«Ώρα μηδέν» για επέμβαση στη Λιβύη
Εμπόλεμη ζώνη είναι από χθες η Μεσόγειος καθώς συρρέουν από κάθε κατεύθυνση αεροπλανοφόρα και μαχητικά αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης.
Οι κινήσεις τακτικής του Μουαμάρ Καντάφι δεν φάνηκαν χθες αρκετές για να σταματήσουν την επικείμενη αεροπορική επιδρομή κατά της λιβυκής αεράμυνας, που ήταν πλέον θέμα ωρών. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έδωσε το πράσινο φως στην επιβολή εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Παρά τις σαφείς ενστάσεις της Γερμανίας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και της αντιρρήσεις της Γερμανίας ξανά αλλά και της Τουρκίας στη σχετική συνεδρίαση του ΝΑΤΟ που ακολούθησε, οι χώρες που αποφάσισαν να επιβάλουν τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς στην ολοκλήρωση των στρατιωτικών σχεδίων.
Ετοιμοι για επίθεση
Ετσι, αργά χθες το απόγευμα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, ανακοίνωσε ότι «τα πάντα ήταν έτοιμα» για την επίθεση κατά της λιβυκής αεράμυνας, απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, όμως, η επίθεση εναντίον της αεράμυνας μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο ημέρες, ώστε μετά η διεθνής κοινότητα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού, ήτοι την επιβολή του εναέριου αλλά και του θαλάσσιου αποκλεισμού. Στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ μετέχουν: Η Γαλλία, που αποστέλλει τα μαχητικά Mirage και Rafale και ενδεχομένως το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, η Βρετανία με τα αεροσκάφη επιτήρησης Typhoon και τα βομβαρδιστικά Tornado αλλά και δύο φρεγάτες, οι ΗΠΑ με πλειάδα μαχητικών πλοίων στη Μεσόγειο, η Ιταλία, που φιλοξενεί ΝΑΤΟικές βάσεις, η Νορβηγία που θα παραχωρήσει μαχητικά F-16 και μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Hercules, η Δανία, με έξι F-16 και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος αλλά και ο Καναδάς, που αποστέλλει έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου CF-18 και μία φρεγάτα. Στην επιχείρηση μετέχουν επίσης ορισμένα αραβικά κράτη, όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ελιγμοί απο Καντάφι
Μπροστά στην τεράστια απειλή για τη στρατιωτική ισχύ του, ο Καντάφι προχώρησε χθες σε τακτικούς ελιγμούς προκειμένου να επιδείξει καλή θέληση και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο. Κήρυξε αμέσως παύση πυρός, όπως ζητούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας στο σχετικό ψήφισμά του. Γαλλία και ΗΠΑ διεμήνυσαν την καχυποψία τους για τη συγκεκριμένη απόφαση ενώ οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι η επίθεση στη Μισράτα συνεχίζεται, παρά την παύση πυρός. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών του Καντάφι διέψευσε τους ισχυρισμούς των αντικαθεστωτικών, προσκαλώντας μάλιστα αξιωματούχους από τη Μάλτα και την Τουρκία να επιβεβαιώσουν την παύση πυρός.
Η επιλογή δεν ήταν τυχαία: Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε νωρίτερα εκφράσει σοβαρούς ενδοιασμούς για τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της «φίλης και αδελφής Λιβύης», αντιπροτείνοντας την άμεση παύση πυρός και τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση του μεταβατικού καθεστώτος. Εως αργά χθες το βράδυ, συνεχίζονταν πυρετωδώς οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις προθέσεις του Καντάφι, ζήτημα που απασχολεί σήμερα πολλούς αρχηγούς κρατών που προσκλήθηκαν από το Ν. Σαρκοζί στο Παρίσι για να συζητήσουν τη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης, ένα εγχείρημα που πάντως ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Κυρίως, διότι τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα ετοιμάζει τη στρατιωτική αναμέτρηση με τον Καντάφι, στην Υεμένη το καθεστώς του Αλί Αμπντάλα Σάλεχ κατέπνιξε πριν καν εκδηλωθεί μία απόπειρα διαδήλωσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 300.
Και στη Συρία, το καθεστώς Ασαντ έστειλε ειδικές δυνάμεις στην πόλη Ντεράα στο νότο χθες, προκειμένου να καταστείλει με τη βία την ειρηνική διαδήλωση των αντικαθεστωτικών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι. Και τελικά, το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν σήμερα οι ηγέτες στο Παρίσι είναι αν θα στηρίξουν τους αντικαθεστωτικούς με τον ίδιο τρόπο στη Συρία, την Υεμένη, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία ή θα αρκεστούν για άλλη μία φορά στην πολιτική των διπλών προτύπων…
[imerisia.gr]