της ΕΕ, της Αφρικανικής Ενωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.
Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ζήτησε να μη συμμετάσχει και να μην εμπλακεί η χώρα μας στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και να μη χρησιμοποιηθούν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις σε Σούδα και Ακτιο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, δήλωσε ότι η «βαρβαρότητα της καταστολής που επιχειρεί εις βάρος του λιβυκού λαού ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν μπορεί να απαντηθεί και να αντιμετωπιστεί με την επιθετικότητα των νατοϊκών σχεδιασμών».
Σήμερα στο Παρίσι
Συνάντηση Παπανδρέου – Σαρκοζί
Για το Παρίσι αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή συνάντηση Κορυφής για τις «εκρηκτικές» εξελίξεις στη Λιβύη.
Στα Ηλύσια Πεδία, μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, θα συναντηθούν για να αναλύσουν τα δεδομένα και να λάβουν αποφάσεις ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, αραβικών κρατών, καθώς και η υπουργός των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Χθες εν τω μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Al-Baghdai Ali Al-Mahmoydi, στον οποίο επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαιτέρως «την απαίτηση όλων να τερματιστεί η βία και να υπάρξει ομαλή διέξοδος από την κρίση».
[ethnos.gr]