Τιμώρησαν την Μέρκελ

Πλήγμα για την πολιτική της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ θεωρείται η ήττα στις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την Κυριακή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες παρά την οριακή τους νίκη σε ψήφους, είδαν τα ποσοστά τους στο κρατίδιο να μειώνονται κατά 10% σε σχέση με το 2005 ενώ και οι εταίροι τους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες σημείωσαν και αυτοί κάμψη στα ποσοστά τους με αποτέλεσμα ο συνασπισμός τους να μην έχει πλέον τη πλειοψηφία στη τοπική Βουλή.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες  έχουν 34.6% και 34.5% αντίστοιχα ενώ απέσπασαν από 67 έδρες. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκέντρωσαν το 6.7% των ψήφων. Οι Πράσινοι με 12.1% απέσπασαν 23 έδρες και το Κόμμα της Αριστεράς με 5.6% 11 έδρες.

Ωστόσο, καθώς ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους μπορούν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στο πλούσιο και πολυπληθές κρατίδιο είναι ακόμη αβέβαιη.

Είναι πολύ πιθανό οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με το Κόμμα της Αριστεράς ή να αναβιώσει σε τοπικό επίπεδο ένας μεγάλος συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Η αλλαγή συσχετισμών στο κρατίδιο αντανακλάται και στην ομοσπονδιακή Άνω Βουλή, όπου εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια της χώρας: η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία εκεί, πράγμα που θα επηρεάσει την δυνατότητά της να ψηφίζει κρίσιμα νομοσχέδια χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μια από τις βασικές αιτίας της ήττας της Μέρκελ στις εκλογές ήταν τόσο τα τοπικά ζητήματα, όσο και η στάση που κράτησε η Γερμανίδα καγκελάριος στο θέμα της Ελλάδας.

[news247.gr]